Účinné potraviny proti stresu: Viete, aké to sú?

Účinné potraviny proti stresu: Viete, aké to sú?

Pociťujete stres? Verte, že nie ste sami. Každý sa snaží so záťažou vyrovnávať rôzne. Na začiatku si môžete pomôcť aj stravou a zvoliť potraviny proti stresu. Áno, existujú potraviny, ktoré vám so stresom pomôžu. Máte na výber množstvo potravín, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Viac sa o nich dozviete po prečítaní tohto článku.

Ovocím na dobrú náladu

Možno máte niekedy obdobie, keď na vás útočia problémy zo všetkých strán. Okamžitý stres zaženiete aj ovocím. Jahody s ním poriadne zatočia. Obsahujú vitamín B a C, vlákninu pektín, ale aj mangán. Patria k silným potravinovým antioxidantom. Banány sa pýšia vysokou hladinou draslíka, ktorý zabezpečuje správne fungovanie mozgu a nervového systému.

Čučoriedky zas ukrývajú antokyány. Vďaka nim majú fialovú farbu. Pomáhajú mozgu vyrábať dopamín, ktorý je tvorca dobrej nálady. Ak ste v práci pod tlakom, nevynechajte citrusy. Nemusíte ich ani jesť, stačí si z nich pripraviť nápoj.

Odporúčame:  15-minútová joga proti stresu: Rozlúčte sa so stresom a úzkosťou!

potraviny potlačujúce stres

Zdroj: pixabay.com

Poznáte potravinové benefity?

Majú ich potraviny rastlinného pôvodu. Ich správna voľba je kľúčová. Niektoré vás prekvapia viac. Svoje zdravie a pohodu si môžete zvýšiť aj vy. Tieto potraviny by ste mali vyhľadávať:

  • zelenina – kel, uhorky, cesnak, avokádo, zeler
  • ovocie – jahody, banány, čučoriedky, citrusy
  • orechy – kešu orechy, mandle a vlašské orechy
  • ryby – tuniak, sardinky, losos, makrela
  • tmavá čokoláda
  • sója a nelúpaná ryža.

Všetky tieto dobré jedlá nájdete na jednom mieste. Prelistujte si Tesco leták a hor sa nakupovať. Niektoré Tesco obchody majú aj zvlášť samoobslužný pult s orechami. Navážite si toľko, koľko potrebujete. S takouto výbavou sa vám aj stres vyhne.

Stále hľadáte potraviny, ktoré zmierňujú stres? Zároveň však musíte poznať aj tie, ktoré ho podporujú. Určite sa vyhnite alkoholu, kofeínu a margarínom. Tučné, sladké, slané a korenené jedlá nikomu neprospievajú.

 

Zlepšovač nálady je známy

Kešu orechy znižujú nielen stres, ale aj úzkosť. Obsahujú všetko prospešné, ako železo, horčík, vitamín B6 a omega-3 mastné kyseliny. Sú najlepším zdrojom tryptofánu. Táto aminokyselina zlepšuje serotonín v mozgu. Vitamín B6 ho pomáha zachytávať v tele. Jeho nedostatok spôsobuje stresové reakcie.

Tmavá čokoláda je vyhľadávaná, ale aj zavrhovaná. Mínusmi je obsah tukov a cukrov. Znižuje však stres a zlepšuje náladu, preto vám nezostáva iné, len jej odpustiť. Redukuje stresové hormóny, ako sú kortizol a katecholamíny. Pri výbere čokolády si vyberte čokoládu s nízkym obsahom cukru.

TIP

Naučte sa rozpoznať hranice svojich síl. Ak ste v práci unavení, spravte si prestávku na niečo príjemné. Nezabúdajte na pozitívne myslenie a schopnosť usmievať sa.

Pozri aj: TOP bylinky na stres či úzkosť: Ktoré rýchlo upokoja našu myseľ?

maškrty potlačujúce stres

Zdroj: pixabay.com

Malá rukoväť k pozitívnej nálade

Ak vám chýba dobrá nálada, potrebujete tryptofán. Nájdete ho napríklad v banánoch a orechoch. Omega-3 mastnými kyselinami znížite stres na minimum. Obsahujú ich hlavne ryby. Depresiu zaženiete tyrozínom. Nájdete ho v avokáde či sóji.

Nervovú sústavu posilňujte vitamínom B. Okrem iných ho hľadajte v listovej zelenine, vajíčkach či v ovsených vločkách. Nervozitu zaženiete doplnením horčíka. Nájdete ho aj v špenáte, paradajkách či ovocí. Smútok utečie pred mandľami.

Zhrnutie

Život je v súčasnej dobe veľmi uponáhľaný. Niekedy si neviete nájsť čas sami pre seba. Je preto dobré vedieť, ako sa proti stresu chrániť. Okrem iného môže spôsobovať aj rôzne ochorenia. Určite sa mu nevyhnete úplne. Bude vždy prítomný. Úpravou vášho životného štýlu si môžete proti nemu pomôcť. Do jedálnička si zaraďte potraviny znižujúce každodenný stres. Nemusíte chodiť ďaleko, nájdete ich aj v našich obchodoch.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní