Tradičný cibuľový čaj alebo sirup: Pri ktorých ťažkostiach pomôžu?

Tradičný cibuľový čaj alebo sirup: Pri ktorých ťažkostiach pomôžu?

Cibuľu môžeme zaradiť medzi najbežnejšie druhy zeleniny, ktoré nájdeme prakticky v každej domácnosti. Dalo by sa dokonca povedať, že sa bez nej ťažko zaobídeme pri väčšine receptov, či už pripravujeme polievky, omáčky, rizotá, cestoviny, mäsité pokrmy aj rôzne zapekané jedlá. Cibuľa je skrátka nenahraditeľným pomocníkom pri varení, osmažená na troche oleja či masti dodáva jedlu o to viac chuti a vône. 

Cibuľa však nie je v kuchyni vítaná len vďaka svojej chuti a rozmanitým spôsobom využitia pri varení. Netreba zabúdať na to, že je zdrojom mnohých cenných látok. Bohatá je napríklad na vitamín C, ďalej v nej nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, vlákninu, zinok, železo a ďalšie minerály a stopové prvky. Známa je tiež obsahom alicínu, ktorý má protizápalové a antibakteriálne účinky. 

Vďaka svojmu zloženiu má cibuľa priaznivý vplyv na imunitný systém, krvný tlak, hladinu cukru v krvi, dýchacie cesty aj tráviaci trakt. Už od nepamäti bola využívaná aj ako prírodné liečivo pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Už naše staré mamy poznali napríklad účinky cibuľového obkladu, ktorý napomáhal pri zápale hlasiviek. Z cibuli sa však tradične pripravuje napríklad aj čaj alebo sirup. Ako na to a aké sú ich účinky, vám prezradíme v nasledujúcom článku. 

Odporúčame: Vyšetrenie čreva: Ako sa pripraviť a čo jesť po kolonoskopii?

účinky cibuľového čaju

Zdroj: Shutterstock®

Aké má cibuľový čaj účinky?

Mnohí nedajú na liečivú silu cibuľového čaju dopustiť. Samozrejme, nemožno hovoriť o nejakom zázračnom všelieku, no zároveň platí, že čaj z cibule je skutočne rokmi overený pomocník pre zdravie. Je skvelým podporným prostriedkom pri liečbe viacerých zdravotných ťažkostí. Oddávna je využívaný najmä pri prechladnutí, virózach a ochoreniach respiračného systému.

Cibuľový čaj:

  • utišuje dráždivý kašeľ,
  • podporuje rozpúšťanie hlienov a vykašliavanie,
  • tlmí bolesti hrdla,
  • pomáha pri liečbe zápalov priedušiek či hlasiviek,
  • pomáha pri liečbe chrípky.

Ako pripraviť cibuľový čaj?

Príprava cibuľového čaju je úplne jednoduchá. Postačia nám na to 2 stredne veľké cibule a pol litra vody. Ošúpané (stačí len bez vrchnej šupky) a na štvrte nakrájané cibule zalejeme v menšom hrnci vriacou vodou a následne povaríme asi 5 až 8 minút. Potom necháme lúhovať ďalších 15 minút a scedíme. Hotový čaj možno dosladiť medom, prípadne cukrom. Chuť cibuľového čaju predsa len nepatrí k najlahodnejším. Avšak kvalitný med pridávajte do nápoja až pri miernom ochladnutí, inak hrozí znehodnotenie mnohých jeho cenných látok. Podobne po miernom ochladnutí môžete na duchutenie pridať aj čerstvú šťavu z citróna. Cibuľový čaj možno pri akútnych ťažkostiach po dúškoch popíjať 2 až 3 razy denne. 

Odporúčame: Ako uvariť pohánku? Takto z nej chutné pokrmy pripravíte za pár minút

recept na cibuľový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou

Cibuľový čaj je vhodný pre deti aj tehotné ženy. Ako sme však spomenuli vyššie, mnohým nie je úplne pochuti. Možno ho však pripraviť rôznymi spôsobmi a s rôznymi ingredienciami, vďaka čomu môže chutiť omnoho lepšie. Skvelou voľbou i pre deti je cibuľový čaj s karamelom, ktorý je rovnako nápomocný pri virózach, nachladnutí a kašli. V tomto čaji je jednou z ingrediencií i majoránka, ktorá má rovnako priaznivý vplyv na zdravie. Pôsobí antisepticky, podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela, bojuje proti kašľu, napomáha uvoľňovať hlieny, okrem toho odbúrava stres, podporuje dobrý spánok a odstraňuje plynatosť. 

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké cibule
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 l horúcej vody
  • 1 PL majoránky

Postup: Cibule zbavíme najvrchnejšej šupky a hlboko ich narežeme do kríža. Do hrnca dáme cukor a upálime karamel. Na karamel opatrne nalejeme asi 100 ml vody a necháme ho rozpustiť. Následne prilejeme aj zvyšok vody. Do karamelového roztoku ponoríme cibuľu a na slabom ohni pod pokrievkou povaríme asi 10 minút. Odstavíme z ohňa a pridáme majoránku, následne necháme pod pokrievkou lúhovať ešte 10 minút. Hotový čaj scedíme a môžeme ešte teplý podávať. Tento čaj možno po dúškoch popíjať počas celého dňa. 

Odporúčame: Ibiš a jeho vplyv na zdravie: Pomôže nielen v boji s dráždivým kašľom

cibuľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Skúste aj cibuľový sirup

Nielen cibuľový čaj je skvelým pomocníkom v boji proti kašľu, boľavému hrdlu a hlienom, ale aj cibuľový sirup. Potrebujeme naň 1 väčšiu cibuľu, 2 až 3 citróny a med. Cibuľu aj citróny si nakrájame na kolieska. Do vhodnej sklenej nádoby dáme na spodok najskôr jednu či dve kolieska citróna, následne cibuľu a zalejme 1 až 2 PL medu. Takýmto spôsobom vrstvíme suroviny, až kým neminieme nakrájanú cibuľu a citróny. Zmes necháme odstáť na teplejšom mieste aspoň tri hodiny. Cibuľa s citrónom pustia šťavu a po zmiešaní s medom vznikne liečivý sirup.

Pre ľahšie naberanie môžete zo sirupu pevné časti odstrániť a obsah premiešať. Sirup je vhodné dávkovať po lyžičkách každú hodinu, a to i deťom. Počas dňa je možné užiť okolo 6 PL cibuľového sirupu. Nikdy ho nepripravujte do zásoby, podľa potreby pripravte vždy čerstvý. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní