Prvá pomoc pri opuchnutých nohách: Čo vám takmer okamžite pomôže?

Prvá pomoc pri opuchnutých nohách: Čo vám takmer okamžite pomôže?

Určite sa aj vám stalo, že po dlhom dni v práci či po cestovaní ste prišli domov s unavenými a opuchnutými nohami. Alebo vám opúchajú nohy v tehotenstve?

Naše chodidlá sú počas dňa skutočne namáhané, a tak sa niet čomu čudovať, že im sem-tam treba dopriať i trochu pozornosti. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aká je najúčinnejšia prvá pomoc pri opuchnutých nohách. 

Ak vás nabudúce bude trápiť spomínaný zdravotný problém, neváhajte vyskúšať nasledujúce tipy! Čo spôsobuje opuch nôh? Aké prípravky sú vhodné pri opuchnutých a ťažkých nohách? Ako ošetrovať opuch nôh?

Aké sú príznaky opuchnutých nôh?

Príznaky opuchnutých nôh zahŕňajú:

  • Zvýšený objem nohy alebo členka: Toto je základný príznak opuchu, kde môžete vidieť alebo cítiť, že jedna alebo obe nohy sú väčšie než obvykle.
  • Pocit napätia alebo ťažkosti v koži: Koža nad opuchnutou oblasťou môže byť napnutá alebo lesklá.
  • Obmedzený rozsah pohybu
  • Bolestivosť alebo nepohodlie v opuchnutej oblasti
  • Bolesť nôh
  • Zmeny na koži: V dôsledku opuchu môže koža získať inú farbu, napríklad môže byť červenšia, modravá alebo bledšia v porovnaní s okolitou kožou.
  • Odtlačok po stlačení: Ak stlačíte opuchnutú oblasť a zanechá to dočasnú jamku, je to známka opuchu, pri ktorom sa tekutina hromadí v tkanivách.
  • Zvýšená teplota: Opuchnutá oblasť môže byť teplejšia na dotyk v porovnaní s ostatnými časťami tela.

Aká príčina sa skrýva za opuchom nôh?

Známe sú rôznorodé rizikové faktory a príčiny opuchu nôh. Často opuchnuté nohy môžu poukazovať aj na závažnejší zdravotný problém, preto je vhodné opakované opúchanie nôh konzultovať s lekárom.

Opuchnutie dolných končatín alebo aj opuchy na tele môžu spôsobovať nasledujúce príčiny:

  • dlhé státie alebo sedenie (predchádzať vzniku opuchov možno v prvom rade pravidelným pohybom),

  • nadmerné zadržiavanie vody (hromadenie vody) v organizme – dochádza k tomu z rôznych príčin,

  • horúce prostredie (horúčavy a opuchnuté nohy idú neraz ruka v ruke),
  • vedľajší účinok liekov,
  • nadváha a obezita,
  • vysoký príjem soli,
  • srdcové zlyhanie,
  • hormonálna nerovnováha a hormonálne zmeny (napr. v tehotenstve),
  • obličková nedostatočnosť,
  • kŕčové žily,
  • chronická žilová nedostatočnosť,
  • lymfedém,
  • porucha činnosti pečene.

Pozri aj: Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C? Toto je 5 typických prejavov!

vykladanie nôh pri opuchoch

Zdroj: Shutterstock®

Ako zmierniť opuch a pocit ťažkých a unavených nôh?

1. Keď nohy opúchajú, vykladajte ich

Asi vám v úvode nepovieme nič nové, ak vám po prechodenom dni odporučíme, aby ste si jednoducho vyložili nohy. Tento obyčajný a starý známy tip v boji proti opuchnutým nohám je skutočne veľmi účinný, obvykle skvelo zabezpečí zmiernenie opuchu.

Sadnite si alebo ľahnite a pod chodidlá podložte vankúš. V ideálnom prípade by mali byť už kolená vyššie ako panva. Takáto poloha predstavuje veľkú úľavu pre žilový systém.

Vykladať nohy si môžete aj počas spánku, zabezpečíte tak odtok nadbytočných tekutín z dolných končatín. Účinok, ktorý dosiahnete vďaka vykladaniu nôh, môžete posilniť aj chladivými obkladmi či masážou. Taktiež nezabúdajte dostatočne piť.

2. Kúpeľ nôh s esenciálnymi olejmi pomáha na opuch

Veľkým pomocníkom pri problémoch s naliatymi nohami sú aj esenciálne oleje. Po náročnom dni si napustite do lavóra príjemne vlažnú vodu a do nej pridajte zopár kvapiek obľúbeného éterického oleja. Táto starostlivosť o nohy je veľmi nápomocná.

Tými najlepšími esenciálnymi olejmi sú tea tree oil, eukalyptový, mätový, levanduľový či grapefruitový olej. Nohám doprajte pokojne aj 30-minútový kúpeľ.

Nápomocný je tiež za studena lisovaný olej z horčičných semienok, ktorý je skvelý na premasírovanie chodidiel. Má protizápalové účinky, podporí krvný obeh a zmierni únavu nôh. Rovnako vám pomôže s bolesťami svalov.

Odporúčame: Najlepšie oleje do studenej kuchyne: Tieto podporia i vaše zdravie!

epsomská soľ na opuchnuté nohy

Zdroj: Shutterstock®

3. Skúste epsomskú soľ proti opuchnutým nohám

Ak sa u vás problém s opuchnutými nohami objavuje častejšie, v domácej lekárničke by ste mali mať aj epsomskú soľ, ktorá predstavuje prírodnú formu soli horčíka. Ak potrebujete ošetrovať opuch, do lavóra s vlažnejšou vodou pridajte menšiu šálku tejto soli a ponorte si doň nohy aspoň na 20 minút.

Tento kúpeľ zlepší krvný obeh v končatinách, potlačí bolesť a odstráni opuchy. Veľmi rýchlo vás zbaví pocitov ťažkých nôh. Navyše odstráni i prípadný zápach nôh a dokonca zjemní ich pokožku.

4. Na opuch nôh pomôžu listy kapusty

Použiť na opuchnuté nohy kapustové listy sa môže zdať trošku zvláštne, no je to rozhodne veľmi účinné. Z čerstvých listov odstráňte zhrubnuté prostriedky, priložte ich na postihnuté oblasti a zafixujte obväzom či nejakou látkou z bavlny.

Pred použitím ich ešte môžete trochu vyvaľkať. Kapustové listy majú protizápalové účinky a podporia ľahšie vyplavovanie nadbytočnej vody z opuchnutých oblastí. Ovinuté okolo chodidiel si ich môžete nechať zopár hodín, no pokojne i počas celej noci. Takýto zábal môže byť nápomocný aj pri bolesti kĺbov.

Odporúčame: Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?

semená koriandra

Zdroj: Shutterstock®

5. Aj koriander pomáha na opuchnuté nohy

Nakoniec si pre vaše chodidlá môžete pripraviť i kúpeľ s odvarom z rozličných semien či bylín. Skvelé sú najmä semená koriandra. Asi 2 až 3 veľké lyžice týchto semien prevarte v 500 ml vody a po vychladnutí si do odvaru namočte nohy aspoň na 20 minút.

Pomôže vám zmenšiť opuch. Vedeli ste o tom, že koriander môže pomôcť pri bolesti? Kúpeľ pre boľavé a napuchnuté chodidlá si tiež môžete pripraviť z odvaru z petržlenovej vňate, púpavy či žihľavy. V prípade, že vás opuchy trápia pravidelne, vhodné je tiež liečbu doplniť popíjaním čajov zo spomínaných bylín.

6. Striedavé sprchovanie

Opuchnutým nohám pomáha striedavé sprchovanie studenou vodou a teplou vodou. Striedavé sprchovanie studenou a teplou vodou je technika, ktorá môže pomôcť pri liečbe opuchnutých nôh. Tento proces zlepšuje cirkuláciu krvi a lymfatický obeh, čím môže efektívne znižovať opuch.

Začnite s teplou vodou. Sprchujte nohy teplou vodou asi 2-3 minúty. To pomáha otvoriť krvné cievy a zvýšiť prietok krvi. Prepnite na studenú vodu. Následne sprchujte nohy studenou vodou približne 30 sekúnd až 1 minútu. Toto spôsobí zúženie krvných ciev a stimuluje odtok krvi z nohy. Opakujte cyklus. Opakujte tento cyklus 3-5 krát, pričom vždy skončite studenou vodou.

Článok aktualizovaný 16.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní