Narkolepsia: Ako sa prejavuje táto spánková porucha?

Narkolepsia: Ako sa prejavuje táto spánková porucha?
  • 20.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Narkolepsia je porucha spánku, ktorá spôsobuje, že ľudia sú počas dňa veľmi ospalí. Pre ľudí s narkolepsiou je ťažké zostať dlho hore – náhle zaspia. To môže spôsobiť vážne problémy v ich každodennom živote.

Niekedy narkolepsia spôsobuje aj náhlu stratu svalového tonusu, známu ako kataplexia. Tá môže byť vyvolaná silnými emóciami, najmä smiechom. Narkolepsia sa delí na dva typy.

Väčšina ľudí s narkolepsiou typu 1 má aj kataplexiu. Väčšina ľudí, ktorí nemajú kataplexiu, má narkolepsiu typu 2. Narkolepsia je celoživotný stav, na ktorý neexistuje žiadna liečba. Lieky a zmeny životného štýlu však môžu pomôcť zvládnuť symptómy. Podpora od ostatných – rodiny, priateľov, zamestnávateľov či učiteľov, môže ľuďom pomôcť vyrovnať sa s touto poruchou.

Narkolepsia a iné poruchy spánku

Ľudia s narkolepsiou môžu mať aj iné poruchy spánku.

  • Môžu mať obštrukčné spánkové apnoe, pri ktorom sa dýchanie začína a zastavuje počas noci.
  • Alebo môžu hrať svoje sny (kopanie, krik, kotúľanie sa v posteli), známe ako porucha správania v REM spánku.
  • Môžu mať taktiež aj problémy so zaspávaním alebo zotrvaním v spánku, čo sa nazýva nespavosť.

Ak pociťujete nadmernú dennú ospalosť, ktorá ovplyvňuje váš osobný alebo profesionálny život, navštívte svojho lekára a poraďte sa s ním, ako máte postupovať ďalej a aké sú vaše možnosti.

Odporúčame: Delená strava – aké pravidlá pri nej treba dodržiavať? Pomôže človeku schudnúť?

Narkolepsia - symptómy

Príznaky narkolepsie sa môžu zhoršiť počas prvých niekoľkých rokov poruchy. Potom pokračujú celý život a zahŕňajú:

  • Nadmernú dennú ospalosť – ľudia s narkolepsiou zaspávajú bez varovania. Môže sa to stať kdekoľvek a kedykoľvek. Môže sa to stať, keď sa nudíte alebo počas úlohy. Môžete napríklad pracovať alebo sa rozprávať s priateľmi a zrazu zaspíte. Nebezpečné to môže byť najmä vtedy, ak zaspíte počas šoférovania. Môžete zaspať len na niekoľko minút alebo až na pol hodiny. Po prebudení sa budete často cítiť svieži, ale opäť budete ospalí. Denná ospalosť je často prvým príznakom, ktorý sa objaví. Pocit ospalosti sťažuje sústredenie a fungovanie. Niektorí ľudia s narkolepsiou pokračujú v práci, keď krátko zaspia. Môžete napríklad zaspať pri písaní alebo šoférovaní. Keď sa zobudíte, nemôžete si spomenúť, čo ste urobili, no pravdepodobne ste to neurobili dobre.
  • Náhlu stratu svalového tonusu – tento stav sa nazýva kataplexia. Môže spôsobiť nezrozumiteľnú reč alebo úplnú slabosť väčšiny svalov. Príznaky môžu trvať až niekoľko minút. Kataplexia sa nedá ovládať. Je to vyvolané silnými emóciami. Emócie, ktoré spôsobujú kataplexiu, sú často pozitívne. Príznaky môže spôsobiť smiech alebo vzrušenie. Ale niekedy aj strach, prekvapenie alebo hnev môžu spôsobiť stratu svalového tonusu. Napríklad, keď sa smejete, môže vám klesnúť hlava bez vašej kontroly. Alebo vaše kolená môžu náhle stratiť silu, čo spôsobí pád. Niektorí ľudia s narkolepsiou zažívajú iba jednu alebo dve epizódy kataplexie ročne. Iní majú niekoľko epizód denne. Nie každý s narkolepsiou má tieto príznaky.
  • Spánkovú paralýzu – ľudia s narkolepsiou často zažívajú spánkovú paralýzu. Počas spánkovej paralýzy sa nemôžete hýbať ani hovoriť, keď zaspávate alebo keď sa prebúdzate. Zvyčajne je to krátke – trvá niekoľko sekúnd alebo minút. Ale môže to byť strašidelné. Môžete si byť vedomí toho, že sa to deje, a môžete si to potom vybaviť. Avšak, nie každý so spánkovou paralýzou má narkolepsiu.
  • Halucinácie – niekedy ľudia počas spánkovej paralýzy vidia veci, ktoré tam nie sú. Halucinácie sa môžu vyskytnúť aj v posteli bez spánkovej paralýzy. Tieto sa nazývajú hypnagogické halucinácie, ak k nim dôjde, keď zaspávate. Naopak, ak k vzniku halucinácií dôjde po prebudení, hovoríme o hypnopompických halucináciach. Môžete sa napríklad cítiť, ako keby bol vo vašej spálni cudzinec. Tieto halucinácie môžu byť živé a desivé.
  • Zmeny v spánku s rýchlym pohybom očí – REM spánok je čas, keď sa väčšina sníva. Ľudia zvyčajne vstupujú do REM spánku 60 až 90 minút po zaspaní. Ale ľudia s narkolepsiou prechádzajú do REM spánku o niečo rýchlejšie, a to zväčša do 15 minút po zaspaní. REM spánok môže nastať kedykoľvek počas dňa.

Neprehliadnite: Úplný zákaz fajčenia na verejnosti – ktorá krajina prijala tvrdé opatrenia proti fajčiarom?

Narkolepsia - rizikové faktory

Existuje len niekoľko známych rizikových faktorov pre narkolepsiu, a to:

  • vek – narkolepsia zvyčajne začína vo veku 10 až 30 rokov,
  • rodinná anamnéza – vaše riziko narkolepsie je 20 až 40-krát vyššie, ak máte blízkeho člena rodiny, ktorý ju má.

Narkolepsia a súvisiace komplikácie

Narkolepsia môže spôsobiť problémy v práci alebo v osobnom živote. Ľudia naokolo môžu vidieť ľudí s narkolepsiou ako lenivých alebo letargických.

  • Účinky na intímne vzťahy – intenzívne pocity, ako je hnev alebo radosť, môžu spustiť kataplexiu. To môže spôsobiť, že ľudia s narkolepsiou sa stiahnu z emocionálnych interakcií.
  • Fyzické poškodenie – náhle zaspávanie môže spôsobiť zranenie. Ak počas jazdy zaspíte, vystavujete sa zvýšenému riziku dopravnej nehody. Riziko porezania a popálenia je väčšie, ak zaspíte pri varení.
  • Obezita – ľudia s narkolepsiou majú väčšiu pravdepodobnosť nadváhy. Niekedy sa hmotnosť rýchlo zvýši, keď sa objavia príznaky ospalosti.

Odporúčame aj: Starostlivosť o vlasy: Nepodceňujte ju v žiadnom kroku a nechajte vaše vlasy zažiariť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní