Aké sú najčastejšie prejavy dysgrafie? TOTO môže upozorniť rodičov na problém!

Aké sú najčastejšie prejavy dysgrafie? TOTO môže upozorniť rodičov na problém!

Písanie môžeme označiť za akýsi prostriedok na zachytenie aj sprostredkovanie informácií. Stačí nám pero a papier a dokážeme si zapísať množstvo užitočných aj dôležitých informácií, napríklad zoznam potravín, ktoré potrebujeme kúpiť, miesto a čas pracovnej schôdzky, poznámky v škole a podobne.

I keď dnes už klasické písanie rukou a perom či ceruzkou nahrádza písanie na klávesnici počítača či mobilného telefónu, tak skoro z našich životov určite nevymizne. Aj keď všetci píšeme v podstate rovnako, každý má svoj vlastný rukopis a písmo každého má charakteristické črty. Niektorí jedinci však môžu mať s písaním veľké problémy a ich písmo býva neraz nečitateľné. 

I to môže poukazovať na takzvanú dysgrafiu. Čo označuje pojem dysgrafia a čo to pre vaše dieťa znamená? Aké sú najčastejšie prejavy dysgrafie a aké sú príčiny vzniku? Ako odhaliť dysgrafiu? Dá sa liečiť dysgrafiu? Zistite všetko dôležité!

Čo je to dysgrafia?

Pojmom dysgrafia je označovaná špecifická porucha písania. Radíme ju medzi ďalšie špecifické poruchy učenia spolu s dyslexiou, čo je porucha čítania, či dysortografiou, čo je zase porucha osvojovania si pravopisu a chápania gramatiky. Tieto poruchy sa pritom u jedného jedinca môžu vyskytovať i súčasne.

Dysgrafia sa spravidla odhalí po nástupe dieťaťa do školy. Postihuje grafomotorický prejav (grafomotorika), čo zahŕňa pohyby rukou pri písaní aj druh psychiky, ktorá pri písaní pracuje. U jedinca s dysgrafiou je výrazne narušená zručnosť písať. Nastáva problém s grafickou stránkou jeho písomného prejavu, taktiež s jeho čitateľnosťou, úpravou a tvarom jednotlivých písmen.

Prečo vzniká dysgrafia?

Táto porucha písania nie je spôsobená nízkou úrovňou mentálnych schopností človeka či nejakými problémami so zrakom alebo nesprávnou technikou výučby. Príčiny môžu byť rôzne, pričom sa nedá presne určiť, prečo vzniká dysgrafia. Najčastejšie sa však hovorí o nezrelosti nervových dráh.

Reč je o takzvanom asymetrickom tonickom šijovom reflexe (ATNR), ktorý majú novorodenci a ktorý do 6 mesiacov od narodenia vymizne, pretože sa mozog vyvíja. Ak tento reflex pretrvá a nedôjde k vývinu nervových dráh dieťaťa, môže mať problém s koordináciou hlavy, horných končatín a očí.

Prejaví sa to tak, že dieťa má problém písať a zároveň aj očami kontrolovať napísaný text. Príčinou dysgrafie tiež môžu byť problémy s pracovnou pamäťou a rovnako sa hovorí aj o genetickej predispozícii

Odporúčame: Viete, ako si udržať stabilnú váhu? Dodržujte týchto 5 zásad!

príznaky dysgrafie

Zdroj: Shutterstock®

Aké má dysgrafia prejavy?

Ako sa prejavuje táto porucha učenia sa? Ako sme spomenuli už vyššie, ak dieťa trpí dysgrafiou, prvé príznaky dysgrafie sa ukazujú krátko po nástupe do školy a po zahájení vyučovacieho procesu.

Pre jedinca s dysgrafiou je proces písania skutočne náročný a veľmi ťažko si osvojuje jednotlivé pravidlá, i keď sa nadmerne snaží. Typickým prejavom dysgrafie je ťažko čitateľné až úplne nečitateľné písmo a nesprávne tvary písmen. Dysgrafické písmo je vo všeobecnosti roztrasené, neusporiadané a kŕčovité.

Jednotlivé písmená spravidla nemajú správny tvar či sklon a ani ich veľkosť nie je v poriadku. V rámci jedného slova môžu mať písmená rozdielnu výšku. Pravopisné chyby sa nemusia automaticky dostavovať.

Ďalšie príznaky dysgrafie a typické znaky:

  • Dieťa s dysgrafiou má problém naučiť sa, ako by malo každé písmeno presne vyzerať a môže mať ťažkosti aj pri opisovaní písmen podľa predlohy.
  • Rovnako sa môže objaviť zrkadlové písanie písmen – dieťa niektoré písmená začne písať zrkadlovo.
  • Okrem toho si niektoré tvarovo podobné písmená môže i zamieňať.
  • Dysgrafik tiež často pri písaní nedodržiava riadky či pravidelné odstupy medzi slovami.
  • Jeho písmo môže byť veľmi husté a slová pri sebe natlačené alebo naopak býva písmo aj roztiahnuté.
  • Ak dieťa trpí dysgrafiou, obvykle nepíše plynulo a tempo písania je veľmi pomalé.
  • Okrem toho sa môžu objaviť príznaky, ako napríklad zlý či kŕčovitý a neistý úchop pera či malá pohyblivosť ruky.
  • Môže sa stať, že vaše dieťa písmená nedoťahuje a nedokončuje a menšie detaily postupne pripisuje, jednoducho povedané, nepíše jedným ťahom.

Odporúčame: Paretovo pravidlo alebo pravidlo 80/20: Platí aj dnes?

liečba dysgrafie

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa diagnostikuje dysgrafia?

Pri podozrení na dysgrafiu, napríklad pri dlhodobých problémoch s nečitateľným písmom a celkovými ťažkosťami s osvojovaním si techniky písania, je vhodné s dieťaťom navštíviť lekára, respektíve nejaké pedagogicko-psychologické poradenské centrum, kde je možné diagnózu stanoviť a navrhnúť nejaké kroky k zlepšeniu stavu.

Diagnostika dysgrafie nie je ľahkou záležitosťou. Zistiť dysgrafiu sa nedá z nejakého konkrétneho testu, jediný univerzálny test na dysgrafiu prakticky neexistuje. Diagnostikovanie dysgrafie zahŕňa komplexné hodnotenie, ktoré vykonáva tím odborníkov, vrátane špecialistov na špeciálne vzdelávanie, psychológov a iných zdravotníckych pracovníkov.

Uplatňuje sa sledovanie anamnézy, pozorovanie schopnosti písania, rôzne štandardizované testy, psychologické hodnotenie a iné metódy. Cieľom je identifikovať špecifické problémy s písaným prejavom, ktoré nemožno vysvetliť všeobecným vývojovým oneskorením, nedostatkom vzdelania alebo inými externými faktormi.

Liečba dysgrafie

Daná špecifická porucha písania sa nedá nejakým spôsobom vyliečiť, je potrebné sa s ňou naučiť žiť a pracovať. Dieťa s dysgrafiou potrebuje v prvom rade veľmi veľa podpory.

Jeho problém s neschopnosťou správne písať ho môže značne trápiť, rovnako môže nachádzať nepochopenie okolia, môže si vybudovať odpor k písaniu a rovnako môže trpieť jeho sebavedomie.

Odporúčame: Ako sa zbaviť plynatosti? Pri problémoch dodržujte týchto 8 zásad!

Ako sa dá ľahšie zvládať alebo zmierniť dysgrafia?

Čo dieťaťu s dysgrafiou pomôže? Pomáha citlivý prístup a veľká motivácia od rodičov. To spraví oveľa viac ako nadmerný nátlak. Je vhodné, aby aj pedagógovia a vedenie školy boli upovedomení o dysgrafii dieťaťa.

Je dôležité, aby aj z tejto strany prichádzala podpora. Dieťaťu pomôže, ak napríklad namiesto písania písomky radšej odpovedá alebo ak dostane na písanie trochu viac času.

Rady pre rodičov:

  • Dysgrafik si potrebuje precvičovať písanie a nápravné cvičenia, pričom sa tvary jednotlivých písmen učí postupne a pomaly.
  • Keď vaše dieťa píše, je nápomocné s ním trénovať úchyty ceruzky.
  • Okrem toho je možné podporovať koordináciu dieťaťa. Vďaka stláčaniu loptičky či tlačeniu dlaní proti sebe sa priaznivo podporuje jemná motorika.
  • Starším žiakom veľmi pomáha písanie na počítači či tablete, namiesto klasického písania rukou.
  • Je treba zmieniť, že správny prístup zabezpečí, že sa dieťa naučí svoju poruchu lepšie zvládať a v dospelosti ho bude menej obmedzovať.
  • Je potrebné myslieť na to, že dysgrafia z praktického hľadiska môže pre dieťa znamenať určité komplikácie, ale nie automaticky aj zhoršenú kvalitu života. 

Článok aktualizovaný 26.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní