Tejpovanie krížov – odkiaľ pramení bolesť v spodnej časti chrbtice a ako si pomôcť tejpami?

Bolesť chrbta potrápi z času na čas asi každého. Stačí spať v zlej polohe alebo sa venovať fyzicky náročnejšej aktivite a ďalší deň to na chrbte poriadne pocítime. K vzniku problémov s bolestivým chrbtom značne prispieva aj zlé držanie tela, sedavý spôsob život, spánok na nekvalitnom matraci či nadváha, ktorá predstavuje záťaž pre celý pohybový aparát. 

Mnohokrát sa pritom stáva, že bolesť je pociťovaná v určitej časti chrbtice. Časté sú napríklad bolesti krčnej chrbtice, ku ktorým značne prispieva aj to, že sa neustále skláňame nad mobilné telefóny. Niektorých zase trápi bolesť v najspodnejších častiach chrbtice. Tá je zakončená kostrčou, no bolesť sa môže ozývať aj vyššie, napríklad v oblasti krížov alebo drieku, respektíve bedier.

Práve oblasť krížov je pomerne náchylná na preťažovanie. Kto nezažil nepríjemné seknutie v krížoch? Pri bolestiach v oblasti krížovej a bedrovej chrbtice môžu pritom pomôcť aj tejpy. Ako?

Aké sú príčiny bolestí krížov?

Bolesť v oblasti krížovej chrbtice je často sprevádzaná ťažkosťami s pohybom. Môže sa zhoršovať hlavne pri predkláňaní a zakláňaní, ale aj iných druhoch pohybu. Naopak sa môže zmierňovať v ľahu s ľahko pokrčenými dolnými končatinami v bedrách a kolenách.

Ďalej môže byť bolesť v krížoch sprevádzaná aj vystreľovaním bolesti smerom hore a naopak smerom do končatín, ako aj pocitmi stuhnutého chrbta v celej oblasti. 

Príčiny pritom môžu byť rôznorodé. Často za danými ťažkosťami stoja rôzne faktory súvisiace so životným štýlom, no rolu môžu zohrávať aj neovplyvniteľné vnútorné faktory. Jedným z takýchto činiteľov je aj zvyšujúci sa vek. Starnutie ide ruka v ruke okrem iného aj s opotrebením medzistavcových platničiek, ktoré môžu byť príčinou bolesti. 

Taktiež sa na bolesti krížov môže podieľať:

  • svalová dysbalancia – niektoré svaly sú preťažené, iné oslabené (môže ísť o následok zlého držania tela, chybných pohybových stereotypov),

  • dráždenie sedacieho nervu (napríklad pri nesprávnom zdvíhaní ťažkých predmetov, prudkom pohybe),

  • nadváha a obezita,

  • nedostatok fyzickej aktivity a sedavý spôsob života,

  • úrazy chrbta,

  • ploché nohy,

  • nádorové ochorenie v oblasti panvy,

  • degeneratívne ochorenie kĺbov v oblasti krížovej chrbtice,

  • skolióza,

  • reumatické ochorenie (napríklad Bechterevova choroba).

Odporúčame: Močové kamene – koho môžu postihnúť a ako sa ich zbaviť?

bolesť krížov

Zdroj: Depositphotos

Čo je tejpovanie?

Pri akútnej bolesti krížov je možné uplatniť rôzne režimové opatrenia a domáce metódy liečby. Dôležitý je oddych, bolesť možno tlmiť protizápalovými nesteroidnými liekmi alebo náplasťami proti bolestiam rôznych častí pohybového aparátu. Pri dlhodobých ťažkostiach je však nevyhnutná liečba nastavená lekárom, ktorá obvykle zahŕňa aj rehabilitácie a rôzne terapie. Na tlmenie bolesti môže lekár predpísať obstreky. 

Pri problémoch s krížovou chrbticou možno vyskúšať aj tejpovanie. Ide o fyzioterapeutickú metódu, ktorá spočíva v lepení tejpovacích pások (tejpov) na rôzne časti tela. Táto metóda sa uplatňuje napríklad pri športe a v rámci športového lekárstva, rovnako pri rekonvalescencii po úrazoch a operáciách pohybového ústrojenstva. 

Tejpovanie môže byť veľmi nápomocné pri ťažkostiach s pohybovým aparátom. Pomáha uvoľňovať preťažené svalstvo. Taktiež sa využíva na spevnenie svalstva pred náročnou fyzickou aktivitou alebo ako podporná metóda pri bolestiach pohybového aparátu a obmedzení pohyblivosti. 

Tejpovanie chrbta

Metódu lepenia tejpov možno využiť aj v oblasti chrbtice. Zatejpovať pritom možno rôzne časti chrbta, vrátane krčnej chrbtice, oblasti hrudníka alebo aj nižších časti chrbtice. Tejpy môžu poskytnúť podporu a stabilizáciu chrbtice, zmierniť bolesť, obmedziť nežiaduci pohyb v oblasti chrbta a zlepšiť držanie tela.

Tejpovanie môže tiež pomôcť pri zlepšovaní krvného obehu, redukcii opuchu a zlepšovaní svalovej funkcie. Tejpovanie chrbta môže byť použité pri rôznych stavoch a problémoch chrbtice, ako napríklad bolesti v krížovej oblasti, ochorenia medzistavcových platničiek, svalové napätie či skolióza.

Tejpovacie pásky sú bežne dostupné v lekárni, na internete aj športových predajniach. Aplikovať ich možno aj pomocou rôznych videonávodov na internete. Avšak, ideálne je, aby aspoň na začiatok aplikáciu tejpu robil odborník, napríklad fyzioterapeut. Lepenie tejpov totiž má svoje pravidlá, dôležité je dodržiavať smer aj silu ťahu.

Nesprávne nalepenie tejpu môže pôsobiť dráždivo na mäkké štruktúry pod pokožkou, ktoré vplývajú na fungovanie svalov. Nižšie prinášame inšpirácie na niekoľko návodov na lepenie tejpov na oblasť krížov. Pred použitím tejto techniky je vhodné konzultovať s odborníkom, ktorý vyhodnotí vašu situáciu a navrhne vhodný prístup.

Jednoduchý návod na tejpovanie dolnej časti chrbta:

Ďalší spôsob lepenia tejpov na kríže:

Tretí spôsob tejpovania bedrovej oblasti:

Návštevu lekára pri bolesti krížov neodkladajte, ak:

  • bolesť krížov neustupuje ani po domácom preliečení a trvá dlhšie ako 3 až 4 týždne,
  • bolesť krížov je veľmi intenzívna a zhoršuje sa,
  • bolesť krížov obmedzuje človeka v pohybe,
  • sa intenzívne bolesti v krížovej chrbtici objavujú v detstve alebo po 50. roku života,
  • sa intenzívne bolesti krížov objavia v tehotenstve, 
  • sú bolesti sprevádzané slabosťou, brnením alebo znecitlivením v nohách,
  • sa bolesti objavujú po úraze chrbta,
  • sa spolu s bolesťou objavujú problémy so stolicou alebo močením,
  • máte nejaké chronické zápalové ochorenie,
  • máte onkologické ochorenie. 

TIP redakcie – vyskúšaj tejpovanie tváre na boj s vráskami.

Pozri si naše video:

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE