Varenie s deťmi: Ako zapojiť rodinu do procesu varenia a zábavy v kuchyni

Varenie s deťmi: Ako zapojiť rodinu do procesu varenia a zábavy v kuchyni

Varenie je pre niekoho relax, pre iného povinnosť, avšak môže byť aj skvelou príležitosťou na spoločné strávenie času a zábavu pre celú rodinu. Zapojiť deti do procesu varenia ich nielen naučí obracať sa v kuchyni, ale tiež vybuduje rodinné vzťahy a vytvorí krásne spomienky.

Ako vytvoriť tvorivé aj bezpečné prostredie v kuchyni

Pri zapojení detí do varenia je potrebné vytvoriť nielen tvorivé, ale aj bezpečné prostredie. Základom je samozrejme používanie nožov či ostrých predmetov pod dohľadom dospelého, varovanie detí pred dotýkaním sa horúcich povrchov a zákaz hrania sa s elektrickými spotrebičmi. Pozor treba dať aj na ťažkú alebo krehkú súpravu riadu.

Do akej miery bude dieťa zapojené a aké úlohy dostane, samozrejme závisí aj od jeho veku a zručností. Mladšie deti môžu pomáhať umývať zeleninu, miešať ingrediencie alebo miesiť cesto, zatiaľ čo tie staršie krájať alebo sa venovať vareniu pod dohľadom dospelých.

Obchod Tescoma.sk ponúka množstvo pomôcok, ktoré sa budú páčiť aj deťom ako sú vykrajovátka, formičky či pomôcky na zdobenie, ale aj veľa iných vecí pre malých kuchárov a pekárov.

Tipy pre zapojenie detí pri varení

Začnite s jednoduchými receptami, ktoré sú vhodné pre deti a niekedy aj dospelým uľahčia prípravu chutných pokrmov. Ideálne sú farebné a zábavné jedlá jednoduché na prípravu ako pizza, ovocné špízy, šaláty, cestoviny, vianočné medovníky či cookies. Nenáročné recepty pomôžu deťom pochopiť základné kroky pri varení. Na každé varenie je však potrebná kvalitná súprava riadu.

Deti môžete zapojiť aj do procesu nákupu a výberu ingrediencií. Doprajte im možnosť vyberať svoje obľúbené ovocie, zeleninu alebo ďalšie suroviny na varenie. Aj keď nakupovanie s deťmi nemusí byť vždy jednoduché, môže to byť pre ne užitočná skúsenosť. Okrem toho sa budú do procesu zapájať od samého začiatku, čo ich môže viac motivovať.

Vyskúšajte: Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

Tematické varenie s deťmi

Kuchyňa môže byť miestom plným zábavy a smiechu. Dokonca si môžete pripraviť aj tematické varenie a pečenie, ako je pizza párty, taliansky deň alebo dobrodružný piknik. Pripraviť pizzu podľa vlastnej chuti, pokojne i s netradičnými prísadami môže byť pre deti veľká zábava. Talianske špeciality ako špagety, lasagne, bruschetta a tiramisu sú overené klasiky. Navyše sa môžu aj niečo priučiť o talianskej kuchyni a kultúre.

Dobrodružný piknik sa môže konať v parku alebo na vašej záhrade, prípadne si pripravíte jedlo na výlet spojený s piknikom. V tomto prípade bude možno potrebná väčšia dávka kreativity, okrem zapekaných sendvičov či ovocného šalátu vás možno deti prekvapia aj inovatívnymi receptami.

Pri tematickom varení s deťmi je dôležité dovoliť im zapojiť sa a pokojne si spoločne vybrať tému. Napriek neporiadku, ktorý pri takejto udalosti pravdepodobne vznikne sa nezabudnite zabaviť a vytvoriť príjemné spomienky nielen pre deti.

Zdroj úvodnej fotky:Jack Frog/Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní