Trichomoniáza: Aké prejavy má táto pohlavne prenosná choroba?

Trichomoniáza: Aké prejavy má táto pohlavne prenosná choroba?

Medzi pohlavne prenosné choroby radíme viaceré ochorenia, ktoré sú prenášané primárne pri pohlavnom styku, v niektorých prípadoch však aj inými cestami. Tieto ochorenia môžu byť vírusového pôvodu, ako je napríklad AIDS (infekcia HIV), alebo aj bakteriálneho pôvodu, medzi ktoré radíme syfilis, kvapavku aj chlamýdiovú infekciu. Avšak poznáme aj iných pôvodcov týchto nepríjemných ochorení. Spôsobené totižto môžu byť i parazitmi, akým je voš lonová, alebo aj prvokmi. Príkladom ochorenia spôsobeného prvokom je takzvaná trichomoniáza. Už ste o nej počuli?

Čo je trichomoniáza?

Trichomoniáza predstavuje sexuálne prenosné ochorenie, ktorého pôvodcom je parazitický prvok zvaný bičíkovec pošvový, inak nazývaný aj trichomonas pošvový (latinsky Trichomonas vaginalis). Bičíkovec pošvový je maličký prvok s typickými štyrmi prednými bičíkmi a piatym spätným bičíkom, ktorý na boku tela vytvára krátku undulujúcu membránu. Bičíky umožňujú prvoku pohybovať sa. Trichomonas vaginalis u človeka, ako jediného hostiteľa, osídľuje pohlavné orgány a močový trakt a vyvoláva predovšetkým urogenitálne infekcie. 

Trichomoniáza sa vo vyššej miere objavuje najmä u mladších žien. Muži sú častejšie len prenášačmi bez prejavov ochorenia, no v niektorých prípadoch môže bičíkovec vyvolať zdravotné problémy aj u nich. U žien osídľuje trichomonas hlavne pošvu a kŕčok maternice, pričom spôsobuje zápal pošvy, ale aj močovú trubicu, prípadne močový mechúr. U mužov prežíva najmä v močovej trubici, pričom vyvoláva uretritídu (zápal močovej rúry), prípadne sa môže dostať do oblasti prostaty či nadsemenníkov.

Odporúčame: Ako sa prejavuje Parkinsonova choroba? Dá sa jej predchádzať?

príznaky trichomoniázy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa trichomoniáza prenáša?

Ako sme spomenuli vyššie, trichomoniázu radíme medzi pohlavne prenosné choroby. Hoci niektoré z týchto ochorení sa prenášajú aj inými cestami, pri trichomoniáze je to takmer výhradne nechráneným pohlavným stykom z infikovanej osoby na neinfikovanú. Trichomonas pošvový totižto nevytvára cysty a mimo hostiteľa je len málo odolný. Bez vlhkého prostredia rýchlo hynie. Pri veľmi vhodných podmienkach prežíva mimo tela človek maximálne 24 hodín, čo môže byť hlavne vo vlhšom prostredí, napríklad v moči alebo termálnej vode. 

Prvokom môže byť infikovaný aj vaginálny sekrét či ejakulát. Na predmetoch znečistených infikovanou tekutinou obvykle neprežije dlhšie ako 1 či 2 hodiny. Prenos skrz kontaminované predmety, napríklad pri zdieľaní vlhkého uteráku, tak nie je úplne nemožný, no tento spôsob prenosu je skutočne zriedkavý. 

Príznaky trichomoniázy u žien

Prejavy ochorenia sa najmä vzhľadom k odlišnosti ženských a mužských pohlavných orgánov do značnej miery líšia. U žien bičíkovec napadá pohlavnú sústavu aj močový trakt a vyvoláva zápal pošvy i zápal močovej trubice. Avšak, bezpríznakový priebeh infekcie u žien nie je ničím výnimočným, práve naopak. Takmer v 50 % prípadoch infekcia nemusí mať žiadne príznaky, prípadne dochádza v niektorých prípadoch k prepuknutiu choroby až po niekoľkých mesiacoch. 

Inkubačný čas, čiže čas od prieniku nákazy do organizmu po rozvoj symptómov, je zvyčajne 4 až 20 dní. Najtypickejším príznakom trichomoniázy je abnormálny výtok. Ten je obvykle spenený a má zelenú či žltkastú farbu. Sprevádzaný býva nepríjemným zápachom (hnilobný, niekedy rybací alebo sladkastý).

Na trichomoniázu u žien môžu vo všeobecnosti poukazovať tieto príznaky:

  • výtok netypickej farby, konzistencie a zápachu,

  • výtok s prímesou krvi (napríklad po pohlavnom styku),
  • svrbenie pošvového vchodu,
  • častejšie močenie,
  • opuch okolitých slabín,
  • zdurenie vonkajších genitálií,
  • začervenanie v oblasti genitálií,
  • bolesť pri močení,
  • bolesť alebo nepríjemné pocity pri pohlavnom styku,
  • bolesť alebo tlak v podbrušku.

Príznaky trichomoniázy u mužov

U mužov je viac ako 70 – 80 % infekcií asymptomatických. Bezpríznakový priebeh je pritom nebezpečný hlavne z toho dôvodu, že umožňuje ľahšiemu nevedomému šíreniu ochorenia. Ak sa trichomoniáza u mužov prejaví, symptómy bývajú obvykle miernejšie. V tomto prípade prvok napáda primárne močový trakt a vyvoláva zápal močovej trubice. 

Príznaky v prípade trichomoniázy u mužov môžu byť nasledovné:

  • časté močenie,

  • bolesť pri močení,
  • pálenie pri močení alebo ejakulácii,
  • výtok z močovej trubice,
  • svrbenie na penise,
  • zriedkavo bolesť v oblasti mieška (pri zápale nadsemenníka).

Odporúčame: Norovírus – aké ochorenie spôsobuje a aké sú hlavné príznaky?

liečba trichomoniázou

Zdroj: Shutterstock®

Komplikácie spôsobené trichomoniázou

Trichomoniázu je vždy potrebné dôkladne preliečiť, inak ju môže jedinec ďalej šíriť. Navyše, chronická infekcia sa v tomto prípade spája s vyšším rizikom rozvoja viacerých zdravotných komplikácií. Neliečená trichomoniáza sa spája v prvom rade s problémami s plodnosťou. U mužov môže byť následkom neliečenej infekcie chronický zápal prostaty, u žien to môžu byť opakované zápaly v oblasti panvy. Infekcia počas tehotenstva ženy môže viesť k predčasnému pôrodu či nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa.

Liečba trichomoniázy

Pri podozrení na trichomoniázu, respektíve pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí, je nevyhnutné navštíviť gynekológa alebo urológa. Pri diagnostike sa okrem iného uplatňuje najmä mikroskopické vyšetrenie pošvového alebo uretrálneho výteru. Avšak v prípade mužov nemusí toto vyšetrenie stačiť na potvrdenie prítomnosti prvoka, ich počet v močovej trubici býva počas infekcie obvykle malý. Pre potvrdenie diagnózy sa preto často robí ešte kultivačné vyšetrenie. Podľa potreby sa prevádzajú ďalšie testy.

Liečba trichomoniázy nie je náročná, spravidla je potrebné preliečenie antibiotikami. Nevyhnutné je preliečenie všetkých sexuálnych partnerov jedinca, ktorí mohli byť taktiež infikovaní, hoci nemajú žiadne symptómy. U žien, najmä tehotných, sa využíva aj lokálna liečba, napríklad vaginálnymi čapíkmi. Počas celej liečby, respektíve počas obdobia určeného lekárom, je potrebné dodržiavať sexuálnu abstinenciu. 

Ako sa pred trichomoniázou chrániť?

Prevencia trichomoniázy je podobná ako prevencia iných sexuálne prenosných ochorení. Zahŕňa v prvom rade použitie bariérovej antikoncepcie, čiže napríklad kondómu, a to hlavne v prípade neznámeho či nového sexuálneho partnera. Ochrana však nie je stopercentná. Znížiť riziko nielen trichomoniázy, ale aj iných pohlavne prenosných ochorení, možno taktiež obmedzením počtu sexuálnych partnerov a ich nestriedaním, teda vyhýbaním sa promiskuitnému spôsobu života. V prevencii hrá rolu aj hygiena, dôležité je hlavne nezdieľať osobné predmety, ktoré môžu byť kontaminované, ako napríklad uteráky, no rovnako sexuálne pomôcky.  

Odporúčame: Hysteroskopia – o aké vyšetrenie ide a kedy je potrebné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní