Včelí peľ – prečo ho pridať do jedálnička a ako na to?

Včelí peľ – prečo ho pridať do jedálnička a ako na to?

Med je asi najznámejším a najpoužívanejším včelím produktom. Mnohí ho používajú na sladenie nápojov a jedál, alebo si ho doprajú len tak pre zdravie. Uplatnenie našiel nielen v potravinárstve, ale aj kozmetickom či farmaceutickom priemysle. Materská kašička, včelí vosk, propolis či včelí jed. To je len niekoľko ďalších produktov včiel, ktoré si našli rôznorodé využitie a sú pre nás užitočné. 

Poznáte i včelí peľ? Na ten sa bližšie pozrieme v nasledujúcom článku. Čo je včelí peľ a aké sú jeho účinky? Ako ho užívať a kedy si dať naň pozor?

Čo je včelí peľ?

Včelí peľ je bežne radený medzi včelie produkty, no v podstate ide primárne o produkt kvitnúcich rastlín. Pojmom včelí peľ označujeme peľové zrná vyšších rastlín, ktoré sú zbierané, spracované a uskladnené včelami za účelom výživy včelstva. Keď včela priletí na kvitnúci kvet, ktorý produkuje peľové zrnká, prudkými pohybmi peľ strasie z peľnice, zozbiera ho a formuje pomocou výlučok svojich žliaz a nektáru do takzvaných peľových obnôžok. 

Včely, ktoré dokážu uniesť až 40 mg peľu, odnášajú obnôžky do úľa na zadnom páre nôh. Tento takzvaný obnôžkový peľ môžu zozbierať včelári, a to pomocou peľochytov umiestnených v letáči úľa. Následne je sušený a uskladnený. Ak však včely odovzdajú peľ v úli, ďalšie včely ho vrstvia do buniek plástov a zalievajú malým množstvom medu. Tu následne prebieha fermentácia. Z obnôžkového peľu sa stáva konzervovaný úľový peľ, ktorý je určený na výživu včelstva. 

Odporúčame: ​Čo môže spôsobovať sucho v ústach? Tu je 9 možných príčin xerostómie

Zloženie včelieho peľu

Včelí peľ dnes nachádza rôznorodé využitie, a to napríklad v potravinárskom, farmaceutickom aj kozmetickom priemysle. Predstavuje výživnú potravinu aj pre človeka a je vítanou súčasťou jedálnička. Včelí peľ je v prvom rade charakteristický pomerne vysokým podielom bielkovín, a to vrátane mnohých esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo. Ide napríklad o leucín, valín, lyzín či treonín. Ďalej vo včeľom peli nájdeme i mnohé vitamíny, minerálne látky či látky s antioxidačnou schopnosťou.

Zloženie včelieho peľu:

  • bielkoviny (cca 23 g na 100 g porciu),

  • sacharidy (vrátane glukózy, fruktózy, škrobu),
  • tuky, vrátane cenných esenciálnych mastných kyselín – k. linolová, k. linolénová,
  • draslík, horčík, meď, mangán, fosfor a ďalšie minerálne látky,
  • vitamíny skupiny B (vrátane B1, B2, B3, B9 a ďalších),
  • vitamíny C, E aj K,
  • enzýmy,
  • organické kyseliny.

Aké má včelí peľ účinky?

Včelí peľ dokáže zdravie človeka pozitívne ovplyvniť v mnohých smeroch. V prvom rade predstavuje zdroj energie, ktorý posilňuje organizmus, bojuje proti únave a napomáha udržiavať optimálnu fyzickú kondíciu. U jedincov, ktorí včelí peľ pravidelne konzumujú, je zaznamenaný značný nárast síl, výkonu a energie. Tento včelí produkt sa využíva aj na podporu imunitného a nervového systému. Zlepšuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám. 

Včeliemu peľu sú pripisované i nasledujúce účinky:

  • zlepšuje chuť do jedla,

  • spomaľuje proces starnutia,
  • povzbudzuje metabolické procesy,
  • zmierňuje stres a zlepšuje náladu,
  • pozitívne vplýva na psychiku a duševnú kondíciu,
  • podporuje pamäť a nervovú činnosť,
  • pomáha chrániť srdce a cievy,
  • podporuje krvotvorbu,
  • priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu v krvi,
  • pôsobí antibioticky,
  • znižuje zápal.

V rámci liečebného využitia sa včelí peľ uplatňuje pri:

  • rekonvalescencii po chorobách, operáciách či diétach a poruchách príjmu potravy, 

  • ochoreniach pečene (napr. cirhóze),
  • problémoch s prostatou (napr. chronických zápaloch),
  • klimakterických ťažkostiach,
  • žalúdočných problémoch alebo ochoreniach čriev,
  • zápche,
  • nechutenstve,
  • poruchách spánku, 
  • ochoreniach kĺbov,
  • sennej nádche,
  • kožných problémoch (rany, akné, vredy, ekzémy a herpesy).

Ako užívať včelí peľ?

Včelí peľ možno zohnať na internete, v lekárňach i predajniach so zdravou výživou. Má podobu guľatých, kužeľovitých či ihlanovitých zrniek, ktoré majú žltú, oranžovú, niekedy až zelenkastú, hnedú či takmer čiernu farbu. Tvar, farba či veľkosť peľu závisia hlavne od toho, z ktorých rastlín pochádza. Včelí peľ je charakteristický kvetinovou až bylinkovou vôňou a sladkastou či mierne korenistou chuťou s horkým nádychom. 

Včelí peľ možno ako doplnok stravy užívať rôznymi spôsobmi. Vždy sa môžete držať odporúčaného dávkovania a spôsobu užívania z obalu konkrétneho produktu. Vo všeobecnosti sa odporúča u dospelého človeka prijímať denne 1 až 2 vrchovité ČL peľových zrniek. Doba užívania by mala byť maximálne jeden až dva mesiace, následne je vhodné dopriať si minimálne týždňovú pauzu. Včelí peľ je ideálne užívať ráno nalačno alebo v priebehu dňa počas jedla, nikdy nie večer pred spaním.

Tipy na užívanie včelieho peľu:

  • peľ necháme voľne rozpustiť v ústach, prípadne ho poriadne požujeme (celé peľové zrnká neprehĺtame, prišli by sme tým o ich účinky),

  • peľ necháme rozpustiť v teplom nápoji, jogurte alebo smoothie a skonzumujeme,
  • 2 ČL obnôžkového peľu rozmiešame spolu s 2 ČL medu v malom množstve vody a užijeme počas dňa,
  • 25 g peľu vmiešame do 250 g medu, konzumujeme 1 ČL zmesi 2 až 3 razy denne,
  • peľ možno pridať do ovocných šalátov alebo použiť na zdobenie koláčov či zákuskov. 

Odporúčame: ​Sója – prečo a ako ju zaradiť do jedálnička? Kedy sa jej vyhýbať?

Kedy povedať včeliemu peľu nie?

Včelí peľ je vo všeobecnosti bezpečný na použitie, pričom môže byť osožný v rámci prevencie aj podpory liečby mnohých zdravotných problémov. Pri krátkodobom použití v stanovených dávkach sa s včelím peľom nespájajú prakticky žiadne závažné vedľajšie účinky, taktiež môžeme spomenúť, že nie je návykový. V niektorých prípadoch si však treba dať na včelí peľ pozor. Vo všeobecnosti sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám.

V prípade, že dlhodobo užívate akékoľvek lieky, poraďte sa pred zahrnutím tohto včelieho produktu do jedálnička s lekárom. Najväčšia opatrnosť je nevyhnutná v prípade alergie na včelie produkty alebo alergie na peľ. Obnôžkový peľ by sa nemal správať ako alergén, vo fermentovanom stave v prevažnej väčšine prípadov nevyvoláva alergické reakcie, dokonca môže mať u alergikov priaznivý vplyv, a to napríklad pri tlmení príznakov sennej nádchy.

Alergici negatívne reagujú predovšetkým priamo na rastlinný peľ vdychovaný pľúcami. Avšak, u niektorých alergikov môže po užití peľu predsa len dôjsť k reakcii. Pri alergii sa preto odporúča začať s 2 či 3 zrniečkami a odpozorovať prípadnú alergickú reakciu. Takéto testy však v prípade silných alergií neskúšajte bez lekárskeho dozoru! V prípade pochybností užívanie peľu vždy konzultujte s lekárom. 

Odporúčame: ​Potraviny, ktoré nepatria do chladničky: Viete o všetkých?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní