Ako pripraviť patizón? Máme tipy na tie najlepšie recepty

Ako pripraviť patizón? Máme tipy na tie najlepšie recepty

Kedy ste naposledy jedli patizón? Možno je to poriadne dávno. Nuž, ide druh zeleniny, na ktorý sa často zabúda. A možno, práve naopak, patríte k fanúšikom patizónov a neviete sa dočkať, kým nastane ich sezóna. V každom prípade platí, že ide o skvelú zeleninu, ktorej sa oplatí dať šancu.

Na prvý pohľad zaujme svojím netradičným vzhľadom. Tento kultivar tekvice obyčajnej je typický svojím diskovitým tvarom s vlnitými okrajmi. Patizóny sú vskutku nízkokalorické (asi 30 kcal na stogramovú porciu), no obsahujú slušnú dávku vlákniny, taktiež vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B a draslík aj ďalšie minerály. 

Čo chutné sa však dá z nich pripraviť? Verte, že nejedna dobrota. Prinášame inšpirácie hneď na niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Čo poviete na patizón v syrovo-jogurtovom cestíčku alebo krémovú patizónovú polievku? 

Vyprážaný patizón

Ingrediencie:

  • 1 veľký patizón

  • 2 vajcia
  • hladká múka
  • strúhanka
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olej

Postup: Patizón ošúpeme, rozkrojíme a zbavíme jadierok. Následne ho narežeme na asi 2 cm hrubé pláty. Tie obalíme v klasickom trojobale, teda najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku (osolenom a okorenenom) a nakoniec v strúhanke. Takto pripravené kúsky patizónu smažíme v rozpálenom oleji dozlatista. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

TIP: Ak si chcete takýto patizón vychutnať v zdravšej verzii, poukladajte obalené kúsky na plech s papierom na pečenie, zľahka pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi 10 minút. Potom otočte, pokvapkajte ešte trochou oleja a pečte ďalších 10 minút. Taktiež môžete obalený patizón zdravšie pripraviť v teplovzdušnej fritéze. Tiež ho stačí len postriekať olivovým olejom a piecť asi 15 minút.

Patizón v cestíčku pečený v rúre

Ingrediencie: 

  • 1 väčší patizón

  • soľ
  • 140 g bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g tvrdého syra
  • 150 g celozrnnej špaldovej strúhanky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 50 g parmezánu

Postup: Patizón umyjeme, ošúpeme, rozkrojíme a vyberieme jadierka. Nakrájame asi na 1 cm hrubé pláty. Nasolíme ich a necháme chvíľku vypotiť, potom ich utrieme. V miske si zmiešame jogurt s vajíčkom a pretlačeným cesnakom. Tvrdý syr nastrúhame najemno a v druhej miske ho zamiešame so strúhankou. 

Následne každý kúsok patizónu namočíme v jogurte a potom v strúhanke. Kúsky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom. Plech vložíme do rúry na 30 minút a pečieme pri teplote 180 °C dozlatista. Môžeme podávať s varenými či pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom. 

Odporúčame: ​Hrnčeková bublanina s tvarohom - náš skvelý recept si zamilujete!

Plnený patizón s mletým mäsom

Ingrediencie: 

  • 2 menšie patizóny

  • 200 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 fialová cibuľa
  • 6 cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL zmesi korenia na grilovanú zeleninu (alebo zmes iných obľúbených korenín)
  • 50 g tvrdého syra

Postup: Patizóny umyjeme a zrežeme im vrchy. Semienka vydlabeme. Tie vyhodíme. Vydlabeme taktiež dužinu a odložíme si ju bokom. Rozohrejeme si trochu oleja na panvici a osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku. Potom pridáme mleté mäso a keď sa zatiahne, tak aj prelisovaný cesnak. Osolíme a pridáme aj koreniny. Potom pridáme nakrájanú dužinu z patizónu a pokrájané cherry paradajky a dusíme domäkka.

Zmesou naplníme pripravené patizóny a pokvapkáme zvrchu olivovým olejom. Prikryjeme zrezanou častou a patizóny uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 45 minút pri teplote 180 °C. Pred dopečením patizóny odkryjeme, posypeme syrom a dáme ešte na chvíľu zapiecť. Podávať môžeme napríklad s chrumkavým pečivom. 

Patizónové placky

Ingrediencie: 

  • 1 patizón

  • 5 zemiakov
  • 1 vajíčko
  • 3 PL polohrubej múky (alebo pomletých ovsených vločiek)
  • 1 PL strúhanky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL majoránky
  • olej

Postup: Zemiaky aj patizón očistíme, z patizóna odstránime jadierka. Následne ich nastrúhame na strúhadle a pridáme soľ. Necháme 10 minút postáť a následne zo zmesi zeleniny odstránime prebytočnú šťavu. Primiešame vajíčko, múku, strúhanku pretlačený cesnak, mleté čierne korenie a majoránku.

Vymiešame redšie cesto. Na panvici si rozpálime olej a lyžičkou na ňu kladieme kôpky cesta. Tvoríme placky, ktoré dozlatista opečieme z oboch strán na miernom ohni. Môžeme podávať so zemiakovou kašou, čerstvým zeleninovým šalátom alebo nejakým domácim jogurtovým dresingom. 

Odporúčame: ​Karfiol v cestíčku - pripravte si ho podľa TOP receptov a ďalších skvelých rád!

Zaváraný patizón

Ingrediencie (na cca 3 poháre): 

  • 1/2 patizónu

  • 2 cibule
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky horčičných semienok
  • 1 l vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 300 ml octu
  • 30 g soli

Postup: Z vody, octu, cukru a soli pripravíme nálev. Pridáme aj všetky koreniny, chvíľku povaríme a odstavíme. Na dno pohárikov si uložíme plátky cibule a na ne navrstvíme ošúpaný patizón nakrájaný na kocky. Použiť však môžeme na zaváranie aj celé mini patizóny.

Následne poháre zalejme až dohora horúcim nálevom, uzavrieme a dáme sterilizovať na 30 minút pri teplote 90 °C. Ak neviete, ako na to, stačí si pripraví vyšší pekáč, do ktorého nalejete trochu vody a poukladáte naň od seba poháre na zaváranie. Po uplynutí stanovenej doby môžete rúru vypnúť a poháre v nej nechať postupne vychladnúť. 

Krémová patizónová polievka

Ingrediencie: 

  • 1 väčší patizón ((cca 1 až 1,2 kg)

  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky 
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • trochu mletej rasce
  • trochu červenej papriky a údenej papriky
  • soľ
  • olej

Postup: Patizón ošúpeme a zbavíme jadierok. Potom ho nakrájame na kúsky. Cibuľu si nasekáme najemno a v hrnci ju osmažíme na troche oleja. Pridáme aj pretlačený cesnak. Potom pridáme kúsky patizóna a chvíľu restujeme. Ochutíme rascou, červenou paprikou a podlejeme vývarom (alebo vodou). Pridáme bobkový list a privedieme k varu. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané zemiaky a osolíme. 

Varíme do zmäknutia asi 30 minút. Následne vyberieme bobkový list a všetko dôkladne rozmixujeme. Pridáme smotanu, podľa chuti ešte osolíme a necháme prejsť varom. Podávať môžeme s opečenými krutónmi. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní