Ako si zariadiť posilňovňu doma?

Ako si zariadiť posilňovňu doma?

Pre mnohých ľudí je návšteva posilňovne buď príliš drahá, alebo príliš nepohodlná. To však neznamená, že nemôžete zostať zdravý a fit. Stále je možné zariadiť si vlastnú domácu posilňovňu. 

Jej zariadenie sa môže zdať ako náročná úloha, ale nemusí to tak byť. Poradíme vám, ako to urobiť!

Premyslite si, aké vybavenie budete potrebovať

Prvým krokom k zriadeniu domácej posilňovne je rozhodnúť sa, aké vybavenie chcete používať. Budete musieť zvážiť, aký typ cvičenia budete vykonávať, ako aj to, koľko priestoru máte k dispozícii.

Ak máte málo miesta, treba rozumnejšie vyberať kardio stroje, ale aj ostatné vybavenie. Praktickým riešením je napríklad skladací bežecký pás alebo eliptický trenažér. Pokiaľ máte k dispozícii veľkorysejší priestor, môžete si dovoliť aj posilňovaciu lavicu a sadu závaží.

Odporúčame: Ako sa v našom tele prejavuje nedostatok draslíka? Pozor na tieto príznaky!

Skvelý cvičebný stroj, ktorý vám pomôže dosiahnuť vaše ciele v oblasti kondície, je aj stacionárny bicykel. Mimoriadne obľúbené sú už spomínané eliptické trenažéry, s ktorými je možné zároveň budovať silu a spaľovať tuky. Ak chcete precvičiť celé telo, skvelou voľbou je veslovací trenažér. Precvičuje hlavné svaly svaly na rukách a chrbte a zároveň umožňuje budovať silu stredu tela.

Do veľkej posilňovne vyberte aj posilňovacie stroje, s ktorými sa môžete zamerať na konkrétne svalové skupiny. Môžu tiež pomôcť s rovnováhou a stabilitou a sú ideálne pre tých, ktorí chcú budovať svaly.

Odporúčame: Čo spôsobuje bolesť kolena? Toto sú príčiny akútnych aj chronických bolestí

Nevyhnutné pomôcky na cvičenie

Okrem strojov budete potrebovať aj ďalšie príslušenstvo. Odporové gumy sú skvelý spôsob, ako pridať pri tréningu na intenzite. Švihadlo je zas ideálnym nástrojom na zahriatie a kardio tréning.

Fit lopty sú zasa veľmi dobrý pomocník na posilnenie jadra tela, zatiaľ čo penový valec môžete použiť na strečing. Vhodné sú aj činky s rôznymi hmotnosťami. Aj s týmito pomôckami môžete doma trénovať celé telo. Stroje na cvičenie si tak môžete zaobstarať postupne.

Samozrejme základom je podložka na cvičenie, ktorá môže mať rôznu hrúbku. Tenké podložky sú ideálne na prenášanie. Hrubšie sú mäkšie a poskytujú viac podpory, preto sú ideálne na používanie doma alebo v posilňovni. Zvažovať treba aj typ cvičenia, na ktorý budete podložku potrebovať, keďže rôzne cvičenia si vyžadujú rôzne úrovne odpruženia a podpory.

Ak vykonávate veľa aktivít s vysokou intenzitou nárazov ako napríklad skákanie, budete potrebovať hrubšiu podložku, ktorá poskytuje väčšie odpruženie. Ak cvičíte jogu alebo pilates, možno uprednostníte tenšiu podložku, ktorá je pohodlnejšia a pružnejšia.

Uistite sa, že sa v posilňovni budete cítiť príjemne

Vaša domáca posilňovňa by mala byť miestom, kde sa môžete dostať do formy a zároveň sa zabaviť. Usporiadajte si ju tak, aby sa dala ľahko používať, a uistite sa, že je v nej dostatok priestoru na pohyb.

Priestor ale potrebujete aj na odkladanie nevyhnutných vecí, ako je fľaša s vodou, uterák alebo doplnky výživy a podobne. S trochou úsilia si môžete vytvoriť domácu posilňovňu, ktorá bude spĺňať všetky vaše fitness potreby


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní