Vyšetrenie u lekára sa v novom roku môže predražiť. Za čo lekári zavádzajú poplatky?

Vyšetrenie u lekára sa v novom roku môže predražiť. Za čo lekári zavádzajú poplatky?

Na Slovensku sa to už dlhé mesiace nesie v znamení zvyšovania cien. Zdražovanie zasiahlo prakticky všetky oblasti nášho života. Infláciu možno pociťovať aj pri nákupe bežných potravín, taktiež stúpli ceny rôznych služieb. Nárastu sa nevyhli ani ceny nehnuteľností či energií. V novom roku sa nám môže predražiť aj zdravotná starostlivosť. Samozrejme, poistencom sa zvýši poplatok za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorý sa zvyšuje rok čo rok.

Po novom si však možno priplatíme aj priamo pri návšteve lekára. Mnoho ambulancií od nového roka totiž zavádza poplatky, ktoré majú slúžiť ako dodatočný zdroj na ich prevádzku. Prečo pristúpili k tomuto kroku?

Za čo si v niektorých ambulanciách priplatíme?

Ambulancie kvôli inflácii nemajú dostatok financií na svoju prevádzku a čoraz viac ambulantných lekárov má problém s financovaním a vedením svojej prevádzky. Mnohým lekárom výrazne vzrástli preddavkové zálohové platby a pre udržanie chodu ambulancie tak pristúpili k zavedeniu poplatkov pri vyšetrení na kompenzáciu prevádzkových nákladov.

Jeden z prvých prípadov takéhoto poplatku, ktorý si pacienti u svojho lekára všimli, bol poplatok u kardiologičky z Bratislavy. Špecialistka zaviedla poplatok vo výške 10 eur pri vyšetrení kratšom ako 20 minút a poplatok 20 eur pri dlhšom vyšetrení. A táto ambulancia nie je jediná, čo pre TASR potvrdil prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth, podľa ktorého sa môže stať, že takýchto ambulancií bude stále pribúdať, ak štát nezvýši platby pre ambulantných poskytovateľov.

Ak ambulancie nebudú mať dostatok financií na prevádzku, môže sa stať, že odstúpia od zmluvného vzťahu s poisťovňou, čo bude viesť k tomu, že si pacient bude musieť všetko hradiť sám. Nezmluvní lekári si navyše môžu stanovovať akékoľvek poplatky. Ďalšou možnosťou je skrátka zatvorenie ambulancie. K tomuto kroku sa od nového roka uchýlilo mnoho ambulancií, a to najmä ambulancie lekárov v dôchodcovskom veku. 

Odporúčame: ​Úplný zákaz fajčenia na verejnosti – ktorá krajina prijala tvrdé opatrenia proti fajčiarom?

Môžu lekári vyberať takéto poplatky?

Zákon presne určuje, čo ambulantní lekári môžu a nemôžu spoplatniť. Spoplatnené v prvom rade nemôžu byť akékoľvek úkony či vyšetrenia, ktoré sú hradené zdravotnou poisťovňou. Povolený ďalej nie je poplatok za objednanie na vyšetrenie či prednostné ošetrenie, vypísanie receptu, vypísanie lekárskeho poukazu alebo návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenný lístok k špecialistovi či potvrdenie o návšteve lekára. 

Poplatok naopak môže byť požadovaný za výkony, ktoré nie sú hradené zo zdravotného poistenia, čo môže byť napríklad potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla.

Poplatok na kompenzáciu prevádzkových nákladov, o ktorom sme hovorili vyššie, zákon neporušuje, ale len v prípade, ak je dobrovoľný a nie je podmienkou pre poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Zo zákona však musí lekár svoj cenník zverejniť na viditeľnom mieste. Ak je vyšetrenie pacienta podmienené takýmto poplatkom, môže sa obrátiť na samosprávny kraj. 

- Anketa

BOLI BY STE OCHOTNÝ ZAPLATIŤ V AMBULANCII TAKÝTO POPLATOK?

Odpovedali 3 ľudia  

Áno, neprekáža mi prispieť ambulancii na prevádzku.
0%
Áno, ak by šlo o malý poplatok.
33%
Nie, platím si predsa už za zdravotnú starostlivosť.
67%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní