Benefity behu, ktoré vás zaručene nakopnú! Toto všetko beh pozitívne ovplyvní!

Benefity behu, ktoré vás zaručene nakopnú! Toto všetko beh pozitívne ovplyvní!
  • 26.03.2022
  • Angelika Kutišová

Keď sa začnete pravidelne hýbať, vaše telo prejde obrovskými zmenami. Väčšinou očakávame od behu iba mínus pár kilogramov a trocha lepšiu kondičku. Ale toho, čo získame pravidelným pohybom alebo športovaním, je oveľa viac!

Aký je rozdiel medzi pohybom a športom?

Veľa ľudí odmieta šport. Možno majú zlé spomienky na telesnú výchovu. Alebo majú negatívne vlastné skúsenosti, keď vyskúšali nejaký šport. Prípadne majú iné záujmy. Šport nemusí byť pre každého. No zato pohyb by mal byť povinnou výbavou našich životov. Pretože človek bol stvorený k pohybu a všetky jeho časti (kĺby, svaly, orgány) prospievajú v zdraví vtedy, keď sa hýbe. Preto, ak nemáte radi šport, netrápte sa tým. Ale hýbte sa. Robte akúkoľvek aktivitu, ktorá vám nezaváňa športom. Veľa sa prechádzajte, majte aspoň 10 000 krokov v priemere na deň v mesiaci, choďte si zaplávať, ponaťahujte sa, tancujte... Možno vám dáme chrobáka do hlavy ohľadom športu, ak vám povieme, aké benefity vás vďaka nemu čakajú.

účinky behu

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré sú tie TOP zmeny, ktoré vás čakajú pri pravidelnom športe?

1. Budete veselší

Verili by ste, že už 30 minút ľahkého behu má za následok lepšiu náladu? Dokonca je celkom jedno, či si svoju „náladovku“ odbehnete vonku v prírode alebo na bežiacom páse. Jedno je isté. Po aktivite budete pociťovať okrem spokojnosti a nadšenia, že ste niečo spravili pre svoje zdravie a kondičku, aj výrazne zlepšený pocit a náladu. Rovnaký pocit však zažijete aj vďaka chôdzi, ktorá je mierne intenzívna. Ak neveríte, vyskúšajte! Apropo, viete čo je hormón šťastia?  

2. Budete vedieť lepšie eliminovať stres

Aeróbne aktivity, akými sú chôdza, plávanie, beh alebo bicyklovanie, zvyšujú v našom organizme hladinu serotonínu a norepinefrínu (noradrenalínu). Vďaka tomu vieme lepšie zvládať stres. Dnes vieme, že pohyb a šport sú najlepšími a najzdravšími liekmi proti stresu. Pravidelný pohyb pozitívne pôsobí aj na depresiu a migrénu. Preventívne pôsobí aj na fyzické či duševné ochorenia, ktoré by vám hrozili vplyvom stresu.

Zaujme ťa aj: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí! 

beh a spánok

Zdroj: Shutterstock®

3. Budete mať lepší spánok

Výskumy preukázali, že už 25 minút ľahkého behu alebo rýchlej chôdze denne vám pomôže zlepšiť si spánok. Pomáha pri zaspávaní a zároveň pôsobí aj na kvalitu spánku. Dokonca sa hovorí, že ak beháte pravidelne viac ako 25 minút, s takmer 100 %-nou určitosťou nebudete mať problém so spánkom.

4. Podporuje imunitu

Nuž, áno. Túto teóriu ovládajú všetci. A našťastie mnohí z nás, ktorí sa pravidelne hýbeme či beháme, toto potvrdzujeme aj z praxe. Je všeobecne známe, že šport posilňuje imunitu. Posilňuje kardiovaskulárny systém a podľa kardiológov beh v rozumnej miere výrazne prispieva k predĺženiu života.

5. Zlepšuje kognitívne funkcie

Vďaka behu budete čulejší a vitálnejší. Toto zlepšenie sa dokonca rovnako eviduje u detí, ako u dospelých a seniorov. Okrem toho pôsobí mimoriadne pozitívne na pamäť a schopnosť pamätať si veci. Tieto pozitívne vplyvy boli znova konštatované nielen u aktívnych a pravidelných bežcov, ale u všetkých, ktorí robili aeróbne aktivity. 

Odporúčame: Zvýšená teplota nám oznamuje problém. Kedy spozornieť?

beh posilňuje kĺby

Zdroj: Shutterstock®

6. Pohyb posilňuje vaše kĺby

Mnoho ľudí sa sťažuje, že sa nemôžu hýbať, lebo ich bolia kĺby. A pritom je to naopak. Drvivú väčšinu bolia kĺby preto, lebo sa nehýbu. Raz za čas sa postavia a vydajú zo seba extrémne výkony. Tie ich, samozrejme, úplne zničia, veď nemajú na to rozsah ani kondičku. A potom to príde. Ja nemôžem, lebo ma bolia kĺby. Vedeli ste, že najlepším liekom na bolesť kolien pri behu sú drepy a strečing? O tom by som vám vedela rozprávať!  Nehovoriac o tom, že pohyb a hlavne beh, pôsobia preventívne proti osteoporóze.

7. Pomáha pri chudnutí

Tak toto nie je žiadnym tajomstvom, však? Beh je najlepším prostriedkom v boji proti nadbytočným kilogramom. Samozrejme, ak chcete chudnúť, treba dodržiavať mierny kalorický deficit. Množstvo kalórií, ktoré približne spálite pri behu, si vypočítate aj bez kalkulačky. Je to vždy násobok vašej hmotnosti a odbehnutých kilometrov. Počítajte so mnou: ak máte 60 kilogramov, rátajte na každý odbehnutý kilometer cca 60 spálených kalórií. Odbehnete 3 kilometre, tak je to 3 krát 60 kcal. Ak máte 70 kilogramov, rátajte na každý kilometer 70 kcal. Jednoduché však? Samozrejme, do tohto výpočtu mierne vstupujú aj iné parametre, ako tep, tempo behu, intenzita pre bežca, ktorá je veľmi individuálna,... Ale ako hrubý výpočet je to topka. 

Odporúčame: Ako začať s chudnutím? Tu sú tipy na novoročné zhadzovanie kíl!

beh a srdce

Zdroj: Shutterstock®

8. Pomôže vám zbaviť sa niektorých zlých návykov

Keď budete preferovať pravidelný beh, rozmyslíte si, či sa budete prejedať. Lebo oboje spolu nejde. Musíte si vybrať. Rovnako to môže byť aj s fajčením a s požívaním alkoholu. Je na vás, čo si vyberiete. Dobrá správa je, že aj beh sa po čase stane návykom. Je to takmer závislosť. Ak prekonáte kritické obdobie, kedy vás to bude viac ťahať k ľahkým cieľom, akými sú prejedanie sa, alkohol a cigarety, je vysoko pravdepodobné, že sa ich nakoniec zbavíte. Vedeli ste, že beh patrí medzi dobré návyky, ale lenivosť je závislosť?  

9. Budete viac sexi

A to nehovorím o postave. Samozrejme, účinky behu sú viditeľné aj na postave. Beh je priaznivý hlavne na nohy, na brucho a na pás. Ale k pozitívnemu vyžarovaniu prispeje aj hrdosť na svoje nové hobby, vytrvalosť v ňom a možno i výsledky. Vždy buďte hrdí na každý svoj kilometer, ktorý ste odbehli. Je to vždy viac, ako keď nič nerobíte. Nezáleží na tempe. Iba na tom, že ste sa postavili a spravili to. A túto hrdosť budete zo seba vyžarovať a možno si tým trocha polepšíte aj svoje sebavedomie. Veľkou zmenou vplyvom behu prejdú aj vaše hormóny. Neviem, či o tom viete, ale pravidelným behom sa zvyšuje aj libido a u mužov sa zlepšuje kvalita, ale aj kvantita spermií.

- Anketa

AKÉ POZITÍVNE ÚČINKY BEHU NA SEBE EVIDUJETE VY?

Odpovedalo 9 ľudí  

Pozitívne naladenie
67%
Kvalitnejší spánok
0%
Chudnutie
0%
Zlepšenie kondície
11%
Doplnenie energie
11%
Všetky :)
11%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní