Ako si vybrať kávovar do domácnosti? Toto sú dostupné možnosti a ich výhody a nevýhody!

V dnešnej dobe existuje obrovský výber kávovarov na trhu, každý s rôznymi funkciami a schopnosťami, aby vám poskytol ten najlepší pohár kávy. 

Predstavíme vám všetky možnosti a zároveň spoznáte aj ich výhody a nevýhody, aby ste si vedeli správne vybrať.

Ako si vybrať kávovar do domácnosti? Voliť môžete medzi niekoľkými možnosťami!

Vôňa čerstvej kávy, jemný dotyk horúcej šálky a prvý dúšok toho lahodného elixíru. Pre mnohých z nás je káva viac ako len nápoj – je to rituál, ktorý nám prináša potešenie, energiu a okamihy oddychu. Ak chcete zažiť skutočný kávový zážitok vo svojom vlastnom domove, správny kávovar je kľúčovým prvkov.

V dnešnej dobe existuje obrovský výber kávovarov na trhu, každý s rôznymi funkciami a schopnosťami, aby vám poskytol ten najlepší pohár kávy. Ale, ako si vybrať ten správny kávovar pre vaše jedinečné potreby?

Pri výbere kávovaru je dôležité zvážiť váš životný štýl a potreby. Ak nie ste ranný vtáčik a ráno je pre vás hektické, automatický kávovar s časovačom vám umožní mať horúcu kávu pripravenú hneď po prebudení. Pre tých, ktorí ocenia ručnú prípravu a plnú kontrolu, existujú ručné kávovary, ako napríklad moka konvice alebo french pressy, ktoré vám umožňujú prispôsobiť si každý detail prípravy kávy.

S výberom správneho kávovaru môžete oživiť atmosféru vo svojom dome a vytvoriť si vlastnú domácu kaviareň. Súčasné trendy smerujú k príprave rôznych druhov kávových nápojov ako latte, cappuccino, macchiato a ďalšie. S modernými kávovarmi s mliečnym systémom môžete mať skvelé mliečne nápoje priamo z vášho kávovaru.

Odporúčame aj: Hrnčeková bublanina s tvarohom - náš skvelý recept si zamilujete!

automatický kávovar

Zdroj: Depositphotos

Typy kávovarov vhodné do domácnosti

Existuje niekoľko druhov kávovarov, z ktorých si môžete vybrať. Medzi najbežnejšie patria autoamtické, poloautomatické, ručné, pákové a kapsulové kávovary.

1. Automatické kávovary

Automatické kávovary sú ideálne pre tých, ktorí si chcú vychutnať kvalitnú kávu s minimálnym úsilím. Tieto kávovary majú zabudovaný mlynček na kávu, takže si môžete vychutnať čerstvo mletú kávu v každej pripravenej šálke. Stačí jednoducho naplniť nádržku vodou a kávovar sa postará o zvyšok – od mletia kávy po prípravu šálky kávy.

Výhody automatických kávovarov:

  • mlynček na kávu – zabudovaný mlynček na kávu umožňuje vychutnať si kvalitnú kávu každý jeden deň. Môžete si vybrať hrubosť mletia podľa svojich preferencií a kávovar sa postará o zvyšok.
  • jednoduchá obsluha – automatické kávovary sú jednoduché na používanie. Disponujú intuitívnymi ovládacími prvkami, vďaka čomu je príprava kávy rýchla a pohodlná. Zväčša si stačí vybrať kávový nápoj, stlačiť jedno tlačidlo a v priebehu niekoľkých sekúnd si môžete váš nápoj vychutnávať. Kávovar sa postará o všetko!
  • možnosti prispôsobenia – pri automatických kávovaroch si môžete prispôsobiť silu kávy, množstvo kávy, teplotu vody, veľkosť pripravenej kávy a vytvoriť si tak kávu podľa vlastných preferencií.
  • široký výber kávových špecialít – automatické kávovary majú k dispozícií široký výber kávových špecialít. Okrem tradičného espressa si môžete vychutnať aj rôzne druhy nápojov, ako je cappuccino, latte macchiato, flat white a ďalšie. Mnohé kávovary majú aj možnosť prípravy teplého mlieka či mliečnej peny na prípravu rôznych kávových špecialít.
  • jednoduchá údržba – automatické kávovary sú zvyčajne vybavené funkciami na jednoduchú údržbu. Majú samoočistiaci systém, ktorý sa postará o čistenie vnútorných častí kávovaru.

Automatické kávovary sú v súčasnosti veľmi populárne a ponúkajú jednoduchú a pohodlnú cestu k príprave vynikajúcej kávy.

2. Kapsulové kávovary

Kapsulové kávovary sú populárne pre svoju jednoduchosť a pohodlie. Sú dodávané s kapsulami, ktoré obsahujú dávku presne namletého kávového prášku. Stačí vložiť kapsulu do kávovaru, zapnúť ho a v priebehu niekoľkých sekúnd si môžete vychutnať čerstvú šálku kávy. Tieto kávovary ponúkajú širokú škálu chutí a druhov káv, čo umožňuje výber podľa vašich preferencií.

Kapsulové kávovary sa vyznačujú:

  • jednoduchosťou prípravy – stačí vložiť kapsulu s vopred namletou kávou do kávovaru, zapnúť ho a v priebehu niekoľkých sekúnd si môžete vychutnať šálku čerstvej kávy. Kapsuly sú praktické a hygienické, pretože obsahujú presnú dávku kávy.
  • širokým výberom kávových nápojov – rôzne druhy káv, rôzne príchute nielen pre dokonalé kávové pôžitky. Kapsulové kávovary vám v priebehu chvíľky pripravia nielen kávu, ale aj lahodnú čokoládu či rôzne nápoje.
  • rýchlosťou a čistotou – príprava kávy pomocou kapsulového kávovaru je veľmi rýchla a čistá. Nemusíte sa trápiť s mletím kávy, čistením mlynčeka alebo odstraňovaním kávovej usadeniny. Po použití stačí vysypať použitú kapsulu a kávovar je pripravený na ďalšie použitie.

Kapsulové kávovary sú populárnou voľbou medzi kávovými nadšencami, ktorí si chcú vychutnať jednoduchú a pohodlnú prípravu kávy.

Odporúčame: 5 kritérií pre výber čajníka: Vieme, či je lepší sklenený, liatinový alebo nerezový

pákový kávovar

Zdroj: Depositphotos

3. Ručné kávovary

Ručné kávovary sú ideálne pre tých, ktorí chcú mať plnú kontrolu nad procesom prípravy kávy. Medzi populárne ručné kávovary patrí moka kanvica, french press alebo aeropress.

  • Moka kanvica – tradičný taliansky spôsob prípravy kávy, ktorý je veľmi obľúbený medzi milovníkmi espressa.
  • French press – jednoduchý a efektívny spôsob prípravy kávy. Ide o tzv. „full immersion“ typ prípravy kávy. To znamená, že počas extrakcie je celá mletá káva zaliata vodou, vďaka čomu bude mať výsledná káva intenzívnejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu.
  • Aeropress – moderný a kompaktný kávovar, ktorý umožňuje rýchlu prípravu kávy s plnou chuťou a nízkou horkosťou. Príprava kávy pomocou aeropressu je veľmi rýchla a jednoduchá, a umožňuje presné nastavenie množstva kávy a doby extrakcie pre optimálny výsledok.

Tieto kávovary vyžadujú trochu viac času a úsilia, ale umožňujú vám prispôsobiť si každý detail prípravy kávy, ako je množstvo kávy, teplota vody a doba extrakcie.

4. Poloautomatické kávovary

Poloautomatické kávovary sú strednou cestou medzi automatickými a ručnými kávovarmi. Ponúkajú vám určitú mieru kontroly nad procesom prípravy kávy, zatiaľ čo zároveň ponúkajú niektoré automatizované funkcie.

Mnohé poloautomatické kávovary majú zabudovaný mlynček na kávu, čo znamená, že si môžete vychutnať kávu z čerstvo namletých kávových zŕn. V tomto prípade si rovnako môžete nastaviť hrubosť mletia podľa svojich preferencií a vychutnať si tak ideálnu chuť kávy.

Poloautomatické kávovary sú zväčša vybavené tlakovou reguláciou. Disponujú tlakovými ventilmi, ktoré regulujú tlak pri extrakcii kávy. Tento tlak je dôležitý pre správnu extrakciu aromatických látok z kávy a tvorbu bohatej peny. V tomto prípade odporúčame nastaviť si tlak podľa typu kávy.

Poloautomatické kávovary zväčša nedisponujú peničkami mlieka (systémom napeňovania mlieka), ale dýzou, ktorá umožňuje prípravu mliečnej peny pre rôzne kávové nápoje.

Poloautomatické kávovary sú zvyčajne vybavené aj funkciami na jednoduchú údržbu. Majú samočistiacu funkciu, ktorá uľahčuje čistenie vnútorných častí kávovaru. Niektoré modely majú aj odnímateľné časti, ktoré je možné umyť v umývačke riadu.

5. Pákové kávovary

Zaujímavou voľbou pre kávových nadšencov, ktorí si chcú užívať autentický proces prípravy kávy a mať plnú kontrolu nad prípravou lahodnej kávy sú pákové kávovary.

Páka slúži na ovládanie tlaku a toku vody cez namletú kávu. Môžete si nastaviť správny tlak a dĺžku extrakcie podľa svojich preferencií, čím si prispôsobíte chuť a silu kávy. Vďaka manuálnemu ovládaniu tlaku môžete dosiahnuť správny tlak, ktorý je dôležitý pre extrakciu aromatických látok z kávy. Výsledkom je silná a chutná káva s výraznou chuťou.

Pákové kávovary majú často elegantný a štýlový dizajn, čo ich robí atraktívnymi doplnkami pre vašu kuchyňu. Mnohé modely majú kovové telo, lesklý povrch a ručne vyrobené detaily, čo im dodáva luxusný vzhľad.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE