Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?

Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?

Krvácanie predstavuje únik krvi z poškodenej cievy (tepny, žily, vlásočnice) do telesných dutín alebo von z tela. Veľké množstvo drobných cievok, z ktorých môže dôjsť k úniku krvi, sa pritom nachádza aj v našom nose. S krvácaním z nosa, ktoré odborne nazývame epistaxa, sa stretne počas života aspoň raz takmer každý. Drobné krvácanie z nosa spravidla nepredstavuje prakticky žiaden problém, no pri pravidelnom opakovaní je vhodné zbystriť pozornosť. Opakovaná epistaxa totiž môže byť sprievodným príznakom ochorenia. Aké sú príčiny krvácania z nosa?

Krv z nosa u detí aj dospelých

Krv z nosa môžu u detí aj dospelých jedincov často spustiť rôznorodé príčiny, neraz banálne. V prvom rade býva krvácanie z nosa následkom nejakého úrazu, pri ktorom dôjde k poškodeniu sliznice nosa. K najčastejším bežným príčinám krvácajúceho nosa bez predchádzajúceho poranenia patrí veľmi suchý vzduch, k čomu sú náchylnejšie najmä malé deti.

Deťom sa tiež častejšie púšťa nos z dôvodu prechladnutia či strkania si prstov alebo predmetov do nosa. Krvácanie z nosa tiež môže byť následkom veľmi silného smrkania pri vyprázdňovaní nosa alebo aj nadmerného používania nosových sprejov. 

Krvácanie z nosa v tehotenstve

Problém s častejším krvácaním z nosa sa môže objavovať v tehotenstve, pričom to nemusí signalizovať nič vážne. Vplyv na rozvoj tohto problému počas gravidity majú hlavne hormonálne zmeny (nárast hladiny niektorých hormónov) aj zvýšený objem krvi v tele ženy. Zvýšené prekrvenie slizníc následne zvyšuje aj riziko častejšieho krvácania z nosa. Tento stav je bežný hlavne v druhom trimestri tehotenstva, postupne by mal problém sám pominúť. Pri abnormálne silnom či nezastaviteľnom krvácaní je však vhodné vyhľadať lekára. 

Odporúčame: Hepatitída E – aké sú možnosti prenosu a aké ťažkosti spôsobuje?

lieky

Zdroj: Shutterstock®

Lieky

Za pravidelným krvácaním z nosa, ktoré nie je spôsobené vyššie spomenutými bežnými príčinami, môžu stáť niektoré lieky, ktoré človek pravidelne užíva.

  • Opakované krvácanie z nosa sa môže objavovať napríklad pri užívaní liekov na riedenie krvi. Príkladom je takzvaný warfarín, ktorý sa používa napríklad v rámci prevencie a liečby krvných zrazenín.
  • Zrážanlivosť krvi znižuje i heparín či aspirín, respektíve lieky s kyselinou acetylsalicylovou.
  • Okrem toho môže za únikom krvi z nosa stáť aj častejšie užívanie niektorých liekov proti bolesti, napríklad ibuprofénu.

Nedostatok vitamínu C

Za opakovanými problémami s krvácaním z nosa môže dokonca stáť nedostatok vitamínu C. Táto látka totiž okrem iného zabezpečuje elasticitu krvných ciev, znižuje priepustnosť kapilár a prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi. Výrazný deficit tohto vitamínu môže spôsobiť zvýšenú krehkosťou kapilár, čiže najtenších krvných ciev. To sa môže prejaviť nielen častejším krvácaním z nosa, ale i ďasien či ľahkou tvorbou modrín. 

Poruchy zrážanlivosti krvi

Za skutočne časté a dlhodobé problémy s krvácaním z nosa môžu byť zodpovedné aj rôzne poruchy zrážania krvi.

  • Hemofília – zriedkavá vrodená krvácavá porucha, ktorá je spôsobená dedičným nedostatkom určitého zrážacieho faktora. K typickým prejavom patrí spontánne krvácanie z nosa i ďasien, dlhšie a silnejšie krvácanie z rán, problém so zastavením krvácania aj krvácanie do kĺbov.
  • Von Willebrandova choroba – o ktorej sa síce hovorí omnoho menej ako o hemofílii, no pritom sa vyskytuje vo vyššej miere. Ochorenie je spôsobené vrodenou kvalitatívnou alebo kvantitatívnou poruchou takzvaného von Willebrandovho faktora (vWF). Príznaky sú podobné ako v prípade predchádzajúcej krvácavej poruchy, podľa formy ochorenia môžu byť len mierne, ale aj veľmi závažné. 

Polypy alebo nádory v nosovej dutine, leukémia

Krvácanie z nosa môže sprevádzať aj ďalšie ochorenia, niekedy veľmi vážne. Môže ísť napríklad aj o signál prítomnosti nejakého novotvaru v nosovej a okolitých dutinách. V prvom rade môže ísť o nezhubné novotvary, napríklad nosové polypy. Ide o výrastky na sliznici nosa, vyznačujúce sa abnormálnym rastom buniek. K príznakom patrí zhoršená priechodnosť nosa (pocity plného nosa, sťažené dýchanie), zhoršenie čuchu, problémy so smrkaním, časté kýchanie, bolesti hlavy i častejšie krvácanie z nosa.

Novotvary v dutine nosa však niekedy môžu byť aj zhubné. Krvácanie z nosa sa môže objaviť ako jeden z príznakov malígnych nádorov nosovej a prínosných dutín alebo nosohltanu, teda ako jeden z príznakov rakoviny hlavy a krku. Opakované krvácanie z nosa však môže sprevádzať aj ďalšie zhubné ochorenie, a to leukémiu (jeden z typov rakoviny krvi). 

Odporúčame: Erytrocyty alebo červené krvinky – na čo ich vlastne potrebujeme?

príčiny krvácania z nosa

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie možné príčiny krvácania z nosa:

  • vybočenie nosovej priehradky,
  • pobyt vo vyšších nadmorských výškach, 
  • infekcia dutín (napr. akútna sinusitída),
  • drogy vdychované cez nos,
  • dráždivé chemické látky v ovzduší,
  • vysoký krvný tlak,
  • ateroskleróza, 
  • alergie sprevádzané nádchou,
  • menštruácia u žien, 
  • hypertenzia,
  • užívanie antikoncepcie, 
  • nealergická nádcha.

Ako zastaviť krv z nosa?

Pri bežnom krvácaní z nosa sa odporúča v prvom rade posadiť sa s mierne predklonenou hlavou. Hlavu nikdy nezakláňame a ani pri krvácaní neležíme, krv by totiž mohla stekať do hrdla a potom žalúdka a spôsobovať ďalšie ťažkosti (napr. zvracanie). Následne je vhodné stlačiť nos z oboch strán (palcom a ukazovákom) a upchať nosné dierky aspoň na 10 až 15 minút, čím sa zastaví krvácanie. Počas toho dýchame nosom.

Nápomocné je na nos položiť studený obklad. Po tom, čo sa krvácanie zastaví, je vhodné aspoň dve hodiny nesmrkať a vyhýbať sa fyzickej aktivite či pitiu horúcich nápojov. Ak je krvácanie sinejšie a neprestáva ani po 20 minútach, vyhľadajte lekársku pomoc. Na lekára je vhodné sa obrátiť aj v prípade:

  • krvácania z nosa u dieťaťa do 2 rokov,
  • ak sa krvácanie objavilo po úraze hlavy (ak nebol nos priamo zranený), 
  • ak je strata krvi veľmi veľká v krátkom čase,
  • ak môže byť príčinou krvácania cudzí predmet, ktorý sa z nosa nepodarilo vytiahnuť,
  • ak došlo k zvracaniu z dôvodu prehltnutia väčšieho množstva krvi,
  • ak sa objavuje aj sťažené dýchanie, bolesti hlavy, nezvyčajné modriny na tele, horúčka či iné ťažkosti,
  • ak ku krvácaniu došlo po užití nového lieku.

Odporúčame: Nadmerné potenie nôh – pomôže prevencia, domáce recepty či odborník

Aktualizovaný článok: 29.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní