Tigrie orechy: Superpotravina, ktorú sa naozaj oplatí konzumovať!

Tigrie orechy: Superpotravina, ktorú sa naozaj oplatí konzumovať!

Vedeli ste o tom, že existujú tigrie orechy? Orechy sú vo všeobecnosti veľmi zdravé a inak to nie je ani pri tigrích orechoch, ktoré si vlastne slovo “orechy” vo svojom názve len požičali. 

Nejde totiž o skutočné orechy ako ich poznáme, ale o podzemné hľuzy rastliny s menom šachor (Cyperus esculentus), ktoré zhodou náhod chutia ako mandle. Aj preto sa o nich niekedy hovorí aj ako o zemných mandliach – práve pre ich úžasnú mandľovú chuť. 

Tigrie orechy sa zaraďujú medzi superpotraviny, podobne ako čučoriedky, goji a mnohé iné skvosty, vďaka ktorým sa do nášho tela dostáva niekoľkonásobne viac živín, ako z iných, dajme tomu klasickejších či obyčajnejších potravín. Poďme sa teda pozrieť na to, prečo sú tigrie orechy, nazývané aj zemná mandľa, také špeciálne!

Podzemné hľuzky šachoru jedlého

Cyperus esculentus, známy na Slovensku ako šachor jedlý, je rastlina, z ktorej sa získavajú tigrie orechy. Táto rastlina je pôvodne z teplejších oblastí a je pestovaná najmä pre svoje podzemné hľuzy, ktoré sa konzumujú ako snack, súčasť jedál, alebo sa z nich vyrába horchata, obľúbený sladký nápoj v Španielsku. 

Tieto hľuzy šachora jedlého sú výživné, bohaté na vlákninu, zdravé tuky a rôzne minerály. Sú tiež populárne v diétach pre ľudí, ktorí majú alergie alebo intolerancie na niektoré bežné potravinové alergény, ako sú orechy a lepok.

Zaujme ťa: Ktoré superpotraviny sú právom ospevované? Objav s nami SUPERFOOD!

náhrada klasickej múky

Zdroj: Shutterstock®

Vysoké množstvo antioxidantov a minerálov v tigrích orechoch

Superpotraviny sa zväčša vyznačujú tým, že keď sa rozdávali nutričné hodnoty, stáli jednoducho na začiatku radu a dostali ich do vienka najpožehnanejšie. Tigrie orechy nie sú žiadnou výnimkou. Tieto orechy obsahujú vysoké množstvo vlákniny (prebiotikum) a ďalej na dôležité vitamíny C a E (čo sú silné antioxidanty).

Ani v minerálnych tabuľkách nezaostávajú. Obsahujú veľa fosforu, horčíka a draslíka, čo sú minerály, potrebné pre správnu funkciu ľudského organizmu. Tieto minerály zabezpečujú bezproblémový chod srdca, buniek tela, svalov a iných orgánov.

Tigrie orechy obsahujú asi 400 až 450 kalórií v 100 g porcii, teda sú vysokokalorické ako iné orechy. To je dôvod, prečo ich konzumujeme v rozumnom množstvo – cca 30 g porcia.

Ako tigrie orechy pomáhajú zdraviu?

Zemné mandle sú teda nepochybne potravinou, ktorú vo svojom zdravom jedálničku potrebujeme, pretože majú množstvo blahodarných účinkov na zdravie.

  • Ich pravidelná konzumácia prispieva k zdravému chudnutiu a to práve vďaka vláknine. Tá zasýti na dlhší čas, necítime pocit hladu a pritom máme všetky potrebné živiny.
  • Ako skvelý zdroj vlákniny tigrie orechy zabezpečujú aj dobrú činnosť čriev a trávenie.
  • Tigrie orechy v našom obehu veľmi pozitívne vplývajú na zdravie tráviaceho systému, čo je úzko prepojené s imunitným systémom. Látky v tigrích orechoch totiž podporujú probiotiká v črevnom trakte (prebiotikum z vlákniny je pre nich obživou).
  • Tigrie orechy ďalej podporujú zdravie srdca a celého kardiovaskulárneho systému, pretože zabezpečujú hladký krvný obeh.
  • Tigrie orechy znižujú vysoký cholesterol, čo je tiež dôležité pre zdravie srdca a ciev.
  • Tigrie orechy poskytujú telu bielkoviny, čo z nich robí zdravú náhradu mäsa a môžu sa tiež pochváliť vysokým obsahom dôležitých aminokyselín, podporujúcich mnoho procesov v organizme.
  • Z tigrích orechov sa napokon vyrába aj bezlaktózové mlieko, čo určite poteší pacientov s intoleranciami. Je to alternatíva klasických kravských a živočíšnych mliek, vhodná pre alergikov.

Vyskúšaj: Chceš vedieť ako mať kvalitnú vodu z vodovodu? Stačí ti táto vec!

náhrada kravieho mlieka

Zdroj: Shutterstock®

Konzumácia a použitie tigrích orechov

Aj keď tigrie orechy nie sú v skutočnosti orechmi, dajú sa tak úplne normálne jesť. Pokojne ich môžete jesť v surovom stave alebo ich môžete nechať niekoľko hodín namočené vo vode, čo spôsobí ich mäkšiu konzistenciu a jednoduchšiu konzumáciu.

Ako už bolo naznačené vyššie, mnoho ľudí si zo zemných mandlí pripravuje domácu bezlepkovú múku. Taktiež sa dajú tigrie orechy použiť na bezlaktózové mlieko a z týchto produktov sa pripravujú aj ďalšie iné jedlá, napríklad palacinky, koláče či pudingy.

Spoznaj aj zdravotné benefity ďalších orechov:

Článok aktualizovaný 17.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní