Zadržiavanie vody v tele môže mať rozličné príčiny. Ako problém eliminovať?

Zadržiavanie vody v tele môže mať rozličné príčiny. Ako problém eliminovať?

Zadržiavanie vody v tele spravidla nie je radené medzi závažné zdravotné stavy, no ide o nepríjemný problém, ktorý môže spôsobiť viaceré ťažkosti a dokonca aj ovplyvniť vzhľad človeka. V tele dochádza k ukladaniu nadmerného množstva vody v tkanivách, dutinách a obehovom systéme (kardiovaskulárnej a lymfatickej sústave), čo vedie k zavodneniu, ktoré sa zvonka prejaví viacerými charakteristickými príznakmi.

Tým najtypickejším sú opuchy, a to napríklad opuchy končatín, ale aj opuchy v brušnej oblasti či na tvári. Postihnutý môže mať neustály problém s nafúknutým bruchom, pridať sa môže nadmerné potenie. Zavodnenie tela sa spravidla spája aj s nárastom alebo kolísaním telesnej hmotnosti. 

Aké sú možné príčiny zadržiavania vody v tele a ako tento problém odstrániť? Zistite viac v nasledujúcom článku!

Zavodnenie organizmu – čo ho spôsobuje?

Ukladanie vody v tele neradno ignorovať. Za týmto problémom sa ukrývajú rôznorodé príčiny, neraz i vážne. Často súvisí zavodnenie tela so životným štýlom človeka, respektíve s tým, ako sa stravuje, do akej miery je fyzicky aktívny. Zavodnenie však môže byť tiež nežiaducim účinkom niektorých liekov. Niekedy dokonca ide aj o príznak ochorenia. Aké sú najčastejšie príčiny zadržiavania vody v tele?

1. Nevhodný pitný režim

Zadržiavanie vody v tele môže v prvom rade súvisieť s naším pitným režimom. Ak je telo zavodnené, neznamená to, že znížením príjmu tekutín problém vyriešime. Práve naopak, môžeme ho zhoršiť. Práve dehydrované telo si zvykne ukladať vodu, takpovediac, na horšie časy. Nedostatočný pitný režim je tak jednou z najčastejších príčin zadržiavania vody v tele. Súčasťou pitného režimu by mala byť hlavne čistá voda, pridať možno minerálne vody či nesladené čaje. 

2. Zlé stravovacie návyky

Problém so zadržiavaním vody v tele môže prameniť aj v našich stravovacích návykoch. Nezdravá strava môže vo všeobecnosti negatívne vplývať na reguláciu množstva vody v tele. V súvislosti so stravovaním často prispieva k zavodneniu tela hlavne nadbytočný príjem soli, taktiež nadmerná konzumácia vysoko spracovaných potravín plných cukru, konzumácia fast foodu i nadmerné pitie alkoholu.

Avšak, nielen nezdravé potraviny sú problémom, záleží aj na celkovom zložení stravy. Aj nedostatok niektorých živín môže viesť k ukladaniu vody v tele. Mnohé vitamíny a minerály sa podieľajú na rovnováhe tekutín v organizme. Ak telu chýba napríklad draslík, horčík či vitamín B6, vyústiť to môže do spomínaného problému. 

Odporúčame: ​Cordyceps – vzácna tibetská huba, ktorej účinky musíte poznať!

3. Sedavý spôsob života

Ako sme spomenuli, zadržiavanie vody v tele často súvisí so životným štýlom človeka, avšak nielen so stravou. I to, do akej miery sa venujeme fyzickým aktivitám, hrá rolu. Zavodnením organizmu sú viac ohrozené osoby so sedavým zamestnaním alebo celkovo sedavým spôsobom života. Niekedy sa však problém môže objaviť napríklad aj pri dlhšom cestovaní. Pre správnu cirkuláciu tekutín v krvi je pravidelný pohyb veľmi dôležitý. 

4. Lieky

I lieky, ktoré pravidelne človek užíva, môžu byť pôvodcom ťažkostí so zadržiavaním tekutín v tele. Liekov, ktoré môžu mať takéto nežiaduce účinky, je naozaj mnoho. So zadržiavaním vody sa napríklad neraz stretávajú ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu. Avšak aj niektoré liečivá na cukrovku 2. typu, kortikosteroidy, nesteroidné protizápalové lieky, chemoterapeutiká, antidepresíva či lieky na vysoký tlak môžu vyvolať daný problém. 

5. Hormonálne zmeny

Veľmi častou príčinou zavodneného organizmu sú hormonálne zmeny v tele. Hormóny majú taktiež vplyv na správne hospodárenie organizmu s vodou a minerálnymi látkami. Práve preto sa zadržiavanie vody vo vyššej miere týka žien, v ich tele počas života prirodzene dochádza k rôznym hormonálnym zmenám. Problém so zadržiavaním vody sa neraz objavuje v čase pred menštruáciou, čo sa prejaví pocitmi plnosti a nafúknutia. 

Hromadeniu tekutín v tele tiež čelia mnohé tehotné ženy. V období tehotenstva totižto rovnako dochádza v tele ženy k mnohým hormonálnym zmenám. Zavodňovaniu tela sa však nevyhnú ani mnohé ženy v období menopauzy. 

6. Problém s obličkami

Príčiny zavodneného organizmu môžu byť v niektorých prípadoch skutočne vážne. V prvom rade môže ísť o príznak nedostatočnej funkcie obličiek. Ak dôjde k poruche fyziologických funkcií obličiek, narúša sa proces vylučovania, čo môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele, hromadeniu škodlivých splodín metabolizmu a ďalším problémom. Medzi prejavy narušenej funkcie obličiek patria problémy s močením, opuchy končatín, únava, nechutenstvo.

7. Ochorenie srdca

Aj srdcové zlyhávanie sa okrem iného prejavuje i zadržiavaním tekutín v tele. Výsledkom je rýchly nárast telesnej hmotnosti a opuchy v rôznych častiach tela. Často opúchajú končatiny. Zadržiavanie vody v brušnej oblasti vedie k tráviacim problémom, pľúcne opuchy zase môžu spôsobiť ťažkosti s dýchaním.

Odporúčame: ​Čierna šošovica beluga – prečo ju rozhodne zahrnúť do jedálnička?!

Ako odvodniť telo?

Pri dlhodobých problémoch so zadržiavaním tekutín v organizme neváhajte konzultovať zdravotný stav s lekárom. Návštevu lekára určite neodkladajte v prípade, ak spôsobuje zavodnenie výrazné ťažkosti (opuchy, nárast hmotnosti), alebo je sprevádzané aj inými zdravotnými problémami. Pre odstránenie problému so zavodneným organizmom je najlepšie nájsť príčinu. 

Ak máte podozrenie, že zadržiavanie vody spôsobujú lieky, ktoré užívate, skontrolujte príbalový letáčik. Bez súhlasu lekára však predpísané lieky nikdy nevysadzujte! V prípade, ak sa odhalí, že príčinou zadržiavania vody je nejaké ochorenie, jeho liečbou sa spravidla môže upraviť aj problém so zavodnením. Ako sme však spomenuli niekoľkokrát, zadržiavanie vody v organizme často súvisí so životným štýlom. V tomto prípade pomôžu zmeny v stravovaní a celkovej životospráve. 

10 tipov, ako prirodzene zmierniť alebo odstrániť problém so zadržiavaním vody v organizme:

  1. Udržujte v telo v pohybe. Doprajte telu pravidelné prechádzky, bicyklujte sa, korčuľujte, plávajte, venujte sa turistike či práci na záhrade. Všetko sa ráta. Na dostatok pohybu myslite hlavne v prípade, ak máte sedavé zamestnanie. 
  2. Dodržujte optimálny pitný režim. Ako sme spomenuli, nižší príjem vody neodstráni problém so zadržiavaním, práve naopak. V rámci prevencie problémov vždy myslite na dostatočný príjem tekutín. 
  3. Zdravšie sa stravujte. Do jedálnička zaraďte viac čerstvých potravín, hlavne veľa zeleniny a ovocia. Myslite na primeraný príjem sacharidov, bielkovín aj zdravých tukov. Obmedzte stravovanie v rýchlom občerstvení, vyhýbajte sa polotovarom. 
  4. Znížte príjem soli. Nadbytok sodíka je častou príčinou hromadenia vody v tele. Nestačí sa však len mierniť so solením. Mnohé potraviny majú vysoký podiel soli, a to napríklad konzervy, údeniny a rôzne mäsové výrobky, sójová omáčka, instantné polievky a rôzne polotovary. 
  5. Doplňte telu dostatok draslíka. Tento minerál je dôležitý pre udržiavanie správnej hladiny tekutín v tele. K dobrým zdrojom patria banány, avokádo, marhule, zemiaky, špenát, orechy i losos. 
  6. Kvalitne a dostatočne dlho spite. Dostatok spánku prispieva k hormonálnej rovnováhe, čo má následne priaznivý vplyv na hospodárenie tela s vodou. 
  7. Zmenšite v živote mieru stresu. Pri nadmiere stresu sa vylučuje viac stresového hormónu kortizolu, čo môže viesť okrem iného aj k väčšiemu zadržiavaniu vody v tele. V boji proti stresu môže pomôcť hudba, joga či rôzne relaxačné techniky. 
  8. Vyskúšajte výživový doplnok na odvodnenie. V lekárni sa môžete informovať o rôznych doplnkoch stravy, ktoré sú zamerané na podporu odvodnenia organizmu. Často obsahujú rôzne bylinné extrakty, minerály aj iné účinné látky. 
  9. Skúste to s bylinkami. Tradičná medicína odporúča žihľavu, prasličku, brezu previsnutú, borievku aj petržlenovú vňať. Bylinky možno užívať formou čajov, tinktúr či tabliet. 
  10. Skúste lymfodrenáž. Táto technika má priaznivý vplyv na lymfatický systém a je veľkým pomocníkom v boji proti opuchom. 

Odporúčame: Lahôdkové droždie – prečo ho pridať do stravy a ako na to?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní