Ako pomôcť včelám prežiť? Aj vy pre ne môžete urobiť týchto 5 vecí!

Ako pomôcť včelám prežiť? Aj vy pre ne môžete urobiť týchto 5 vecí!

Zvyčajne ich radíme medzi otravný a priam až nebezpečný hmyz, ktorý je potrebné čo najskôr odohnať. Reč je o včelách, ktoré však ani zďaleka nemajú na tejto planéte zanedbateľný význam. Včely pri hľadaní a zbieraní nektáru opeľujú rastliny a vďaka tejto činnosti udržiavajú ekosystém v rovnováhe. Opeľujú nielen voľne rastúcu vegetáciu, ale tiež kultúrne plodiny.

Bez týchto malých usilovných stvorení by to s nami na tejto planéte vôbec nevyzeralo ružovo. Zlou správou však je, že počty včiel stále klesajú a v niektorých častiach sveta je to s ich výskytom skutočné zlé. Keďže majú pre nás veľký význam, mali by sme sa zamýšľať nad ich ochranou. Ako pomôcť včelám prežiť, sa dozviete v nasledujúcom článku. Tieto jednoduché kroky totiž môže vykonať skutočne každý!

Pozri aj: Prvá pomoc pri opuchnutých nohách: Čo vám takmer okamžite pomôže?

ochrana včiel

Zdroj: Shutterstock®

1. Ochráňte ich prirodzené prostredie

V prvom rade je nevyhnutné chrániť biotop včiel, čiže životné prostredie, v ktorom sa vyskytujú. Dôležité je zvyšovať podiel zelene v našom okolí. Včely sa potešia väčšiemu počtu záhradiek a zelených plôch. Vysádzať je vhodné najmä rastliny bohaté na nektár. Takéto pre včely priateľské záhradky však nemusia byť iba priestorovo náročné. Ak žijete v meste, môžete im vhodné podmienky na život vytvoriť aj na vlastnom balkóne či v záhradke pred bytovkou.

2. Nepoužívajte škodlivé pesticídy

Pri starostlivosti o svoju záhradku nepoužívajte rozličné syntetické pesticídy, hnojivá či herbicídy. Tie môžu byť skutočne veľmi nebezpečné nielen pre včely, ale aj životné prostredie vo všeobecnosti. Vhodnejšou voľbou sú radšej ekologické varianty hnojív. Záhradku je tiež lepšie postrekovať na večer, kedy sú opeľovače najmenej aktívne.

sadenie stromov

Zdroj: Shutterstock®

3. Saďte stromy

Ďalším správny krokom, ako pomôcť včelám prežiť, je tiež vysádzanie stromov, ktoré tieto drobné opeľovače skutočne milujú. I z nich totiž získavajú veľké množstvo nektáru. Listy stromov a živica im navyše poskytujú hniezdny materiál. Skvelé sú ovocné stromy aj kry, ako napríklad čerešne či maliny. Z ostatných stromov môžeme spomenúť aj jelše, lipy či topole. Vysádzať taktiež môžeme zelené ploty. Napríklad vtáčí zob lahodí oku a pomôže i opeľovačom.

4. Vytvorte im miesto na oddych

Najmä v mestách môžu mať včely aj ostatný hmyz problém nájsť vodu. Ak im chcete pomôcť, umiestnite na balkóne či v predzáhradke plytkú nádobu s čistou vodou. Môžete do nej poukladať i niekoľko kamienkov, ktoré budú vytŕčať z vody. Na tomto mieste sa budú moc zvieratá napiť aj si oddýchnuť. Vodu v napájadle nezabudnite pravidelne doplňovať. Na internete sú tiež dostupné napríklad aj drevené hotely pre divé včely a iný užitočný hmyz, ktoré si môžete umiestniť v záhradke.

podpora miestnych včelárov

Zdroj: Shutterstock®

5. Podporte miestneho včelára

Každý pravdepodobne nemôže mať doma vlastný úľ. Jedným zo spôsobov, akým môžete i vy pomôcť včelám, je teda podporovať miestnych včelárov, ktorí sa o tieto vzácne a dôležité zvieratá starajú. Podporiť ich môžete napríklad kúpou ich produktov. Ich kvalitný med si dozaista zamilujete. Mnohí však vyrábajú aj mydlá, telové mlieka či sviečky z včelieho vosku.

Odporúčame: Viete, prečo nikdy nevynechávať raňajky? Môže to mať vážne následky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní