Ako predchádzať zlému dychu? Spoľahnite sa na týchto 5 potravín!

Ako predchádzať zlému dychu? Spoľahnite sa na týchto 5 potravín!

Bojovať nielen proti zlému dychu, ale aj rozličným zdravotným problémom so zubami či ďasnami, by sme mali v prvom rade pravidelnou ústnou hygienou. Používanie kefky a pasty, ústnej vody či zubnej nite alebo prípadne i medzizubných kefiek by malo byť samozrejmosťou. Zuby si však umývame ráno a večer, no počas dňa sa môže ľahko stať, že náš dych nie je úplne svieži. Konzumujeme predsa rozličné potraviny a prijímame rôzne tekutiny, ktoré môžu razom ovplyvniť náš dych. Za zlým dychom, odborne halitózou, v mnohých prípadoch stoja i premnožené baktérie rozkladajúce zvyšky potravy. Ako teda účinne predchádzať tomuto nepríjemnému problému? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

1. Voda

Na udržiavanie sviežeho dychu je v prvom rade potrebné prijímať dostatok tekutín, a to hlavne čistej vody. Voda totiž dokáže v ústach výborne spláchnuť uviaznuté zvyšky jedla, ktoré môžu byť pôvodcom nepríjemného pachu. Dostatočný príjem tekutín navyše podporuje správnu tvorbu slín, ktoré pre naše ústa predstavujú akýsi čistiaci prostriedok. Práve sucho v ústach, ktoré môže byť spôsobené i dehydratáciou, často predstavuje veľký problém. S nízkou produkciou slín totiž klesá i schopnosť samočistenia v ústach, čím sa zároveň zvyšuje možnosť množenia baktérií. 

Odporúčame: Tigrie orechy: Superpotravina, ktorú sa naozaj oplatí konzumovať!

jablko

Zdroj: Shutterstock®

2. Chrumkavé ovocie a zelenina

Ako prevenciu pred zlým dychom je vhodné do jedálnička zaradiť aj rozličné druhy chrumkavej zeleniny a ovocia. Pýtate sa, aké to sú? Výborná je najmä mrkva, zeler či chutné jablká. V mnohých prípadoch je totiž za nepríjemným zápachom v ústach zodpovedný aj zubný povlak. Práve chrumkaním čerstvého neošúpaného jablka môžete dokonale posilniť svoje ďasná aj zbaviť sa spomínaného povlaku. Vďaka konzumácii takéhoto ovocia či zeleniny navyše opäť podporíte tvorbu slín, ktoré ústnu dutinu napomáhajú ochraňovať pred baktériami. 

3. Citrusy

Rozličné druhy citrusov sú skvelým zdrojom vitamínu C. A prečo spomíname práve túto látku? Baktérie v našich ústach sa s ním nemajú veľmi v láske. Vitamín C totiž v ústach pôsobí antibakteriálne. V ústnej dutine vytvára nehostinné prostredie, ktoré baktériám neumožňuje množiť sa, čo má výrazný vplyv na zníženie rizika rozvoja rozličných ochorení ďasien. Do jedálnička preto zaraďte pomaranče, grepy či lahodné pomelo. Kúsok chutného pomaranča vám dokonca môže pomôcť zneutralizovať zápach z úst po konzumácii aromatickejších potravín. Okrem toho sa môžete spoľahnúť aj na ďalšie zdroje vitamínu C, napríklad bobuľové ovocie. 

feniklové semienka

Zdroj: Shutterstock®

4. Feniklové semienka

Feniklové semienka sú skvelým pomocníkom v boji proti zlému dychu. Majú antimikrobiálne vlastnosti, vďaka čomu účinne bojujú proti baktériám v ústnej dutine. Ak ste si pod zub dopriali nejaké aromatické jedlo, napríklad s cibuľou či rybičkami, skúste požuť zopár semienok fenikla obyčajného. Zvýšite tak i produkciu slín, ktoré si opäť budú vedieť poradiť s pôvodcom zápachu. Feniklové semená sú navyše charakteristické aj protizápalovými účinkami. Veľmi účinné sú napríklad pri problémoch s boľavými ďasnami. 

5. Bylinky

Bylinky sú vítaným pomocníkom v každej kuchyni, skvelo predsa dokážu ochutiť naše obľúbené jedlá. Okrem toho sú však rovnako aj účinnou prevenciou pred nepríjemným pachom v ústach. Do jedla pridávajte koriander, estragón či rozmarín. Z mnohých byliniek si tiež môžete pripraviť chutné čaje. Napríklad taký mätový výluh z čerstvým lístkov mäty piepornej nielen osvieži váš dych a dezinfikuje ústnu dutinu, ale aj podporí správne trávenie a upokojí nervový systém. Mätový lístok dokonca predstavuje zdravšiu verziu žuvačiek. Pokojne si môžete v prípade potreby jeden odtrhnúť a požuť. 

Pozri aj: Spoznajte účinky nálevu z kyslých uhoriek. Odstráni až 5 zdravotných problémov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní