7 dôvodov, prečo jesť goji: Aké sú účinky kustovnice čínskej?

7 dôvodov, prečo jesť goji: Aké sú účinky kustovnice čínskej?

Kustovnica čínska predstavuje asi 3 metre vysokú rastlinu z čeľade ľuľkovité, ktorej domovinou je Ázia. Rozšírená je v Číne i Japonsku. Značne sa vyskytuje v centrálnej časti Ázie, v oblasti Tibetu i Himalájí. Charakteristická je dlhšími kopijovitými listami a peknými fialkovými kvetmi. Na mnohých územiach je však pestovaná pre svoje plody. Reč je o oranžovočervených bobuliach elipsovitého tvaru. Tie je možné v sušenom stave zohnať i u nás, a to na internete, v predajniach so zdravou výživou aj väčších supermarketoch. Tieto bobule sú známe aj ako goji, sú veľmi zdravé a v pozitívnom smere ovplyvňujú zdravie človeka. V článku sme si pre vás pripravili hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo jesť goji pravidelne.

1. Je bohaté na vitamíny aj aminokyseliny

Bobule goji sú v prvom rade zdrojom celého radu dôležitých látok. Obsahujú mnohé vitamíny skupiny B. Rovnako sú bohaté na betakarotén, z ktorého si naše telo dokáže vyrobiť vitamín A. Z minerálov sa v bobuliach ukrývajú železo, zinok či selén. Sú skvelým zdrojom bielkovín, pričom do tela dopravia poriadnu dávku mnohých potrebných aminokyselín. Goji taktiež obsahuje kyselinu linolovú, čo je nenasýtená vyššia mastná kyselina. Patrí medzi omega-6 mastné kyseliny.

Bude vás zaujímať: Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

imunitný systém

Zdroj: Shutterstock®

2. Podporuje imunitu

Okrem vyššie spomínaných látok sú goji bobule priam nabité obrovským množstvom vitamínu C. Ten, ako vieme, je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Ak potrebujete posilniť svoju obranyschopnosť počas nadchádzajúcej jesene, neváhajte si každý deň dopriať lyžičku až dve týchto chutných sušených bobúľ. Pridať ich môžete do raňajkovej kaše, jogurtu i pudingu.

3. Má antioxidačné účinky

Plody kustovnice čínskej sú taktiež známe svojimi antioxidačnými účinkami. Antioxidačné pôsobenie má vitamín C, karotenoidy i ďalšie látky, ktoré sa v goji ukrývajú. Antioxidanty v tele bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov, ktoré môžu prispievať k rýchlejšiemu starnutiu organizmu aj rozvoju mnohých vážnych ochorení, vrátane rakoviny. Antioxidanty chránia bunky, pôsobia protizápalovo a spomaľujú proces starnutia.

Odporúčame: Správny výber školy a kariéry: 5 krokov, ktoré ukážu smer

tráviaci systém

Zdroj: Shutterstock®

4. Zlepšuje trávenie

Značný podiel hmotnosti goji bobúľ tvorí aj cenná vláknina. Tá je nevyhnutná pre správnu funkciu trávenia. Konzumáciou kustovnice čínskej môžete prispieť k prevencii mnohých tráviacich ťažkostí, vrátane nepríjemnej zápchy. Tieto bobule okrem toho pozitívne pôsobia aj na metabolizmus a môžu byť účinným pomocníkom pri redukcii váhy. Taktiež podporujú prečistenie pečene.

5. Stará sa o dobrý stav srdca a ciev

Goji dokáže niečo málo urobiť i pre naše srdce a cievy. V prvom rade sa totiž podieľa na normalizovaní hladiny cholesterolu. Taktiež pozitívne vplýva na úroveň krvného tlaku. Podporuje krvotvorbu a posilňuje srdce. Tieto chutné bobuľky tak môžu prispieť k prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

zdroj energie

Zdroj: Shutterstock®

6. Je skvelým zdrojom energie

Už malá dávka chutných goji bobúľ dokáže telu dodať obrovské množstvo energie. Práve preto sa ich oplatí zaradiť do raňajkového rituálu. Poskytnú vám totiž energiu do začínajúce dňa, prípadne si nimi môžete nejakú energiu doplniť i na desiatu či olovrant. Podľa tradičnej čínskej medicíny navyše plody kustovnice čínskej bojujú proti depresii, zlej nálade a pocitom úzkosti. Upokojujú nervový systém a zároveň sú akýmsi životabudičom a nositeľom dlhovekosti.

7. Pomáha udržiavať oči zdravé

Plody kustovnice čínskej majú nakoniec pozitívny vplyv aj na funkciu zraku, a to i vďaka mnohým antioxidantom, ktoré obsahujú. Spomenúť môžeme hlavne zeaxantín, patriaci medzi karotenoidy, ktorý sa nachádza aj v našich očiach. Spolu s ďalšími látkami, napríklad luteínom, pozitívne pôsobí na funkciu zraku a preventívne pôsobí proti degenerácii sietnice. Jeho nedostatok môže viesť k poruchám zraku,

Odporúčame: TOP zaujímavosti o koži: Tieto fakty o svojej pokožke musíte vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní