Prečo a aké vlastnosti by mala byť obuv do auta

Prečo a aké vlastnosti by mala byť obuv do auta

Keď hovoríme o bezpečnosti na cestách, väčšina z nás si okamžite predstaví bezpečnostné pásy, airbagy a ďalšie technologické vymoženosti automobilového priemyslu. No menej často si uvedomujeme význam vhodnej obuvi na našich nohách. Veľmi častou príčinou dopravných kolízií sú práve nevhodne zvolené topánky, ktoré sťažujú ovládanie konkrétnych systémov auta.

Výber obuvi do auta sa neoplatí podceňovať

Výber vhodnej obuvi na cestách je dôležitý z dôvodu bezpečnosti, pohodlia a stability. Nevhodné topánky môžu ovplyvniť vašu schopnosť riadiť vozidlo a reagovať na rôzne situácie na ceste. Okrem toho môže nevhodná obuv mať aj vplyv na riadiacu jednotku vozidla, pretože mnohé moderné autá majú senzory umiestnené v podlahe, ktoré môžu byť ovplyvnené nesprávnym typom obuvi.

Následky, ktoré vás môžu stáť život

Možno si poviete, že v aute vaše nohy nikto nevidí a môžete si obuť čokoľvek. Možné to je, ale nedostatočne pevná a zároveň pohodlná topánka môže sťažiť kontakt s riadiacim pedálom a zhoršiť reakcie auta v jeho vysokej rýchlosti.

Nevhodná obuv teda môže obmedziť vašu schopnosť plne ovládať plyn, brzdy a pedál spojky, čo môže viesť k menej presným pohybom na pedáloch a narušeniu jazdných schopností. Nebezpečenstvo šmyku na pedáloch môže nastať, ak máte na sebe topánky s nedostatočným alebo opotrebovaným vzorom podrážky.

Nielen pre ovládanie vozidla, ale aj v prípade havárie môže byť vhodná obuv pre ochranu vašich nôh pred poraneniami, ako sú zlomeniny alebo podvrtnutia veľmi dôležitá. Niektoré moderné autá majú tiež v podlahe umiestnené senzory, ktoré môžu byť ovplyvnené nesprávnym typom obuvi, čo môže viesť k nesprávnym informáciám pre spomínanú riadiacu jednotku.

Ktoré druhy topánok sú do auta najlepšie?

Zabudnite na lodičky a vysoké podpätky či platformy. Kvalitné tenisky s plochou podrážkou a dobrým držaním sú výbornou voľbou pre väčšinu vodičov. Pre tých, ktorí majú radi štýlový a funkčný prístup, jazdecké topánky poskytujú veľmi dobré pohodlie a zároveň bezpečnú fixáciu na nohu.

AKU je značka, ktorá sa špecializuje na kvalitné turistické topánky. Ich výrobky sú známe pre svoju odolnosť, priedušnosť a vynikajúcu oporu nôh. Tieto vlastnosti robia moderné AKU topánky vhodnými časťami odevu aj pre jazdu autom.

Ako vidíte, výber vhodnej obuvi do auta nie je len otázkou štýlu, ale aj vašej bezpečnosti a pohodlia. Nevhodné topánky môžu mať negatívny vplyv na váš výkon za volantom a môžu ohroziť vašu a bezpečnosť ostatných cestujúcich, preto je výber správnej obuvi do auta neoddeliteľnou súčasťou zaistenia komfortu a ochrany na cestách.

Zdroj fotky: Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní