Viete, prečo nikdy nevynechávať raňajky? Môže to mať vážne následky!

Viete, prečo nikdy nevynechávať raňajky? Môže to mať vážne následky!

Viete, ako si zariadiť dokonalé ráno, vďaka ktorému budete svieži, pracovití a dobre naladení počas celého dňa? Po prebudení by ste mali bezodkladne vypiť aspoň 500 ml tekutín a po vykonaní rannej hygieny si pripraviť výdatné, chutné a zdravé raňajky. V realite však môžu byť rána mnohých z nás úplne odlišné!

V dnešnej hektickej a uponáhľanej dobe sa často stáva, že človek má po prebudení čas len na obliekanie a maximálne umytie zubov. Ako však môže na naše zdravie vplývať vynechanie raňajok? Je to v poriadku alebo by sme si na trochu jedla mali nájsť čas každé ráno? V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo nikdy nevynechávať raňajky!

Pozri aj: Recept: Kaša z domácej granoly - zdravé raňajky ideálne pre každého

organizmus bez energie

Zdroj: Shutterstock®

Nenaštartujete metabolizmus a nebudete mať energiu

To, že sa ráno prebudíme a vstaneme z postele ešte neznamená, že celé naše telo je pripravené do nového dňa. Organizmus predsa potrebuje poriadny štart a akýmsi palivom sú preňho práve spomínané raňajky. Bez nich sa môže dostať až do núdzového režimu. Metabolizmus bude výrazne spomalený a telu bude chýbať energia. Bez energie je pre nás vykonávanie aj bežných činností oveľa náročnejšie.

Kvôli nedostatku živín, z ktorých by mohol organizmus čerpať energiu, ale taktiež následnému poklesu hladiny cukru v krvi je človek nasledujúce hodiny unavený a malátny. Raňajky naopak zabezpečia telu prísun energie až do obeda. Vhodné si je tiež pomedzi týmito dvomi hlavnými jedlami dňa dopriať drobnejšiu desiatu, napríklad kus ovocia.  

priberanie

Zdroj: Shutterstock®

Oveľa ťažšie si udržíte stabilnú hmotnosť

I keď ráno necítime hlad, ten nás pár hodín po prebudení určite dostihne. A tu hrozí riziko prejedania sa. Hlad často zaháňame drobnými maškrtami, ktoré sú poruke. Telo sa totiž dožaduje dodania chýbajúcej energie. A to je najhorší možný scenár, ktorého súčasťou je postupné priberanie. Základom pri udržiavaní stabilnej váhy je preto aj pravidelné raňajkovanie.

Veľkou chybou je tiež vynechávanie raňajok z dôvodu snahy o šetrenie prijatých kalórií. Vynechaním raňajok totiž nikdy nedosiahnete to, že počas dňa prijmete menej kalórií. Je dokázané, že jedinci, ktorí si ráno nedopriali porciu kvalitného a vyváženého jedla, zjedli následne na obed i počas dňa toho o niečo viac. Ak máte teda v pláne zhodiť zopár kíl, tak pravidelná strava, ktorej súčasťou sú aj raňajky, je základ.

slabá koncentrácia

Zdroj: Shutterstock®

Budete musieť čeliť zhoršenej pamäti aj slabej koncentrácii

Bez energie z raňajok nebude správne fungovať ani mozog. Bez prvého jedla dňa môžete pociťovať zhoršenú funkciu pamäte a značné problémy so sústredením sa. Bežné sú tiež poruchy pozornosti. To všetko môže mať veľmi negatívny vplyv na výkon v škole či práci. V prípade, že vás počas dňa čaká množstvo pracovných povinností či príprava na skúšky, doprajte si ráno niečo chutné pod zub. Vďaka raňajkám to všetko dozaista zvládnete o čosi ľahšie.

Ak si navyše každé ráno nájdete čas na raňajky, taktiež si zabezpečíte lepšiu náladu a ochranu v stresových situáciách. Bez ranného jedla môžete byť naopak nervózny a ľahšie prepadať pocitom stresu. Z dlhodobého hľadiska môže vynechávanie tohto jedla rovnako viesť i k riziku postupného zvyšovania hladiny cholesterolu v krvi a rozvoju srdcovo-cievnych ochorení.

Pozri aj: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní