Ako pestovať reďkovky na balkóne? Riaďte sa týmito zásadami!

Ako pestovať reďkovky na balkóne? Riaďte sa týmito zásadami!

Pikantná reďkovka, respektíve reďkev siata, patrí do čeľade kapustovité. Bežne sa pestuje v Európe, Severnej Amerike, Austrálii či niektorých oblastiach Ázie. Už od nepamäti ide o významnú kultúrnu rastlinu, ktorá sa využíva ako zelenina či krmivo. Charakteristická je najmä hľuzou, ktorá je určená na konzumáciu. Tá je zvnútra biela, prípadne trochu ružovkastá, pričom jej povrch môže hýriť rozličnými farbami, a to nielen červenou, ale aj čiernou, bielou či dokonca žltou. Jej pikantná chuť skvelo doplní každý zeleninový šalát, no vítaná je aj kombinácia reďkoviek a domácej nátierky či sviežich cestovín.  

A práve reďkovková sezóna je v plnom prúde. Táto chutná a zdravá jarná zelenina je favoritom mnohých z nás. Momentálne ju nájdeme v každom obchode, no čo si budeme hovoriť, tá doma vypestovaná jednoducho chutí najlepšie. A to platí pravdepodobne pri všetkých druhoch zeleniny a ovocia. No čo spraviť v prípade, že na plody z vlastnej záhradky si môžeme nechať jedine zájsť chuť, pretože naša trvalá adresa je niekde v meste? Dnes je čoraz populárnejšie vysádzanie rozličných rastliniek aj priamo na balkóne, ktorý sa razom premení na provizórnu záhradku. Ako si vypestovať reďkovky na balkóne, vám prezradíme v nasledujúcom článku!

Odporúčame: Ako znížiť riziko rakoviny hrubého čreva? Toto robte pre svoje zdravie aj vy!

ako pestovať reďkovky na balkóne

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Reďkovka nie je na pestovanie nijak zvlášť náročná a predstavuje ideálnu zeleninu aj pre menej zdatných pestovateľov. Uvíta ľahšiu pôdu a pravidelnú, no primeranú zálievku, prípadne aj mierne prihnojenie, ak je pôda už vyčerpaná. Na pestovanie reďkoviek na balkóne budete v prvom rade potrebovať vhodnú nádobu. Ideálne sú dlhšie črepníky, do ktorých je možné nasypať aspoň 10 až 15 centimetrov substrátu. Najlepšou voľbou sú samozavlažovacie črepníky, ktoré dokážu obľúbenej zelenine zabezpečiť nepretržitý prísun vody. V suchom prostredí sa totiž rastline nebude dariť najlepšie a kvalita úrody klesne. Jedlé hľuzy budú tvrdé a veľmi štipľavé. Vhodné však nie je ani nadmerné polievanie.

Reďkovku pestujeme zo semienok. Tie zatláčame asi centimeter pod povrch. Pri sadení do črepníka však nepostupujte ako pri sadení v záhrade. Nemusíte vysievať do riadkov a ani im nemusíte nechávať zvlášť veľký priestor. Pokojne ich vysejte hustejšie a využite všetok priestor nádoby. Ako sme spomenuli už vyššie, po výseve nezabúdajte na pravidelnú zálievku. Ideálne je pritom používať odstátu vodu alebo aj dažďovú, no to iba v prípade, že nebývate v priemyselnom centre. Keď vám vyženú listy, dávajte pozor na to, aby ste ich pri polievaní nezmáčali. Rastline tiež zabezpečte dostatok priameho slnečného žiarenia. Z úrody malých chutných reďkoviek sa môžete tešiť pomerne skoro, a to už po pár týždňoch.  

úroda reďkoviek

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa ich oplatí pestovať?

Nakoniec si môžeme ešte povedať, prečo sa oplatí pestovať reďkovky, respektíve, prečo ich vlastne konzumovať. Samozrejme, chutia nám, no aký majú význam pre naše zdravie? Reďkovky dokážu naše telo v prvom rade zásobovať množstvom telu prospešných látok. Obsahujú menšiu dávku bielkovín aj pomerne dosť vlákniny. Zabudnúť nemôžeme spomenúť mnohé minerály a stopové prvky, ktoré sa v nej skrývajú. Ide o draslík, fosfor, vápnik či horčík. Okrem toho je zdrojom cholínu, luteínu, kyseliny listovej aj pantoténovej či vitamínu C a betakaroténu. Z veľkej časti je však tvorená len vodou a je skutočne nízkokalorická. Stogramová porcia chutných reďkoviek obsahuje v priemere len okolo 15 kcal.

Reďkovky majú antiseptické a detoxikačné účinky. Podporujú metabolizmus aj trávenie a napomáhajú odstraňovať plynatosť. Rovnako pozitívne vplývajú na pravidelné vyprázdňovanie. V jedálničku by ich mali mať zaradené osoby s vysokým cholesterolom alebo krvným tlakom. Reďkovky majú aj močopudné účinky, takže môžu pomôcť s odvádzaním nadbytočnej vody z tela. Vďaka mnohým látkam, ktoré chutné reďkovky obsahujú, taktiež prispievajú k udržiavaniu dobrej kvality nechtov, vlasov a pokožky. 

Pozri aj: Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní