TOP 7 najväčších fitness trendov pre rok 2024 – aké trendy v cvičení zaujmú vás?

TOP 7 najväčších fitness trendov pre rok 2024 – aké trendy v cvičení zaujmú vás?

S rýchlym tempom meniacej sa svetovej kultúry a neustálym zlepšovaním technológií sa aj oblasť fitness a cvičenia vyvíja. Rok 2024 je tu a s ním prichádzajú nové a vzrušujúce trendy, ktoré budú mať významný vplyv na to, ako sa ľudia starajú o svoje zdravie a kondíciu. Ak patríte k tým, ktorí hľadajú nové spôsoby, ako dosiahnuť svoje fitness ciele alebo jednoducho chcete zostať v obraze, tento článok je pre vás.

V tomto článku sa pozrieme na najnovšie vývoje v oblasti fitness, od technologických inovácií, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele, až po nové prístupy k tréningu a wellness, ktoré vám pomôžu zvýšiť kvalitu života. 

Začnime tým, čo môžeme očakávať od najnovších trendov v oblasti fitness a ako sa môžu tieto trendy podieľať na transformácii nášho zdravia a životného štýlu. Budú v trendoch fitness centrá alebo skôr domáce cvičenie? Aké formy tréningov budú v kurze? Toto sú najväčšie fitness trendy 2024!

7 najväčších trendov na rok 2024 v oblasti fitness:

1. Domáce tréningy

Dozaista najväčší rozmach domácich tréningov nastal v súvislosti s pandémiou, ktorá otriasla svetom pred pár rokmi a úplne pozmenila to, ako žijeme svoje životy. Zatvorené verejné priestranstvá nás prinútili k tomu, robiť viac vecí doma. To sa týkalo aj fitness centier a cvičenia. 

Trend domácich tréningov rozhodne neumrie ani v roku 2024. Efektívne cvičenie v pohodlí domova je dnes možné vďaka rôznorodým technológiám. Dnes nájdeme nespočetné množstvo online tréningov, ktoré nám umožňujú držať telo vo forme bez opustenia vlastného domova.

Na internete sa dajú nájsť ukážky rôznych tréningov a cvičení, cviky zamerané na podporu flexibility, posilnenie zadku, brucha či iných telesných partií a mnoho iného. Domáce cvičenie prináša množstvo benefitov, vďaka ktorým získava na popularite. Ide napríklad o časovú flexibilitu, šetrenie financií, komfort a súkromie pri cvičení a iné. 

Odporúčame: ​Najúčinnejšie spôsoby na odstránenie plesňového ochorenia chodidiel

2. Využívanie nových technológií pri cvičení

Ako sme spomenuli v predchádzajúcom bode, domáce tréningy budú na vzostupne aj vďaka rôznorodým moderným technológiám, ktoré sú už bežne dostupné. Naše digitálne zručnosti sa zlepšujú a čoraz väčšia časť populácie využíva nové technológie. V tomto smere sú čoraz viac vzdelaní aj starší jedinci či naopak deti.

Čo sa fitness sveta týka, trendom v roku 2024 bude napríklad cvičenie pomocou alebo prostredníctvom virtuálnej reality. Na rozmachu budú aj personalizované tréningy pomocou AI, teda umelej inteligencie, ktorá nás môže, takpovediac, viesť k lepších výsledkom a plneniu svojich cieľov.

Dnes sú už dostupné rôzne aplikácie, napríklad v mobile či smart hodinkách, ktoré sledujú a analyzujú údaje o zdraví a stave jedinca a následne pripravujú rôzne personalizované plány. Nové technológie, ako napríklad nositeľné zariadenia a aplikácie, môžu pomôcť ľuďom sledovať svoj pokrok a motivovať ich k cvičeniu.

3. Cvičenie v prírode

Hoci sme v prechádzajúcich bodoch spomínali hlavne využívanie moderných technológií pri fitness aktivitách, rok 2024 bude aj o návratoch k prírode. Veľmi populárnymi sa stanú aj rôzne outdoorové aktivity a cvičenie pod holým nebom. To môže zahŕňať outdoorový beh, nordic walking alebo turistiku. Tiež si množstvo fanúšikov získa v tomto roku outdoorová joga na čerstvom vzduchu.

Cvičiť vonku sa dá prakticky v ktoromkoľvek ročnom období, stačí si nájsť pohybové aktivity vhodné pre dané obdobie. Cvičenie vonku má rovnako množstvo benefitov. Pobyt na slnku nám poskytne dávku vitamínu D, takéto cvičenie je tiež skvelé pre emocionálny stav a môže byť nástrojom socializácie.

4. Osobní tréneri

Hoci sme spomenuli, že veľkej obľube sa bude v roku 2024 tešiť domáce cvičenie, na druhú stranu možno sledovať aj nárast popularity osobných trénerov. Osobný tréning s vlastným trénerom poskytuje množstvo benefitov a mnohým takáto forma tréningu vyhovuje omnoho viac.

Tréner v prvom rade poskytne individuálny prístup a odborné vedenie. Môže pomôcť k dosahovaniu lepších fitness cieľov, tiež je tu od toho, aby zaistil správnu techniku cvičenia pre bezpečnosť a zníženie rizika nepríjemných poranení. Neraz dokáže tiež skvelo motivovať. Osobní tréneri sú skvelou voľbou hlavne pre tých, ktorí s cvičením začínajú a nikdy s ním nemali väčšie skúsenosti. 

Odporúčame: Na tieto jedovaté izbové rastliny si dávajte pozor!

5. HIIT tréningy

Čo sa nejakých konkrétnych foriem cvičenia týka, v roku 2024 si množstvo fanúšikov opäť získa takzvaný HIIT tréning. Skratka HIIT pochádza z anglického High Intensity Interval Training, teda v preklade vysoko intenzívny intervalový tréning.

Ide o cvičebný režim alebo formu tréningu, ktorý pozostáva z krátkych a intenzívnych periód cvičenia s krátkymi intervalmi pre odpočinok. Tento druh tréningu sa už v minulosti stal populárnym kvôli jeho efektívnosti pri spaľovaní kalórií, zvyšovaní aeróbnej a anaeróbnej výdrže a zlepšovaní celkovej kondície.

HIIT tréning pomáha spaľovať kalórie, zvyšuje metabolizmus, zlepšuje srdcovú a pľúcnu kapacitu. Je skvelou voľbou v prípade udržiavania hmotnosti alebo chudnutia. Takýto tréning je možné absolvovať v rámci skupinových cvičení v centrách, ale aj v pohodlí domova prostredníctvom online tréningov.

6. Cvičenie pre mentálne zdravie

V roku 2024 bude veľkým trendom aj cvičenie, ktorého primárnou funkciou bude podpora mentálneho zdravia. Neustále sa hovorí o tom, aký majú pohybové aktivity priaznivý vplyv na fyzické zdravie a kondíciu. No je pravdou, že cvičenie má neskutočne priaznivý dopad aj na naše mentálne, resp. psychické zdravie.

A práve podpora duševného zdravia bude u mnohých tým hlavným dôvodom, prečo začnú do svojho života zaraďovať viac pohybu a cvičenia. Cvičenie uvoľňuje endorfíny, chemické látky v mozgu známe ako hormóny šťastia. Endorfíny môžu zlepšiť náladu a pocit pohody, čím pomáhajú bojovať proti stresu, úzkosti a depresii.

Pravidelné cvičenie pomáha znižovať hladinu stresu tým, že zlepšuje schopnosť tela reagovať na stresové situácie. Pomáha uvoľňovať napätie v svaloch a psychický stres. Cvičenie môže pomôcť pri problémoch so spánkom. Pomáha zlepšiť spánkovú kvalitu a znižuje riziko nespavosti.

Cvičenie sa ukázalo ako účinný spôsob, ako zvládať a zmierňovať úzkosť a depresiu. Mnoho ľudí nachádza úľavu a zlepšenie nálad po cvičení. To všetko sú dôvody, prečo sa ľudia čoraz častejšie obracajú na cvičenie ako nástroj pre podporu svojej psychickej pohody. Skvelou voľbou je pritom joga, ale aj meditácie a dychové cvičenia.

7. Udržateľný fitness

Vo svete fitness sa bude v roku 2024 riešiť aj udržateľnosť. Ekologické povedomie ľudí sa stále zlepšuje, čo je dôvod, prečo sa udržateľnosť rieši v rôznych oblastiach nášho života. Zvýšený dôraz na udržateľnosť a environmentálnu zodpovednosť vo svete môže ovplyvniť aj fitness odvetvie, s dôrazom na tréningy v prírode alebo používanie ekologicky šetrných fitness vybavení.

Fitness priemysel, vrátane fitness značiek, sa čoraz viac snažia o ekologickejšie zmýšľanie, vrátane využívania recyklovaných materiálov na výrobu pomôcok alebo oblečenia na cvičenie, tiež znižovania uhlíkovej stopy či zníženia spotreby vody. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní