Ryžový odvar na hnačku alebo vracanie – ako ho správne pripraviť?

Ryžový odvar na hnačku alebo vracanie – ako ho správne pripraviť?

Hnačky a vracanie patria k typickým príznakom ochorení tráviaceho systému. Pri niektorých diagnózach bývajú typické len hnačky, teda vodnatá stolica, pri iných zase vracanie, prípadne sa oba symptómy môžu objavovať súbežne. K nim sa často pridávajú aj bolesti brucha, respektíve kŕčovité sťahy v brušnej oblasti. Vracanie predstavuje obranný reflex tráviaceho traktu človeka, ktorého cieľom je zbaviť žalúdok škodlivého obsahu. To platí aj pri hnačke – telo sa ňou zbavuje škodlivého obsahu čreva.

K najčastejším príčinám hnačiek a vracania patria okrem iných infekčné mikroorganizmy, ktoré poškodzujú sliznicu žalúdka alebo čriev a vyvolávajú zápal. Takéto bakteriálne alebo vírusové nákazy tráviaceho traktu patria k bežným ochoreniam a týkajú sa všetkých vekových skupín. Náchylnejšie sú však najmä malé deti, starší jedinci a osoby s oslabeným zdravím.

Hnačky a vracanie mávajú obvykle rýchly priebeh, no v prípade, že pretrvávajú dlhodobo, môžu sa spájať s komplikáciami. Veľkou hrozbou je dehydratácia organizmu a významná strata živín a minerálov, čo môže viesť až k rozvratu vnútorného prostredia. Pri liečbe hnačkovitých ochorení a rôznych brušných viróz sa obvykle uplatňuje diétny režim, pokoj na lôžku a nesmierne dôležitá je dôkladná hydratácia tela. 

Pomerne známym pomocníkom pri spomenutých zdravotných ťažkostiach je ryžový odvar. Ako sa pripravuje a aké sú jeho výhody? Kedy pri hnačkách a vracaní neodkladať návštevu lekára?

Odporúčame: ​Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?

Ryžový odvar pri tráviacich problémoch

Ryžový odvar je jednoduchý odvar pripravený len z vody a ryže, ktorý sa používa na rehydratáciu organizmu pri hnačkovom ochorení alebo vracaní (rehydratačná výživa). Práve rehydratácia, čiže dostatočné zavodnenie organizmu po významnej strate tekutín, prestavuje prvotný a základný krok k liečbe a zvládnutiu hnačiek.

Práve ryžový odvar je tradičným pomocníkom na zavodnenie tela pri spomínaných tráviacich ťažkostiach, ktorý sa bežne využíval už v dávnych časoch. 

Odvary z ryže sú ľahko stráviteľné a nízkokalorické, obsahujú len minimum tukov a ťažšie stráviteľných zložených sacharidov, takže nezaťažia podráždený tráviaci trakt. Telu doplnia trochu bielkovín a minerálov a pomáhajú znižovať kyslosť žalúdočnej šťavy. Ak lekár neurčí inak, ryžový odvar je vhodný aj pre najmenšie deti dojčenského veku. 

Ako pripraviť ryžový odvar?

Príprava ryžového odvaru je úplne jednoduchá. Pripravený odvar sa odporúča skladovať v chladničke najviac 24 hodín.

Na prípravu ryžového odvaru potrebujeme:

  • 50 g ryže (asi 2 kopcové PL),
  • 2 l vody.

Postup: Ryžu si prepláchneme v studenej vode a zalejeme ju v hrnci 2 litrami vody. Varíme 1,5 hodiny, následne scedíme cez sitko a podľa potreby doplníme do jedného litra prevarenou vodou. 

Postup č. 2: Odvar môžeme pripraviť aj tak, že rovnaké množstvo ryže povaríme v danom množstve vody a nakoniec ho nescedíme, ale rozmixujeme nahladko. Rovnako dolejeme do jedného litra prevarenou vodou. 

Vracajúce alebo hnačkujúce dieťa je nevyhnutné pravidelne núkať tekutinami pre zabezpečenie dostatočnej hydratácie. Pri dojčení sa odporúča ryžový odvar podávať pred dojčením. Dôležité je podávanie tekutín lyžičkou opakovane v častých intervaloch (podľa tolerancie vždy pár čajových lyžičiek ryžového odvaru). 

Podávanie ryžového odvaru dieťaťu na umelej dojčenskej výžive:

  • 1. deň – prvých 12 až 24 hodín dieťa pije len čistý ryžový odvar, môže byť doplnený o nesladený slabý čierny čaj
  • 2. deň – dieťaťu sa podáva zmes 3/4 ryžového odvaru a 1/4 umelého mlieka
  • 3. deň – dieťaťu sa podáva zmes 2/3 ryžového odvaru a 1/3 umelého mlieka
  • 4. deň – dieťaťu sa podáva zmes 1/2 ryžového odvaru a 1/2 umelého mlieka
  • 5. deň – dieťaťu sa podáva zmes 1/3 ryžového odvaru a 2/3 umelého mlieka
  • 6 deň – dieťaťu sa podáva zmes 1/4 ryžového odvaru a 3/4 umelého mlieka

Ohľadom podávania ryžového odvaru dojčeným deťom a deťom na umelej dojčenskej výžive je vždy vhodné poradiť sa s lekárom. 

Odporúčame: Poznáte najzdravšie obilniny? Pridajte do stravy túto TOP sedmičku!

Protihnačková diéta – čo jesť pri hnačkách a vracaní

Druhým krokom pri liečbe hnačkových ochorení je po úspešnej rehydratácii nasadenie vhodnej diéty. Malé množstvo tuhej stravy sa odporúča zaradiť asi 2 až 3 hodiny po zlepšení tolerancie rehydratačných tekutín, teda ideálne vtedy, keď dieťa už nevracia.

Pri voľbe potravín je potrebné brať ohľad na vek pacienta, teda na to, či ide o plne dojčené dieťa, ktoré ešte nekonzumuje pevnú stravu alebo väčšie dieťa či dospelého jedinca. 

Vo všeobecnosti sa odporúča pri tráviacich ťažkostiach  a pri liečbe hnačky podávať (častejšie v malých množstvách) pacientovi napríklad tieto potraviny:

  • varená mrkva, zemiak, tekvica alebo cuketa, 
  • roztlačený banán alebo strúhané jablko bez šupky,
  • sucháre alebo piškóty, ryžové chlebíky, jeden deň staré biele netukové pečivo,
  • po zlepšení stavu chudé kuracie alebo morčacie mäso bez kože (u malých detí pomixované).

Prechod na normálnu stravu sa odporúča robiť postupne – aspoň týždeň po zlepšení stavu je vhodné myslieť na ľahšiu stravu, ktorá nezaťaží tráviaci trakt. 

Na čo si dať pri liečbe hnačky pozor?

  • DRÁŽDIVÉ POTRAVINY: Mnohé potraviny sú pri hnačkových ochoreniach veľmi nevhodné. Ide hlavne o ovocné a zeleninové šťavy, korenené či pikantné pokrmy, jedlá s vysokým obsahom tukov.
  • MLIEKO A MLIEČNE POTRAVINY: Mnohí pacienti zle znášajú počas hnačiek niektoré mliečne výrobky.
  • ALKOHOL: Alkohol je jednou z vecí, ktorým by ste sa mali pri hnačke rozhodne vyhnúť. Alkoholické nápoje môžu dráždiť tráviaci trakt a zhoršiť príznaky hnačky. Okrem toho alkohol prispieva k dehydratácii, čo je pri hnačke obzvlášť nebezpečné, keďže hnačka sama o sebe vedie k strate tekutín a dôležitých minerálov.
  • NEDOSTATOČNÁ HYDRATÁCIA: Hnačka môže spôsobiť dehydratáciu, preto je dôležité piť dostatok tekutín. Vyvarujte sa však konzumácii nápojov s vysokým obsahom cukru alebo kofeínu, pretože môžu hnačku zhoršiť.
  • NEDOSTATOK ODPOČINKU: Telo potrebuje energiu na boj proti infekcii alebo iným príčinám hnačky. Nedostatok odpočinku môže zotavenie spomaliť.
  • VYSOKÝ PRÍJEM VLÁKNINY: Zatiaľ čo vláknina je dôležitá pre zdravie tráviaceho systému, veľké množstvo vlákniny môže počas obdobia hnačky zhoršiť príznaky. V značnom množstve sa nachádza v ovocí a zelenine či celozrnných obilninách.

Kedy vyhľadať lekára pri hnačkách a vracaní?

  • Ak sa do 8 hodín u dieťaťa nepodarí obnoviť perorálny príjem tekutín (úplne odmieta prijímať tekutiny prirodzenou cestou). 
  • V prípade silného vracania po každom kŕmení u dojčiat do 6. mesiaca života.
  • Ak sa u dieťaťa alebo dospelého jedinca objavia známky dehydratácie – suché sliznice, jazyk a pery, únava, malátnosť, apatia, zníženie až zastavenie močenia, tmavý moč, chladné končatiny, u najmenších detičiek vpadnutá fontanela a plač bez sĺz. 
  • Ak sú hnačky alebo vracanie sprevádzané intenzívnymi brušnými bolesťami, ktoré neustupujú.
  • V prípade nálezu krvi v stolici alebo zvratkoch.
  • Ak hnačky alebo vracanie neustupuje a dochádza k state hmotnosti pacienta.

Odporúčame: Kortikoidy – čo o nich treba vedieť? Kedy sa užívajú a aké môžu mať vedľajšie účinky?

Článok aktualizovaný 26.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní