Slovenský raj je rajom pre turistov! Poradíme, ktoré miesta rozhodne navštíviť

Národný park Slovenský raj je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku. Slovenský raj sa nachádza vo východnej časti našej malebnej krajiny a právom je považovaný za jednu z jeho najkrajších prírodných oblastí. Pre turistov a nadšencov turistiky ponúka veľa zážitkov, a to najmä v podobe roklín, vodopádov, vyhliadok či ďalších zaujímavých miest.

Tie sú pre turistov sprístupnené formou chodníkov a v náročnejších častiach aj s pomocou technických pomôcok, akými sú napríklad stúpačky alebo rôzne rebríkové súpravy. Slovenský raj navštevovaný turistami počas celého roka, pričom ročne ho podľa štatistík navštívi približne milión turistov, avšak niekedy aj viac.

Slovenský raj

V roku 1964 bol Slovenský raj vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť a v roku 1988 bol nariadením vlády Slovenskej republiky prekategorizovaný na národný park. Jeho územie sprístupňuje vyše 300 kilometrov značených turistických chodníkov. A na tie najzaujímavejšie miesta sa poďte pozrieť spolu s nami práve teraz.

Najvyšším bodom národného parku Slovenský raj je Predná hoľa (1545 m n. m.). Najznámejšími roklinami sú Suchá Belá, Piecky, Sokol a Kyseľ s početnými vodopádmi. Zvyškami pôvodne plochého reliéfu sú náhorné planiny Glac, Geravy, Pelc a Skala.

Roklina Suchá Belá

Suchá Belá je najnavštevovanejšou roklinou v Slovenskom raji a právom sa považuje za jednu z najromantickejších tiesňav v tomto národnom parku. Patrí medzi ľahko prístupné rokliny, nakoľko sa jej začiatok nachádza priamo v turistickom centre Podlesok.

Okrem veľmi známych Misových vodopádov tu nájdete aj nádherný Okienkový, Korytový a Bočný vodopád. Tieto vodopády je možné zdolať za pomoci sústav rebríkov a stúpačiek, čo je už samo o sebe veľkým zážitkom.

  • Suchá Belá je prístupná počas celého roka.
  • Podmienky v rokline sa môžu meniť v závislosti od ročného obdobia alebo počasia.
  • Preto sa odporúča voliť vhodný výber turistického oblečenia a vybavenia (pevná obuv, náhradné ponožky a podobne).
  • V zimných mesiacoch môžu byť rebríky pokryté ľadom, preto si so sebou zoberte mačky.

Roklinou Suchá Belá vedie zelená turistická značka a je priechodná len v jednom smere, a to proti prúdu potoka. Roklina je dlhá 3,7 km so stúpaním približne 420 m a časom prechodu približne 2 hodiny.

Neprehliadnite: Dovolenka pri mori - čo treba zvážiť a ako si správne vybrať?

turistika slovenský raj

Zdroj: pinterest.com/flickr.com

Tomášovský výhľad

Tomášovský výhľad je bezpochyby jedno z najnavštevovanejších miest v Slovenskom raji, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť. Z tejto vyhliadky je nádherný výhľad nielen do doliny Bieleho potoka, na Prielom Hornádu, Čertovu sihoť, ale pri dobrej viditeľnosti aj na Vysoké Tatry. 

Ide o skalný útvar terasovitého tvaru ležiaci na južnom svahu Ludmanky v nadmorskej výške 680 metrov.

  • Toto miesto je jedným z mála miest v Slovenskom raji, ktoré sa využíva aj ako cvičný horolezecký terén.
  • Tomášovský výhľad má hneď niekoľko horolezeckých ciest, po ktorých sa dá liezť.
  • Majú pomenovania zvyčajne po ľuďoch, ktorí ich objavili a vyliezli ako prví.
  • Často sa tu konajú horolezecké preteky.

Túra na Tomášovský výhľad nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní turisti. Medzi obľúbené patrí trasa po žltej značke z Čingova, po ktorej ste hore už do jednej hodiny. 

Najkratšia trasa však vedie z obce Spišské Tomášovce po zelenej turistickej značke, ktorá začína miernym stúpaním cez lúku a následne cez les až k výhľadu. Výhľad je dostupný aj na bicykli po cyklotrase vedúcej taktiež zo Spišských Tomášoviec.

Odporúčame aj: Recyklovanie a separovanie odpadu nie je to isté! V čom je rozdiel?

turistika slovenský raj

Zdroj: pinterest.com/reddit.com

Roklina Veľký Sokol

Táto roklina je považovaná za najexponovanejšiu a zároveň jednu z najdivokejších roklín Slovenského raja. Nachádza sa mimo hlavných turistických centier a preto patrí medzi menej navštevované rokliny v Slovenskom raji.

Najlepším a najbližším východiskovým bodom pre túto roklinu je Píla - Piecky, kde môžete využiť platené parkovisko. Cesta z parkoviska na Píle - Piecky na začiatok Veľkého Sokola trvá približne 25 minút.

  • V tejto rokline sa stretnete s Malými a Veľkými kaskádami, Malým a Veľkým vodopádom.
  • Tak ako každá roklina, aj Veľký Sokol má svoje čaro a ponúka tak nezabudnuteľné zážitky počas prechodu touto roklinou.
  • Veľký Sokol je prístupný počas celého roka.
  • Podmienky v rokline sa môžu meniť v závislosti od ročného obdobia alebo počasia.
  • Odporúča sa vhodný výber turistického oblečenia a vybavenia (pevná obuv, náhradné ponožky a podobne).
  • V zimných mesiacoch môžu byť rebríky pokryté ľadom, preto sa odporúča vziať si so sebou mačky.

Pri vstupe do rokliny je taktiež potrebné zaplatiť návštevný poplatok. Roklinou Veľký Sokol vedie žltá turistická značka a je priechodná len v jednom smere, a to proti prúdu potoka. Dĺžka tejto rokliny je 5,5 km so 305 m stúpaním a jej prechod trvá približne 2,5 hodiny.

Tip pre vás: Starostlivosť o tetovanie - na čo všetko si treba dať pozor?

turistika slovenský raj

Zdroj: pinterest.com/slovenskyraj.eu

Ferrata HZS Kyseľ

Za posledné roky je Ferrata v Kyseli jedna z najobľúbenejších aktivít v Slovenskom raji. Vďaka členom Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji (po ktorej nesie aj svoj názov - Ferrata HZS Kyseľ) je prechod touto tiesňavou, ktorá pred vyše 40 rokmi vyhorela, opäť možný.

Na vstup do tejto rokliny potrebujete (povinný) špeciálny postroj zvaný ferratový set, ktorý si môžete zapožičať v niekoľkých požičovniach. Cena za zapožičanie ferratového setu sa zvyčajne pohybuje od 10 do 20 €. Pri prechode touto roklinou si ferratové sety stačí obliecť pred vstupom do rokliny. Avšak dbajte hlavne na svoje bezpečie a uistite sa, že máte správne upevnenú prilbu, aby ste zabránili úrazom vznikajúcim padajúcimi skalami.

POZOR - táto ferrata je z dôvodu ochrany prírody prístupná len v období od 15. júna do 31. októbra.

Vstupné na Ferratu HZS Kyseľ je nasledovné:

  • základné vstupné: 5,00 €
  • základné vstupné po uplatnení regionálnej zľavy: 2,50 €
  • vstupné pomocou SMS správy: 6,00 €
  • vstupné pomocou SMS správy po uplatnení regionálnej zľavy: 3,00 €
  • vstupná zakúpené priamo na mieste Ferrata HZS Kyseľ: 10 €

Roklina sa nachádza priamo pod Kláštoriskom, je dlhá 1,4km s časom prechodu približne 2 hodiny a stúpaním približne 200 metrov. Vedie ňou zelená turistická značka a je priechodná len v jednom smere - proti prúdu potoka.

Zaujme vás: Letné dovolenky, pohoda a únik od zlozvykov

turistika slovenský raj

Zdroj: pinterest.com/YoluSka

Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete! Je to najväčšia zaľadnená jaskyňa na Slovensku a od roku 2000 je zaradená aj do svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Z celkovej dĺžky jaskyne 1 483 m je verejnosti sprístupnený okruh dlhý 515 m. Táto jaskyňa je jedným z najnavštevovanejších miest v Slovenskom raji. Najrýchlejšie sa sem dá dostať autom, prípadne vlakom.

Pozrite aj: Ako si vybrať kvalitnú spodnú bielizeň? Na strihu a materiáli záleží!

turistika slovenský raj

Zdroj: pinterest.com/HanaSýkorová

Zdroj úvodnej foto - pinterest.com/slovenskyraj.eu

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE