Spoznajte účinky nálevu z kyslých uhoriek. Odstráni až 5 zdravotných problémov!

Spoznajte účinky nálevu z kyslých uhoriek. Odstráni až 5 zdravotných problémov!

Aj u vás končí nálev zo zaváraných uhoriek maximálne tak v majonézovom šaláte a v opačnom prípade len v dreze či záchode? Zadržte! Vedeli ste o tom, že táto kyslá tekutina má skutočne liečivé účinky a môže byť nápomocná pri mnohých zdravotných ťažkostiach? V nasledujúcom článku nájdete úžasné účinky nálevu z kyslých uhoriek. 

Prezradíme vám, s ktorými piatimi pomerne častými zdravotnými problémami vám môže rýchlo pomôcť! Trápia vás niekedy svalové kŕče alebo máte bolesť v hrdle? V tom prípade neprehliadnite náš článok!

1. Bolesť hrdla

Koho aspoň raz v živote netrápila nepríjemná bolesť v hrdle? Mnohým stačí len vypiť pohár ľadovej vody a škriabanie v krku sa okamžite dostaví. V takýchto prípadoch sa skutočne oplatí mať poruke nálev z kyslých uhoriek. 

Tento nie práve najlahodnejší nápoj dokáže v ústnej dutine zabojovať proti baktériám a taktiež vyrovná hladinu pH v hrdle. Nálev si trochu zohrejte a po dúškoch vypite. Ak jeho chuť nie je naozaj nič pre vás, skúste ho použiť aspoň vo forme kloktadla.

bolesť hrdla

Zdroj: Shutterstock®

2. Pálenie záhy

I pálenie záhy je veľmi častým zdravotným problémom, ktorý trápi mnohých z nás. A rovnako aj na tento neduh existuje hneď niekoľko overených domácich receptov. Známa je všestranná sóda bikarbóna, no nápomocná môže byť aj šťava zo zaváraných uhoriek.

Nemusíte sa obávať toho, že nálev je kyslý. V žalúdku totiž dokáže účinne vplývať na neutralizovanie žalúdočných kyselín. Rýchlo tak prinesie úľavu od nepríjemných ťažkostí.

3. Svalové kŕče

Nálev z kyslých uhoriek je skvelým zdrojom elektrolytov, ktoré napomáhajú udržiavať synapsie v prípadoch, kedy sa telo potí a stráca vodu. Práve nedostatok týchto látok, medzi ktoré radíme i sodík či draslík, môže byť príčinou vzniku nepríjemných svalových kŕčov.

Ak vás často trápia kŕče, napríklad po cvičení, neváhajte si dopriať pohár uhorkovej šťavy. Nálev z nakladaných uhoriek je skvelou prevenciou kŕčov a navyše upokojuje svaly a telu dodá silu.

svalové kŕče

Zdroj: Shutterstock®

4. Popáleniny

Vďaka tomu, že nálev z kyslých uhoriek v sebe ukrýva kombináciu soli a octu, je skvelým prírodným prostriedkom na boj proti svrbeniu a podráždeniu pokožky.

Ak sa nabudúce spálite na slnku alebo vás uštipne otravný hmyz, neváhajte postihnuté miesto ošetriť práve studenou šťavou zo zaváraných uhoriek. Namočte do nej vatový tampón alebo kus jemnej látky a priložte na podráždenú kožu. Nálev okamžite potlačí pocity svrbenia a podporí hojenie drobných popálenín.

opica

Zdroj: Shutterstock®

5. „Opica“

Posledným zdravotným problémom, s ktorým vám nálev z kyslých uhoriek pomôže, je takzvaná opica. Aj keď si nepríjemnú bolesť v hlave a citlivý žalúdok po prepitej noci spôsobí človek sám, nič to nemení na tom, že uhorková šťava zaberie aj v tomto prípade.

Do organizmu dopraví chýbajúce elektrolyty, upokojí podráždený žalúdok a dokonca i odstráni nie práve príjemný zápach z úst. Pohár nálevu zo zaváraných uhoriek si však môžete dopriať aj keď vás trápi zápcha.

Nálev z kyslých uhoriek a jeho ďalšie účinky:

  • pôsobí ako laxatívum - nálev podporuje trávenie a tak pomáha rozhýbať trávenie. Vďaka nálevu teda môžete predchádzať zápche. 
  • zlepšuje psychický stav - výskumom bolo preukázané, že fermentované potraviny zvyšujú hladinu serotonínu (hormón dobrej nálady), čo pomáha predchádzať depresii či zmierniť jej príznaky. Oplatí sa teda nielen piť nálev z kyslých uhoriek, ale aj konzumovať samotné kyslé uhorky. 
  • zdroj probiotík - nálev i samotné kyslé uhorky obsahujú probiotiká potrebné pre zdravú črevnú mikroflóru. Niet teda pochýb o tom, že podporujú trávenie. 

Aktualizovaný článok: 2.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Vlasta Mäsiarová 19.03.19 16:54

karma
100.00

Veľmi často mávam pálenie záhy, sem tam aj vypijem nálev z uhoriek, musím to odsledovať, ci tento recept pomáha. Ďakujem za článok..

  • 3
Odpovedať

Mária Liščinská 26.03.19 21:27

karma
132.00

Výborný článok! Človek niekedy ani nevie aké poklady má v komore ;)

  • 3
Odpovedať

Darina Božiková 16.04.19 14:02

DB
karma
114.00

dobré rady, pomôžu.

  • 3
Odpovedať

Blažena Sádovská 27.05.19 18:23

BS
karma
100.00

Ja mám iba občas tieto problémy, ale dobre vedieť, zavárané uhorky mám z vlastnej úrody vždy poruke, ešte nimi zásobím aj rodinu a známych...takže dobre vedieť na čo všetko sa dajú použiť...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní