Kofeínová bolesť hlavy: Možno ňou trpíte tiež a ani o tom neviete

Kofeínová bolesť hlavy: Možno ňou trpíte tiež a ani o tom neviete
  • 22.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Bolesti hlavy sú jedným z najčastejších symptómov, ktoré môžete pociťovať v dôsledku príliš veľkého alebo nedostatočného príjmu kofeínu. A milovníkmi kávy sme takmer všetci. Trpíte bolesťami hlavy hneď ráno, pokiaľ si stihnete dať svoju šálku kávy? Alebo naopak, rozbolí vás hlava po vypití kávy? Ak ste sa v tom našli, nasledujúce riadky sú pre vás.

Odporúčame: „Dry brushing“ alebo „suchá masáž“ pre krajšiu pokožku celého tela

bolesť hlavy kofeín

Zdroj: Shutterstock®

Čo je kofeínová bolesť hlavy?

Bolesti hlavy sú spôsobené zmenami v prietoku krvi do mozgu. A kofeín môže, uhádli ste, ovplyvniť váš krvný obeh. Kofeín je stimulant, ktorý nakopne vaše telo do vysokých obrátok spustením reakcie „bojuj alebo uteč“. A keď ste v režime boja alebo úteku, vaše krvné cievy sa stiahnu, čo vytlačí krv von do tela, aby sa pripravilo na akciu. Keď však kofeín vyprchá, vaše telo začne opäť relaxovať. Táto relaxácia otvára vaše krvné cievy pre náhly prietok krvi do mozgu. Výsledok? Bolesť, keď sa váš systém snaží znova prispôsobiť absencii kofeínu.

Prečo sme náchylní na kofeínovú bolesť hlavy?

Je dokázané, že nadmerné alebo dlhodobé užívanie kofeínu môže byť na vine vašej bolesti hlavy. Takmer všetky látky, dokonca aj tie, o ktorých sa predpokladá, že sú pre nás dobré, sa pri predávkovaní alebo nadmernom užívaní môžu stať pre ľudský organizmus toxickými. A kofeín je určite jednou z týchto látok. Výsledok? Kávou sa môžete doslova predávkovať.

Aj keď nepijete veľké množstvo kávy, nezabúdajte, že stále je to diuretikum. Príjem kofeínu vás teda núti viac močiť, čo vás dehydruje. Dehydratácia je taktiež jedným z faktorov, ktoré zapríčiňujú bolesť hlavy.

Prečítajte si aj: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie

káva bolesť hlavy

Zdroj: Shutterstock®

Kofeínová bolesť hlavy aj bez príjmu kofeínu

Toto paradoxné tvrdenie je pravdivé. Pretože, ak pravidelne užívate kofeín, vaše telo si na to zvykne a látka bude fungovať. Čím viac ho budete užívať, tým bude vaše telo tolerantnejšie a pravdepodobne budete možno potrebovať stále vyššie dávky kofeínu, aby ste dosiahli požadovaný účinok. A to znamená problémy v tých dňoch, keď napríklad nebudete môcť piť váš obľúbený kofeínový nápoj. Keď vaše telo nedostáva to, čo potrebuje, môže vás bolieť hlava. A dokonca aj tí z vás, ktorí kávu nepijú pravidelne, môžu z času na čas pociťovať bolesť hlavy. Je to preto, že niektorí ľudia sú citlivejší na kofeín ako iní. Tak sa aj pri zriedkavej konzumácii kofeínu môžete cítite „čudne“, čo znamená, že patríte do tejto kategórie.

Ako sa zbaviť kofeínovej bolesti hlavy?

Bohužiaľ, neexistuje žiadny magický liek, ktorý by vás okamžite zbavil kofeínovej bolesti hlavy. Najdôležitejšie však je piť veľa vody a dodržiavať pitný režim. Najlepším riešením je zostať dobre hydratovaný pred a počas konzumácie kofeínu, čím s najväčšou pravdepodobnosťou zabránite bolesti hlavy.

POZOR ale na nadmerné užívanie voľnopredajných liekov proti bolesti hlavy – môže viesť k iným sprievodným problémom. Ak už ale musíte pravidelne užívať lieky na úľavu od bolesti, odporúča sa, aby ste sa poradili so svojím lekárom.

Ak sú vaše bolesti hlavy spôsobené požitím príliš veľkého množstva kofeínu, odporúča sa obmedziť pitie kávy na jednu alebo dve šálky denne. Ak ste citliví na kofeín, skúste sa kávy vzdať úplne, prípadne ju nahradiť jej bezkofeínovou verziou.

Bude vás zaujímať: Aká je najatraktívnejšia farba očí? Výsledky štúdie prekvapia

bolesť hlavy z kávy

Zdroj: Shutterstock®

Pitie kávy je pre mnohých z nás nielen dennou rutinou, ale zároveň aj pôžitkom. Aj tu platí staré známe – všetko s mierou. Preto ak vás trápia bolesti hlavy v súvislosti s pitím kávy, vyskúšajte naše tipy a sledujte reakcie vášho tela. Pretože na každého z nás platí niečo iné. Držíme vám palce.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní