Ako zlepšiť koncentráciu? Takto podporíte schopnosť sústrediť sa!

Ako zlepšiť koncentráciu? Takto podporíte schopnosť sústrediť sa!

Plne sa sústrediť a koncentrovať na prácu či štúdium, prípadne iné aktivity a činnosti, nie je vždy najľahšie. Niet sa však čomu čudovať. Žijeme vo veľmi rýchlej dobe plnej technológií a rušivých elementov, často sme vystavovaní nadmernému stresu a neustále sa niekam náhlime, chceme urobiť množstvo vecí naraz a na nič nezabudnúť. Je tak úplne normálne, že z času na čas si jednoducho nevieme udržať svoju pozornosť, či už pri práci, učení alebo celkovo v živote. V nasledujúcom článku nájdete hneď niekoľko užitočných rád, ako podporiť svoju koncentráciu a schopnosť sústrediť sa.

Udržujte okolo seba poriadok

Ak potrebujete zlepšiť svoju koncentráciu pri práci či učení, v prvom rade si na tieto aktivity zvoľte vhodné miesto a prostredie, respektíve si ho prispôsobte tomu, že tu musíte pracovať alebo študovať. Či už ide o pracovný stôl doma alebo vo firme, udržujte si na ňom poriadok. Organizované prostredie môže dopomôcť k tomu, že budete mať lepšiu náladu a budete produktívnejší. Nezabudnite aj na čerstvý vzduch. Pravidelne vetrajte a zásobujte mozog dostatkom kyslíka. Taktiež zabezpečte, aby malo miesto, v ktorom pracujete alebo sa učíte, dobré osvetlenie.

Odporúčame: Aké sú prejavy dysgrafie? Na problém môžu upozorniť mnohé príznaky!

rušivé elementy

Zdroj: Shutterstock®

Odstráňte rušivé elementy

Neporiadok môže byť výrazným rušivým elementom, ktorý prispieva k zhoršeniu schopnosti poriadne sa sústrediť. Je potrebné však eliminovať množstvo ďalších nežiaducich podnetov. Čo tak napríklad mobil? Ten dokáže razom odohnať vašu pozornosť od dôležitého. Ak ho pri práci potrebujete, vypnite si na ňom aspoň upozornenia zo sociálnych sietí. Ak ho nepotrebujete, ani nečakáte dôležitý hovor, rovno ho vypnite. Rušivým elementom môžu byť aj ďalší členovia domácnosti, ak pracujete alebo sa učíte doma. Dajte im jasne najavo, v ktorom časovom úseku vás nemajú rušiť.

Plánujte a rozdeľujte

Je veľmi ťažké sa sústrediť, ak vám po rozume behá stále to množstvo vecí, ktoré treba urobiť. Preto je vhodné si všetko vopred dôkladne naplánovať a rozvrhnúť. Verte, že je oveľa jednoduchšie mať svoje činnosti rozdelené na jednotlivé úlohy a tie postupne napĺňať. Pokojne si stanovte, ktoré úlohy treba urobiť skôr a aj koľko času na ne potrebujete. Následne sa už budete môcť plne sústrediť na konkrétnu jednu činnosť. Ak budete robiť dve veci naraz, budete musieť deliť aj vašu pozornosť. Plánovaním sa navyše vyhnete zbytočnému stresovaniu z nedokončených povinností.

prestávka pri práci

Zdroj: Shutterstock®

Doprajte si oddych

Aby ste boli vždy plne sústredení a koncentrovaní, nemôžete zabúdať aj na oddych. Tu pritom myslíme na kvalitný spánok aj prestávky počas práce či učenia. Nikdy sa nesústredíte dostatočne na prácu či učenie, ak bude vaše telo a myseľ trpieť na nedostatok spánku. Pri vykonávaní rozličných aktivít si navyše vždy doprajte aj pravidelnú pauzu. Žiaľ, nikto sa nedokáže sústrediť donekonečna. Riskujete únavu a preťaženosť. Verte, že aj po kratšej prestávke bude vaša koncentrácia razom na lepšej úrovni a zvýši sa vaša produktivita. 

Správne sa stravujte

Schopnosť sústrediť sa môžete podporiť aj správnym stravovaním. V pravom rade nezabudnite na pravidelné porcie jedla. Ak vám bude škvŕkať v bruchu, sústredíte sa len na hlad a nie na prácu či učenie. Navyše je vhodné mozgu dodať tú správnu výživu. Medzi najlepšie potraviny pre mozog patria napríklad ryby či celozrnné výrobky. Prvé vám doplnia zdravé tuky, druhé zase zložené sacharidy. To všetko náš mozog potrebuje. Koncentráciu a pamäť podporí kúsok kvalitnej horkej čokolády, banány aj hrsť prírodných nesolených orieškov. Skvelé je aj bobuľové ovocie.

hudba pri práci

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte to s hudbou

Mnohým pomáha lepšie sa sústrediť aj obľúbená hudba. Tu platí, že pre niekoho je hudba spôsobom, ako sa zbaviť iných rušivých elementov, pre iných je však sama osebe rušivým elementom. Preto je vhodné vyskúšať a zistiť, do ktorej kategórie osôb patríte. Ak však napríklad pracujete v kancelárii plnej ľudí, nasadenie slúchadiel a počúvanie hudby môže byť skvelým spôsobom, ako sa odosobniť a odčleniť od okolitého ruchu, uzavrieť sa vo vlastnej bubline a plne sa sústrediť na svoje povinnosť. Navyše tak môžete dať ostatným mierne najavo, aby vás nerušili.

Skúste esenciálny olej

Ak potrebujete zlepšiť koncentráciu, pomôcť vám s tým môžu aj rôzne esenciálne oleje. Mnohé majú priaznivý vplyv na nervový systém človeka. Spomenúť môžeme hlavne esenciálny olej z rozmarínu, mäty, levandule či bazalky a taktiež málo známy esenciálny olej Ylang Ylang. Všetky tieto éterické oleje pôsobia upokojujúco, zmierňujú stres, nervozitu a napätie. Vďaka tomu vyjasňujú myseľ, zlepšujú celkový kognitívny výkon a podporujú schopnosť sústrediť sa. Pridajte ich do difuzéra či aromalampy, ktoré ich vôňu roznesú po celej miestnosti.

Odporúčame: Je používanie alobalu škodlivé? Tu je celá pravda o hliníku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní