Indiánsky beh: Skvelá kombinácia chôdze a behu

Indiánsky beh: Skvelá kombinácia chôdze a behu
  • 12.03.2022
  • Angelika Kutišová

Bežecký štýl, ktorý je ideálny pre začínajúcich bežcov

...a nielen pre nich. Indiánsky beh využívajú aj skúsený maratónci, či ultramaratónci.

Prečo je indiánsky beh super?

  • je super na chudnutie,
  • je super na budovanie kondície – vytrvalosti,
  • je super na zvládnutie polmaratónu či maratónu,
  • je super na zvládanie celodennej náročnej túry.

Indiánsky beh na chudnutie

Najprv si povedzme, čo je to indiánsky beh. Je to oficiálny bežecký štýl, kde sa strieda beh s chôdzou. Ale pozor. Do chôdze neprechádzate až po niekoľkých kilometroch, keď už nevládzete behať! Pointou tohto štýlu je práve to, že od začiatku aktivity striedate beh a chôdzu.
„Ja som ho prvýkrát videla na svojom prvom polmaratóne v Košiciach. Už na druhom kilometri sme obiehali skupinku žien, ktoré kráčali. S obavou sme na seba pozreli s kamarátkou, že „Už teraz kráčajú?“. Mysleli sme si, že už nevládzu, a preto prešli do chôdze. Pretože my sme to tak robili. Keď sme nevládali, chodili sme. Navyše, bol to náš prvý polmaratón, mali sme obrovský rešpekt a obavu, či ho zvládneme. Aj preto nás tento jav zaskočil a vystrašil.“

Dnes už viem, že to nebolo v tom, že by nevládali. Ony jednoducho aplikovali indiánsky beh. Tie ženy mali na štartovom čísle „F“. To znamená, že išli celý maratón, 42 kilometrov. Bežali ho týmto striedavým štýlom a viete čo? Zrejme predbehli mnohých, ktorí do toho na začiatku vložili príliš veľa a na koniec im neostalo dostatok síl. Aj ja som už totiž zažila aj takýto prípad.

ako behať správne

Zdroj: Shutterstock®

Poďme sa pozrieť, prečo je indiánsky beh vhodný na chudnutie?

V prvom rade preto, lebo je to beh v aeróbnej zóne, teda v zóne najlepšieho spaľovania tukových zásob. Takáto aktivita by však mala trvať minimálne 20 minút. Okrem toho je to výborná vec pre začiatočníkov. Pre nich nie je vždy vhodné začať hneď s behom. Lepšia je chôdza. Ak ste doteraz nerobili žiadnu aeróbnu športovú aktivitu, je pravdepodobné, že pri rozumnom kalorickom príjme môžete pridaním indiánskeho behu aj chudnúť. Chôdza, no najmä beh, je aktivita, pri ktorej sa spáli najviac kalórií. Je dostupná každému a v podstate nič nestojí. Pomôže nám to zvýšiť kalorický výdaj a lepšie udržať rovnováhu medzi príjmom a výdajom a zabezpečiť tak stabilnú hmotnosť. A pokiaľ sa pomocou rozumného stravovania a pridaním aktivity dostaneme do mierneho kalorického deficitu, mali by sme začať aj chudnúť.

Prechádzka nie je „chôdza“

Kardio cvičenia, ktorým je aj beh, sú super spaľovačmi tukov. Aby sme zabezpečili efektívne spaľovanie tukov aj pri chôdzi, musíme zvýšiť tep na hranicu aeróbnej zóny. Tá sa dá vypočítať alebo odmerať pri záťažovom teste. Ale u začínajúcich bežcov môžeme považovať za túto hranicu tep 120. Pri chôdzi sa teda snažte vyvinúť také úsilie, aby ste počas celej aktivity mali tep niekde medzi 120-140 úderov za minútu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní