TOP zaujímavosti o koži: Tieto fakty o svojej pokožke musíte vedieť!

TOP zaujímavosti o koži: Tieto fakty o svojej pokožke musíte vedieť!

Koľko toho vieme o ľudskom tele? Dozaista nie toľko, aby sme nemohli vedieť ešte viac. Nedávno sme sa zamerali na oporno-pohybovú sústavu a priniesli vám rozličné zaujímavosti o kostiach aj dôležité fakty o ľudských svaloch. A o akej časti nášho tela budeme hovoriť dnes? Témou dnešného článku je koža. Vedeli ste napríklad o tom, že kým dnes sa za krásnou zlatistou pokožkou ženie nejedna žena, kedysi bolo opálenie skôr symbolom chudoby a práce vonku. Tí majetnejší si naopak svoju bledú pokožku chránili. O koži však môžeme toho povedať oveľa viac. 

Ide o najväčší orgán ľudského tela

Koža je najväčším orgánom ľudského tela. Jej povrch dokáže pokryť v priemere asi 1,5 až 2 m2, pričom jej váha môže predstavovať až 15 % z celkovej hmotnosti človeka. Čo sa týka jej hrúbky, tá sa mení v závislosti od umiestnenia. Najtenšie časti majú okolo 0,3 až 0,5 mm, čo je napríklad v okolí očí. Najhrubšia pokožka je v oblasti chodidiel či na miestach, ktoré sú vystavené vysokej námahe a majú hrúbku až okolo 5 mm.

Odporúčame: Ako sa prejavuje rakovina prostaty? Neignorujte tieto signály!

zloženie kože

Zdroj: Shutterstock®

Má niekoľko vrstiev

Veľmi zaujímavé je aj zloženie kože. Tá má totižto až tri základné vrstvy. Na povrchu sa nachádza pokožka, epidermis, ktorá je tvorená epitelovými bunkami. Pod ňou sa ukrýva dermis, čiže zamša, ktorá obsahuje napríklad miazgové a krvné cievy, nervy, rozličné receptory aj potné a mazové žľazy. Pod zamšou ešte nájdeme podkožné väzivo tvorené väzivovými bunkami, medzi ktorými majú svoje miesto elastické a kolagénové vlákna. Ukladá sa tu tuk, pričom hrúbka tejto vrstvy závisí od jeho množstva.

Má množstvo funkcií

Naša koža má nejednu dôležitú funkciu. V prvom rade pre nás predstavuje ochranu pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia, vrátane mikroorganizmov. Viaceré časti kože sa podieľajú na termoregulácii, čiže regulovaní a udržiavaní optimálnej teploty tela. Cez kožu tiež dokáže telo vylúčiť niektoré chemické látky. Taktiež má senzorickú funkciu. Funguje ako receptor, pomocou ktorého sú pri kontakte s prostredím prijímané rôzne podnety. Obsahuje nespočetné množstvo buniek citlivých na dotyk, a teda tlak, teplo, bolesť a podobne.

Bude vás zaujímať: Viete, akú silu ukrýva nechtíkový čaj? Lieči tieto neduhy!

pokožka

Zdroj: Shutterstock®

Osídľuje ju množstvo baktérií

Ľudská koža je osídlená obrovským množstvom baktérií rozličných druhov. Každý však môže mať na svojom tele iné zoskupenie baktérií, čo závisí často aj od vlhkosti či kyslosti pokožky, ale aj množstva kožného mazu. Niektoré z nich síce pre nás môžu predstavovať hrozbu, väčšina z nich je však prakticky neškodná. Niektoré sú dokonca osožné a sú bežnou a prirodzenou súčasťou prostredia pokožky.

Neustále sa obnovuje

Vrchná vrstva kože, čiže pokožka, je tvorená niekoľkými vrstvami buniek, ktoré sa nepretržite vymieňajú. Tie, ktoré sa nachádzajú úplne navrchu, postupne rohovatejú a odlupujú sa. Spodné sa zase delia, aby mohli oddelené bunky nahradiť. Obnova celej vrstvy kože pritom môže trvať 2 až 4 týždne. Tisícky odumretých buniek strácame každú minútu, pričom počas celého života to môže byť v priemere až 18 kg takýto buniek.

opaľovanie

Zdroj: Shutterstock®

Tvorí sa v nej vitamín D

Okrem vyššie spomínaných funkcií má koža ešte jednu dôležitú úlohu, a to syntetickú. Syntetizuje sa v nej totiž potrebný vitamín D, a to pôsobením slnečného žiarenia. Samozrejme, pred žiarením je nevyhnutné sa dostatočne chrániť prípravkami s ochranným faktorom, čo však zároveň brzdí produkciu vitamínu. Avšak, už aj 10 až 15 minút dlhé pôsobenie slnečného žiarenia na nechránenú pokožku dokáže zabezpečiť produkciu značného množstva vitamínu D. Tento vitamín si navyše dokáže telo ukladať do zásoby.

Sfarbenie jej dodáva pigment

Farba ľudskej pokožky je skutočne jedinečná. Sfarbenie kože pritom závisí od prítomnosti, respektíve množstva pigmentu, ktorý sa nazýva melanín. Toto tmavé farbivo je produkované takzvanými melanocytmi a okrem iného napomáha i chrániť pokožku pred účinkami ultrafialového slnečného žiarenia. Tu môžeme spomenúť napríklad i albinizmus, ochorenie, pri ktorom je práve tvorba spomínaného melanínu narušená. To spôsobuje veľmi bledučkú farbu pokožky, vlasov aj ochlpenia jedincov s touto chorobou.

Pozri aj: Ako podporiť imunitný systém? Toto môžete pre svoje zdravie urobiť i vy!

Kolagénová zaujímavosť na záver

Ľudská pokožka je pružná a elastická, za čo vďačíme práve zložke zvanej kolagén. Kolagén je proteínom, ktorý drží pokožku pohromade. V jednoduchosti môžeme povedať, že kolagén je akýmsi lepidlom, vďaka ktorému naša pokožka drží pokope. Čo je skutočne zaujímavé, tak kolagén tvorí až 80 % ľudskej pokožky. Práve kolagénu vďačíme za to, že sa naša pokožka dokáže prispôsobovať napríklad zmenám v tehotenstve či dokonca zmenám pri budovaní svalov.

Pokiaľ ide o kolagén, môžeme hovoriť o kolagéne rôznych typov. Avšak práve kolagén I. typu je najrozšírenejším kolagénom v ľudskom tele a nachádza sa predovšetkým v koži. Tento kolagén minimalizuje jemné linky a vrásky, zlepšuje elasticitu a hydratáciu pokožky.

Kolagén je pre ľudský organizmus nesmierne dôležitý, pretože navyše prispieva k spevňovaniu nechtov, je nápomocný v boji s vypadávaním vlasov, nachádza sa v kostiach a šľachách, dokonca mnohí odborníci uvádzajú, že pomáha zlepšovať trávenie a pod. No naskytá sa nám otázka, odkiaľ kolagén čerpať, keď si ho naše telo postupom veku nedokáže samo vytvárať v dostatočnom množstve? Kolagén prvého typu má najhojnejšie zastúpenie v morskom kolagéne, konkrétne v hydrolyzovanom kolagéne. Morský kolagén si po spracovaní hydrolýzou zachováva svoju podobu trojitej špirály, ktorá je zhodná s tou ľudskou. Hydrolýzou si navyše kolagén zachováva svoju čistotu, vďaka čomu môžeme hovoriť o Bio-Aktívnom kolagéne najpodobnejšom tomu ľudskému – takým je práve 100 % morský kolagén Inca Collagen.

Ak by ste chceli tento morský kolagén vyskúšať, tak s kódom "KZK" získate na e-shope Inca Collagen zľavu vo výške 5 €!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní