Ako podporiť chudnutie? Pomôžu tie správne bylinky!

Ako podporiť chudnutie? Pomôžu tie správne bylinky!

Skvelým spôsobom, ako podporiť chudnutie a zhadzovanie prebytočných kilogramov, je aj využitie liečivého potenciálu rozličných byliniek. Samozrejme, žiadne bylinky zázračne nezariadia, aby nám ručička na váhe začala klesať rýchlosťou svetla. Pre zdravé chudnutie je v prvom rade rozhodujúca úprava jedálnička. Strava by mala byť zdravá, plná čerstvej zeleniny a ovocia a mala by obsahovať všetky potrebné látky. Musí byť vyvážená a pravidelná. Taktiež je dôležité dbať na dostatočný pitný režim.

Okrem stravy nesmieme pri chudnutí alebo udržiavaní si stabilnej váhy zabúdať ani na dostatok fyzickej aktivity. Bez pohybu to vôbec nepôjde ľahko. Navyše, primeraná fyzická aktivita nás pomáha udržiavať zdravých a v dobrej kondícii. Spomínané bylinky sa však môžu stať len akýmsi pomocníkom, vďaka ktorému podporíme svoj metabolizmus a správne trávenie. I vďaka tomu môže byť chudnutie oveľa ľahšie. Vo forme čaju môžu obohatiť pitný režim. Ktoré bylinky sú však pri chudnutí najlepšie? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Odporúčame: Dioptrické okuliare a šport: Nevzdávajte sa aktivít, vzdajte sa okuliarov!

pŕhľava a rozchodnica

Zdroj: Shutterstock®

Pŕhľava dvojdomá

Prvou bylinkou, ktorá môže byť nápomocná pri chudnutí, je známa pŕhľava dvojdomá. Žihľava, ako sa jej často hovorí, značne prispieva k správnej látkovej premene. Celkovo podporuje metabolické procesy aj činnosť žliaz. Žihľavový čaj podporí detoxikáciu, prečisťuje krv a napomáha zbavovať telo nadbytočne zadržiavanej vody. Pŕhľava má totiž aj močopudné účinky, okrem toho tiež môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, napríklad zápche. Žihľava je vhodná nielen na prípravu čaju, ale tiež je ju možné využiť v mnohých receptoch.

Rozchodnica ružová

Ďalšou bylinkou, ktorá sa môže stať pomocníkom pri chudnutí, je nie až tak známa rozchodnica lekárska. Ide však o chránenú rastlinu, preto jej zber neprichádza do úvahy. Na podporu zdravia sa využívajú zakúpené produkty z rozchodnice, napríklad sušená droga či tinktúra. Rozchodnica má rovnako priaznivý vplyv na metabolizmus a napomáha ľahšiemu spaľovaniu tukov. Táto bylina tiež človeku pomáha zvládať psychické vyčerpanie a zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu. Pôsobí antioxidačne a protizápalovo.

mäta a pestrec

Zdroj: Shutterstock®

Mäta pieporná

Tretia bylinka, ktorá môže prispieť k zdravému chudnutiu, je mäta pieporná. Tú si mnohí pestujú priamo doma v kuchyni. Dá sa z nej predsa pripraviť lahodný čaj, ktorý má zároveň priaznivý vplyv na zdravie človeka. Prispieva k stimulácii metabolizmu a aktivácií funkcií pečene a pankreasu. Podporuje činnosť žlčníka i žalúdka. Môže byť veľkým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach. Konzumácia väčšieho množstva zeleniny môže neraz prispieť k nafukovaniu, s čím si mätový čaj hravo poradí. Neváhajte preto tento nápoj zaradiť do vášho pitného režimu.

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky, latinsky Silybum marianum, je známy hlavne svojim blahodarným vplyvom na stav pečene. Chráni ju pred poškodením a prečisťuje ju. Vďaka tomu i celkovo zlepšuje látkovú premenu. Jeho významnou účinnou látkou je silymarín, vďaka ktorému má rastlina detoxikačné, antioxidačné aj protizápalové vlastnosti. Pestrec zvyšuje vylučovanie žlče a priaznivo vplýva aj na tráviaci systém. Môže pomôcť pri zápche.

púpava a medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Púpava lekárska

Púpava lekárska vyzerá na prvý pohľad ako obyčajná burina, ktorá rastie úplne všade, no rozhodne to tak nie je. Ide o tradičnú liečivú bylinku, pričom sa na liečebné účely zbierajú kvety, listy aj koreň. Púpava stimuluje látkovú premenu, pôsobí detoxikačne aj antisepticky a má pozitívny vplyv na tráviaci systém človeka. Podporuje najmä vylučovanie enzýmov či žalúdočných kyselín, taktiež činnosť pečene. Odvar z koreňa tak môže prispieť k celkovej detoxikácii tela a naštartovaniu chudnutia, je tiež močopudný. 

Medvedí cesnak

Nakoniec sa pri chudnutí odporúča siahnuť aj po cesnaku medveďom. Má antibakteriálne, antiplesňové a antimykotické účinky a skvele pomáha naštartovať trávenie. Zlepšuje vyprázdňovanie, prečisťuje črevá a odstraňuje plynatosť. Môže pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach a okrem toho sa naň môžete spoľahnúť pri problémoch s tlakom či zhoršenou imunitou. Medvedí cesnak je najlepšie zaradiť priamo do jedálnička, pridávať je ho možné do rozličných zdravých pokrmov, napríklad cestovín, polievok či nátierok. 

Odporúčame: Ako zlepšiť koncentráciu? Takto podporíte schopnosť sústrediť sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní