Bylinky v tehotenstve – ktorým sa pre nežiaduci účinok radšej vyhnúť?

Bylinky v tehotenstve – ktorým sa pre nežiaduci účinok radšej vyhnúť?

Bylinky môžu byť veľmi nápomocné pri riešení celého radu rôznorodých zdravotných problémov. Kedysi bolo ich používanie bežné, časom ich nahradila moderná medicína. V súčasnej dobe sa však čoraz viac ľudí navracia práve k tradičnej medicíne. Samozrejme, bylinky nie sú všemocné a rozhodne nimi nemožno vždy nahradiť liečbu nastavenú lekárom. Ak sú však použité správne, môžu byť pri riešení zdravotných problémov veľmi prospešné. Základom je však poznať konkrétne bylinky, alebo sa o ich účinkoch a vhodnosti použitia poradiť s odborníkom.

Liečivé byliny totižto dokážu byť nielen dobrým pomocníkom, ale i akýmsi záškodníkom. Mnohé byliny je totižto potrebné užívať len v určitých množstvách a obmedzený čas, iné zase môžu tvoriť kontraindikácie s konkrétnymi ochoreniami človeka či liekmi, ktoré užíva. Rovnako platia určité obmedzenia napríklad i v prípade tehotenstva ženy. Je obrovské množstvo bylín, ktoré odborníci počas gravidity vyslovene neodporúčajú užívať, prípadne niektoré len s určitými obmedzeniami. Na ktoré bylinky by si mali dávať tehotné ženy pozor? 

Sladké drievko

Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra) pôsobí protizápalovo a má priaznivý účinok pri liečbe ochorení dýchacích ciest, ako aj pri problémoch s tráviacou sústavou. Kloktanie odvaru zo sladkého drievka sa uplatňuje pri zápaloch v ústnej dutine, bylina tiež potláča zápach z úst a prispieva k prevencii zubného povlaku. Sladké drievko však zvyšuje krvný tlak, čo je dôvod, prečo ho odborníci neodporúčajú nielen ľuďom s hypertenziou, ale ani tehotným ženám. Počas tehotenstva však môže mať aj nežiaduci vplyv na hormonálne pozadie. 

Odporúčame: Norovírus – aké ochorenie spôsobuje a aké sú hlavné príznaky?

rebríček

Zdroj: Shutterstock®

Myší chvost

Pod ľudovým názvom myší chvost sa skrýva rebríček obyčajný (Achillea millefolium), ktorý sa v rámci tradičnej medicíny uplatňuje napríklad pri problémoch so žlčníkom, dyspepsii, gastritíde či hnačkách. Táto všade rastúca burina okrem tráviacich problémov pomáha riešiť pri použití zvonka i kožné problémy, napríklad zle sa hojace rany. Tehotné ženy by sa myšiemu chvostu mali vyhýbať hlavne vo vysokých dávkach, rovnako sa neodporúča dlhšie užívanie. Bylinka môže zvyšovať tonus maternice a podnecovať rozvoj kontrakcií. 

Ligurček

Ligurček lekársky (Levisticum officinale) je vďačnou bylinkou, ktorú možno využiť v kuchyni na dochucovanie pokrmov. Jeho listy vyzerajú ako petržlenová vňať. Využíva sa ako korenie do polievok a omáčok či pri pečení mäsa. Jeho veľkou výhodou je, že zlepšuje trávenie a pomáha zmierňovať ťažkosti s plynatosťou. Avšak u tehotných žien môže hlavne vo väčšom množstve nežiaduco prekrvovať orgány v oblasti panvy, rovnako môže vyvolávať kontrakcie a viesť až k predčasnému pôrodu alebo potratu. 

Rozmarín

Tehotné ženy by si mali dávať pozor aj na rozmarín lekársky (Salvia rosmarinus), ktorý je typický pre taliansku, ale aj francúzsku kuchyňu. V ľudovej medicíne sa rozmarín využíva na podporu trávenia a zvýšenie chuti do jedla, upokojenie nervového systému či pri vypadávaní vlasov. Liečebnému využitiu rozmarínu vo forme čajov či tinktúr by sa však tehotné ženy mali vyhýbať. Zvyšuje totiž tlak aj prekrvenie v oblasti panvy, pri vysokých dávkach môže byť príčinou potratu. 

Petržlen

Vňať petržlenu záhradného (Petroselinum crispum) našla uplatnenie nielen v kuchyni, ale aj ľudovom liečiteľstve. Pôsobí ako diuretikum, čiže telo zbavuje nadbytočnej vody. Priaznivý vplyv má na močové cesty, pričom sa v tradičnej medicíne využíva práve pri zápaloch močového traktu, ale aj močových kameňoch. U tehotných žien však zosilňuje sťahy maternice a najmä pri rizikovom tehotenstve môže byť príčinou predčasného pôrodu alebo potratu. Vhodné nie sú ani čaje z petržlenových semienok. 

Borievka

Ďalšou bylinou na zozname rastlín rizikových v období gravidity je borievka obyčajná (Juniperus communis). Jej plody podobné čučoriedkam sa využívajú v kuchyni ako korenina, taktiež ako prírodné liečivo a okrem toho sa z nich vyrába asi najznámejší slovenský alkoholický nápoj – borovička. S borievkami by tehotné ženy mali byť opatrné. Za bežných okolností sú skvelým pomocníkom pri problémoch s močovými cestami, dýchacou sústavou či vysokou hladinou cukru v krvi. Majú však abortívny účinok, čiže môžu vyvolať potrat, a to hlavne v prvom trimestri. Okrem toho môžu u tehotných žien dráždiť obličky i maternicu. 

Odporúčame: HDL a LDL cholesterol – aký dopad majú na naše telo, cievy a srdce?

šalvia

Zdroj: Shutterstock®

Šalvia

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je typická svojimi plstnatými striebristými listami a fialkovými kvetmi. Čaj zo šalviových listov podporuje liečbu kašľa a zmierňuje ťažkosti pri poruchách trávenia. Šalvia sa rovnako zvnútra i zvonka uplatňuje pri problémoch s nadmerným potením, ktoré trápi napríklad ženy v menopauze. Listy rovnako slúžia ako korenina pri príprave mäsa. Šalvia však má toxický účinok na vyvíjajúci sa plod, preto v tehotenstve nie je vhodná. 

Pamajorán

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare) sa u nás najčastejšie využíva ako aromatická korenina, ktorú poznáme pod názvom oregano. Na pamajorán však nedá dopustiť ani ľudová medicína. Podporuje chuť do jedla, upokojuje podráždený žalúdok i črevá a zmierňuje kŕče (aj menštruačné). Používa sa i na upokojenie nervovej sústavy a pri poruchách spánku. V tehotenstve však môže pamajorán, podobne ako mnohé predchádzajúce byliny, vyvolávať a posilňovať kontrakcie maternice, taktiež zvyšovať prietok krvi do panvových orgánov a zvyšovať riziko predčasného pôrodu. 

Alchemilka

Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris) je skvelou ženskou bylinkou. Pomáha pri silnom menštruačnom krvácaní, zmierňuje menštruačné kŕče, podporuje správnu funkciu vaječníkov, upravuje menštruačný cyklus a má priaznivý vplyv aj na plodnosť. Alchemilka nie je počas tehotenstva úplne zakázaná, no jej použitie je možné s istými obmedzeniami. Počas prvého trimestra nie je vhodná, podporuje totiž kontrakcie a môže viesť k potratu. Bylinkári ju však odporúčajú na konci tehotenstva, môže uľahčiť pôrod. Pozor by si na ňu mali dávať aj dojčiace ženy, môže totiž zastaviť tvorbu mlieka. 

Kapsička pastierska

Kapsička pastierska (Capsella bursa-pastoris) je typickou tunajšou bylinkou, ktorú nájdeme rásť všade navôkol. V tradičnej medicíne sa uplatňuje pri kožných problémoch a najmä na zastavenie krvácania. Pomáha zastavovať krvácanie z nosa, krvácanie pri hemoroidoch či krvácanie po pôrode. Počas tehotenstva však môže nežiaduco zvyšovať tonus maternice. Podobne ako predchádzajúca alchemilka sa však môže použiť na podporu kontrakcií priamo pri pôrode. 

Ďalšie bylinky nevhodné v tehotenstve: baza, hlaváčik jarný, levanduľa, palina, praslička, ruta voňavá, jastrabina lekárska, komonica lekárska, imelo, yzop, nátržník husí, zemedym.

Odporúčame: Preeklampsia v tehotenstve: Aké sú príznaky a najväčšie riziká?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní