Makadamové orechy – prečo sú také drahé a ako prospejú zdraviu?

Makadamové orechy – prečo sú také drahé a ako prospejú zdraviu?

Orechy vo všeobecnosti radíme k pomerne drahým potravinám. Napríklad cena za kilogram pistácií, ktorých sa mnohí nevedia dojesť, sa pohybuje okolo 15 až 20 eur, ak v obchode nenarazíme na nejakú akciu. Obvykle o niečo lacnejšie sú tie orechy, ktoré rastú i v našom okolí, ako napríklad vlašské orechy či lieskovce. Viete však, ktoré orechy sú úplne najdrahšie? Údajne sú to práve makadamové orechy. Už ste ich ochutnali? Aké účinky ponúkajú nášmu telu? A prečo sú vlastne také drahé? 

Kde rastú makadamové orechy?

Makadamové orechy sa získavajú zo stromu zvaného Makadamia (latinsky Macadamia). Rod Makadamia zahŕňa len pár druhov, ktorých domovinou sú východné oblasti Austrálie. Nie všetky druhy však prinášajú jedlé jadrá plodov. K najvýznamnejším druhom, ktoré sú pestované pre lahodné oriešky, patrí makadamia celolistá (Macadamia integrifolia) a makadamia štvorlistá (Macadamia tetraphylla). Dnes sú tieto druhy makadamových stromov pestované aj mimo Austrálie, a to najmä v tropických oblastiach, napríklad v Indonézii, Brazílii, na juhu Afriky či na Novom Zélande. 

Makadamové stromy sú vždyzelené a dorastajú do výšky maximálne 20 m, prípadne majú vzhľad väčších kríkov. Charakteristické sú širokou guľovitou korunou a veľmi pomalým rastom. Rodiť začínajú obvykle 7 až 10 rokov po zasadení, no sú dlhoveké a plody môžu prinášať pokojne až 100 rokov. Samotný makadamový oriešok je typický guľatým tvarom a smotanovou farbou. Vyzerá tak trochu ako naše lieskovce. Orechy však ukryté v jednej z najtvrdších škrupín, ktoré v prírode nájdeme a okrem toho ešte v zelenej až hnedastej šupke. 

Odporúčame: Sú vo vašom jedálničku konopné potraviny? Týmto povedzte áno!

strom Makadamia

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie makadamových orechov

Makadamové orechy patria k nutrične najbohatším plodom, respektíve potravinám, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička. Podobne ako aj iné orechy, tak i makadamové sú z veľkej časti tvorené hlavne tukmi. Približne 70 až 75 % hmotnosti orechov tvoria tuky, a to najmä v podobe cenných mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Makadomové orechy sú teda zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu nervového systému, srdce, cievy i pokožku. 

Okrem toho nájdeme v makadamových orechoch i ďalšie živiny a cenné látky, ako napríklad:

  • bielkoviny (cca 8 g na 100 g),

  • sacharidy,
  • viaceré vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín, niacín a ďalšie,
  • vitamín E,
  • vápnik, fosfor, železo, selén a ďalšie minerály a stopové prvky,
  • flavonoidy a ďalšie látky s antioxidačným účinkom.

Aké majú makadamové orechy účinky?

Vďaka svojmu zloženiu dokážu makadamové orechy priaznivo ovplyvniť zdravie človeka v mnohých smeroch. Antioxidanty v orieškoch bojujú s voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú zdravé bunky a tkanivá a vedú k ich rýchlejšiemu starnutiu. Antioxidanty sú prevenciou nielen predčasného starnutia, ale rovnako znižujú riziko viacerých civilizačných ochorení, ktorých rozvoj podnecujú práve voľné radikály. 

Oriešky z makadamových stromov taktiež poskytnú telu skvelé zasýtenie a potrebnú energiu. Dopriať si ich pritom stačí i v malom množstve. Sú totižto poriadne výživné a podobne ako iné orechy sú typické svojou vysokou kalorickou hodnotou. Stogramová porcia makadamových orechov má cez 700 kalórií, čo je dôvod, prečo oriešky konzumujeme vždy len po pár kúskoch.

Makadamovým orechom sú pripisované i ďalšie účinky:

  • vyživujú mozog a posilňujú jeho funkcie,

  • znižujú škodlivý LDL cholesterol a zvyšujú dobrý HDL cholesterol,
  • prispievajú k prevencii chorôb srdca a ciev,
  • vďaka minerálom posilňujú kosti, ale aj zuby a kĺby,
  • majú priaznivý vplyv na trávenie,
  • zmierňujú problémy s plynatosťou,
  • podporujú zdravie a krásu pokožky,
  • vyživujú vlasy,
  • vďaka železu prispievajú k prevencii chudokrvnosti.

Prečo sú makadamové orechy také drahé?

Makadamové orechy patria nielen k tým najchutnejším a najvýživnejším, ale aj najdrahším. Orechy z makadamových stromov vo svojej najvyššej obchodnej triede predstavujú vôbec najdrahšie orechy na svete. Cena za kilogram sa môže pohybovať v rozmedzí 40 až 50 eur. Samozrejme, záleží na viacerých faktoroch. Dôležitá je v prvom rade kvalita, pozerá sa napríklad na ich veľkosť a celistvosť. Orechy zaradené do nižších tried sú lacnejšie, cena tiež môže súvisieť s tým, v akom množstve ich nakupujeme.

Vysoká cena makadamových orechov však má svoje opodstatnenie a v prvom rade súvisí s náročnosťou pestovania makadamových stromov, ale aj náročnosťou spracovania ich plodov. Trvá niekoľko rokov, kým makadamie začnú rodiť, navyše sú náročné na živiny v pôde, ako aj zavlažovanie. Dozreté plody sa následne zberajú až potom, čo zo stromov popadajú dole. Potom je oriešky ešte potrebné dostať z veľmi pevnej škrupiny, v ktorej sa nachádza spravidla len jeden kúsok. Škrupinu makadamových orechov nerozbijete bežným kladivom či pomôckou na otváranie orechov. Na obchodné pulty sa preto dostávajú len strojovo vylúpané jadrá. 

Odporúčame: Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

sušienky s makadamovými orechmi

Zdroj: Shutterstock®

Recept na sušienky s makadamovými orechmi

Makadamové orechy je možné konzumovať ľubovoľným spôsobom. Samozrejme, ak si chcete najviac vychutnať ich lahodnú chuť, vhodné je ich jesť samotné. Rovnako je ich však možné pridať do raňajkových cereálií, jogurtu, ovsenej kaše či dezertov a múčnikov. Ak obľubujete sladké dobroty s orechmi, vyskúšať môžete i nasledujúci recept na orechové sušienky.

Ingrediencie:

  • 1 šálka mandľovej múky

  • 1/4 šálky medu
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL strúhaného zázvoru
  • 2 PL vody
  • makadamové orechy

Postup: Ako prvé si makadamové orechy nasucho opražíme na panvičke, kým nechytia zlatistú farbu. Zvýrazní sa tým aj ich chuť a vôňa. V miske si zmiešame mandľovú múku, kokos a zázvor. Nad ohňom rozpustíme kokosový olej s medom a následne pridáme jedlú sódu rozpustenú vo vode. Premiešame a keď sa všetko spojí, odstavíme z ohňa. Následne pridáme k múkovej zmesi. Potom už len vypracujeme cesto, z ktorého na plechu s papierom na pečenie vytvarujeme sušienky. Pred pečením sušienky ozdobíme opraženými orechmi. Pečieme pri teplote 120 °C asi 25 minút. Dobrú chuť!

Skúste aj makadamový olej

Na záver môžeme ešte spomenúť, že z makadamových orechov sa lisovaním za studena vyrába veľmi kvalitný a cenný olej. Makadamový olej je, podobne ako samotné orechy, bohatý na zdravé tuky, nájdeme v ňom i dôležitý vitamín E s antioxidačnými účinkami. Olej z makadamových olej je skvelý na starostlivosť o pleť a pokožku tela. Vďaka antioxidantom chráni bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Má výrazné hydratačné, regeneračné i vyživujúce vlastnosti, pokožke dodáva pružnosť a zjemňuje ju. 

Používať ho možno ako pleťový olej na ošetrenie jemných vrások, taktiež na ošetrenie detskej pokožky či ako masážny olej. Makadamovým olejom je možné ošetriť i vlasy. Naneste ho na vlhké vlasy, jemne ich prečešte a nechajte pôsobiť. Následne vlasy umyte obvyklým spôsobom. Tento orechový olej je však určený aj na vnútorné použitie. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na srdce a cievy. Je vhodným doplnkom stravy napríklad pri vysokom cholesterole. Je určený predovšetkým na použitie v studenej kuchyni, v malom množstve ho možno pridať do šalátu, jogurtu a podobne. 

Odporúčame: Ďumbier lekársky a jeho účinky – ako ho použiť nielen v kuchyni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní