Postrach pre srdce a cievy – prečo nás čoraz viac trápi vysoký cholesterol?

Postrach pre srdce a cievy – prečo nás čoraz viac trápi vysoký cholesterol?

Viete o tom, že najväčšou hrozbou pre zdravie človeka sú najmä vo vyspelých krajinách ochorenia srdca a ciev? Pre mnohých ľudí je najväčším postrachom zákerná rakovina, no pravdou je, že najčastejšou príčinou smrti vo svete sú srdcovo-cievne ochorenia. Do tejto kategórie spadá napríklad infarkt myokardu, srdcové zlyhanie či cievna mozgová príhoda. Rizikové faktory týchto ochorení pritom vo vysokej miere súvisia aj s tým, ako žijeme. 

Riziko zvyšuje fajčenie, nadváha a obezita či nevhodné stravovacie návyky. Vyššie riziko vzniku chorôb srdca a ciev je však okrem toho prítomné napríklad aj u jedincov s niektorými zdravotnými problémami, ako je vysoký tlak, cukrovka a, samozrejme, zvýšený cholesterol. Vysoký cholesterol predstavuje veľký problém pre naše zdravie, ktorý neradno podceňovať alebo ignorovať. Čo by sme o ňom mali vedieť? Týka sa aj vás?

Veríte častým mýtom o cholesterole?

  • Mýtus č.1: Cholesterol je škodlivá látka. Pravdou je, že cholesterol je telu vlastná látka, ktorá je potrebná napríklad pri tvorbe bunkových membrán, je súčasťou nervových obalov a má ďalšie funkcie. Škodí nadbytok LDL cholesterolu a nedostatok HDL cholesterolu.
  • Mýtus č.2: Vysoký cholesterol trápi len ľudí s nadváhou. Pravdou je, že nadváha a obezita patria k rizikovým faktorom vysokého cholesterolu, no nie sú jediné. Človek s nadváhou automaticky nemusí mať zvýšený cholesterol. Problém s vysokým cholesterolom môže mať pokojne aj osoba s primeranou hmotnosťou, keďže na vzniku problému sa podieľajú aj ďalšie faktory. 
  • Mýtus č.3: Vysoký cholesterol trápi len starších ľudí. Pravdou je, že vysoký cholesterol si nevyberá. Často trápi staršie osoby, no čoraz častejší je aj u dospelých osôb v produktívnom veku či dokonca u detí a dospievajúcej mládeže. 
  • Mýtus č.4: Ak sa necítim zle, určite nemám problém s vysokým cholesterolom. Pravdou je, že vysoký cholesterol sa za bežných okolností nijak neprejavuje. Preto sa mu hovorí tichý zabijak. Neraz na seba upozorní až pri rozvoji vážnych komplikácií. 
  • Mýtus č.5: Pri problémoch s vysokým cholesterolom stačí užívať predpísané lieky. Pravdou je, že nevyhnutnou súčasťou liečby sú aj režimové opatrenia, a to na čele s úpravou stravy. 

Odporúčame: ​Nesteroidné protizápalové lieky patria k najčastejšie užívaným liekom. Čo o nich treba vedieť?

Hodnoty cholesterolu

Rozlišujeme dve hlavné formy cholesterolu, a to LDL cholesterol a HDL cholesterol. LDL cholesterol je v krvnom riečisku transportovaný lipoproteínmi s nízkou hustotou, ktoré ho prenášajú z pečene do zvyšku tela. Ľudovo sa mu hovorí aj zlý cholesterol. HDL cholesterol je v tele prenášaný zase lipoproteínmi s vysokou hustotou, ktoré odnášajú cholesterol z tela do pečene na elimináciu. Hovorí sa mu tiež dobrý cholesterol, keďže pomáha brániť hromadeniu cholesterolu v tepnách. 

Medzi týmito dvomi formami cholesterolu by mal byť ideálny pomer, a to asi 1,5:3 (HDL:LDL), nie menší ako 1:3 (HDL:LDL). Celková hladina cholesterolu by u dospelého jedinca nemala presiahnuť hodnotu 5,2 mmol/l.

  • Mierne zvýšený cholesterol –  medzi 5,2 až 6,2 mmol/l
  • Zvýšený cholesterol – od 6,2 mmol/l do 7,8 mmol/l
  • Vysoký cholesterol – nad 7,8 mmol/l (rizikové hodnoty)

U koho je vyššie riziko vysokého cholesterolu?

Stanoviť jedinú príčinu vzniku vysokého cholesterolu zväčša nie je možné. Podieľať sa na vzniku tohto zdravotného problému môže viacero vnútorných a vonkajších činiteľov, respektíve neovplyvniteľných a hlavne ovplyvniteľných rizikových faktorov. Tie neovplyvniteľné, alebo málo ovplyvniteľné, sa môžu týkať napríklad genetickej predispozície jedinca. Tie, ktoré má jedinec z veľkej časti vo svojich rukách, sa zase obvykle týkajú životného štýlu. 

Vo všeobecnosti môže (ale nemusí) byť riziko vzniku vysokého cholesterolu vyššie u osôb, ktoré:

  • majú vysoký cholesterol v blízkej rodine,

  • majú familiárnu hypercholesterolémiu alebo inú genetickú poruchu spôsobujúcu zvyšovanie cholesterolu,
  • sú staršie,
  • majú cukrovku,
  • majú hypotyreózu (nedostatočná činnosť štítnej žľazy),
  • konzumujú nadbytok tukov a cukrov,
  • nadmerne konzumujú potraviny spracované pri vysokých teplotách (vyprážané pokrmy),
  • majú vyššiu telesnú hmotnosť,
  • majú veľký obvod pása (brušná obezita),
  • konzumujú alkohol vo vyššej miere,
  • fajčia,
  • majú sedavé zamestnanie,
  • nemajú dostatok fyzickej aktivity.

Prečo je vysoký cholesterol nebezpečný?

Vysoký cholesterol sa obvykle nijako zvlášť neprejavuje, preto je ho ťažké odhaliť. Práve z tohto dôvodu je vhodné u dospelých osôb, či už zdravých alebo tých, u ktorých je zvýšené riziko vysokého cholesterolu, preventívne meranie hladín cholesterolu. Vysoký cholesterol nemusí dlhý čas spôsobovať žiadne ťažkosti, no časom môže prispieť až k rozvoju aterosklerózy.

Reč je o závažnom ochorení ciev, pri ktorom dochádza k hromadeniu cholesterolu a jeho usádzaniu v poškodených stenách tepien. To následne vedie k zníženiu prietoku krvi v daných cievach, čo má za následok zhoršenie prekrvenia určitých tkanív a orgánov. Vzniká tiež riziko vzniku zrazenín. Aterosklerotický plak v cieve totiž môže prasknúť, vzniknutá zrazenina sa odtrhne od steny cievy a putuje krvným obehom. Následne hrozí upchatie cievy.

Následkom takéhoto procesu môže byť napríklad infarkt myokardu, čiže srdcového infarktu. Ten v mnohých prípadoch vzniká z dôvodu uzáveru srdcovej tepny, spôsobeného zrazeninou uvoľnenou z aterosklerotického plátu. Ateroskleróza a vznik zrazenín tiež predstavujú jednu z príčin cievnej mozgovej príhody. Vysoký cholesterol z dôvodu rozvoja aterosklerózy môže viesť aj k angine pectoris (ochorenie srdca), hypertenzii, chronickej žilovej nedostatočnosti či chronickým ochoreniam obličiek. 

Odporúčame: ​Nevoľnosti v tehotenstve – prečo vznikajú a ako proti nim bojovať?

Lieky na cholesterol

Medikamentóznu liečbu vysokého cholesterolu spravidla nariaďuje lekár v prípade vysokých hladín cholesterolu, alebo keď úprava životosprávy nepriniesla zlepšenie stavu. Uplatňujú sa viaceré druhy liekov. V prvom rade ide o takzvané statíny, ktoré napomáhajú znižovať hladiny niektorých lipidov v krvi. Využívajú sa na priame zníženie vysokej hladiny cholesterolu.

Fungujú spravidla tak, že blokujú enzýmy, ktoré sú potrebné pre syntetizovanie cholesterolu v pečeni. Taktiež napomáhajú reabsorbovať cholesterol z usadenín v stenách ciev. Statíny majú rôzne vedľajšie účinky, podobne ako prakticky ktorékoľvek liečivá. Spôsobovať môžu problémy so spánkom alebo svalmi, sexuálnu dysfunkciu, poškodenie pečene a iné sprievodné ťažkosti. O ich možných vedľajších účinkoch je vhodné hovoriť priamo s lekárom.

Okrem statínov sa pri liečbe vysokého cholesterolu využívajú aj iné liečivá, napríklad látky viažuce žlčové kyseliny, inhibítory absorpcie cholesterolu, ako aj podporné prípravky, napríklad s niacínom, koenzýmom Q10 alebo omega-3 mastnými kyselinami. Pri liečbe vysokého cholesterolu je však nevyhnutný aj zdravší životný štýl. 

Desatoro pre prevenciu a podporu liečby vysokého cholesterolu:

  1. V strave znížte príjem nezdravých tukov (najmä nasýtených), ktoré sú hojne zastúpené v smažených pokrmoch, plnotučných mliečnych výrobkoch, údeninách.
  2. Prijímajte primerané množstvo zdravých tukov, ktoré nájdeme v rybách, rastlinných olejoch či orechoch.
  3. V strave zvýšte podiel vlákniny (celozrnné potraviny, strukoviny).
  4. Zahrňte do stravy dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. 
  5. Zamerajte sa na zdravšie spôsoby tepelnej úpravy potravín – varenie vo vode, príprava na pare, dusenie, grilovanie a pečenie s malým množstvom tuku.
  6. Upravte zvýšenú telesnú hmotnosť, resp. udržiavajte si primeranú váhu.
  7. Vyhnite sa nadmernej konzumácii alkoholu.
  8. Nefajčite.
  9. Pravidelne svojmu telu zabezpečte pohybovú aktivitu, ideálne aspoň 30 minút denne (prechádzky, joga, plávanie, práca na záhrade).
  10. Dostatočne spite, oddychujte a eliminujte nadbytočný stres.

Bylinky na zvýšený cholesterol

  • Čakanka obyčajná – ľudová medicína pri vysokom cholesterole odporúča čaje z koreňa čakanky. Táto bylinka prospieva aj pečeni, žlčníku a celkovo tráviacemu traktu. 
  • Ľan siaty – zo semien možno pripraviť zápar. Avšak, semienka je vhodné zaradiť aj priamo do jedálnička. Sú bohaté na zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na cievy. 
  • Kotvičník zemný – na liečebné účely sa používa vňať. Priaznivý vplyv má na hladinu cholesterolu, ale aj plodnosť, libido a hormonálnu rovnováhu. Taktiež pomáha pečeni a krvnému obehu. 
  • Veronika lekárska – rovnako sa používa kvitnúca vňať. Tá podporuje látkovú premenu, prečisťuje krv a znižuje hladiny cholesterolu v krvi. 
  • Koriander siaty – zápar z vňate pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu aj cukru v krvi.
  • Pupalka dvojročná – dostupná vo forme olejov, tinktúr či tabliet. Podporuje normálnu hladinu cholesterolu v krvi, srdcovo-cievny systém, obranyschopnosť organizmu aj hormonálnu rovnováhu. 

Odporúčame: ​Ako pripraviť krevety? Tieto fantastické recepty z kreviet musíte skúsiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní