Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?

Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?

Pod pojmom endokrinný systém človeka rozumieme súbor endokrinných žliaz, ktoré produkujú a do krvi vylučujú biologicky aktívne látky zvané hormóny. Hormóny v ľudskom tele majú množstvo zásadných funkcií, pričom priamo vplývajú na činnosť viacerých orgánov a podieľajú sa na zabezpečení homeostázy, čiže stálosti vnútorného prostredia. 

Zúčastňujú sa mnohých procesov v tele. Vplývajú na biochemickú činnosť tela, trávenie i metabolizmus, náladu, rast či pohlavný vývin. V tele sú pritom dôležité hormóny produkované celým radom žliaz s vnútorným vylučovaním. 

Spomenúť môžeme pankreas aj štítnu žľazu, ktoré okrem iného plnia i funkciu endokrinnej žľazy. Normálne hladiny hormónov v krvi sú pritom nevyhnutné pre hormonálnu rovnováhu v organizme. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ktoré orgány sa podieľajú na produkcii hormónov v našom tele. A aký je účinok hormónov, ktoré naše telo produkuje? Zistite viac!

Odporúčame: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 11 nutne musíte mať!

mozog

Zdroj: Shutterstock®

1. Hormóny produkované v rôznych častiach mozgu

Funkciu endokrinnej žľazy v prvom rade napĺňajú viaceré časti nervovej sústavy. Podmozgová žľaza hypofýza sa delí na laloky, v ktorých sa vytvára celý rad významných hormónov. Predný lalok, takzvaná adenohypofýza, produkuje napríklad somatotropín, ktorý je známy aj ako rastový hormón.

Taktiež sa tu vytvára prolaktín, ktorý má význam pre rast prsníkovej žľazy. Tyreotropín zase vplýva na tvorbu hormónov štítnej žľazy. V zadnom laloku, takzvanej neurohypofýze, sa hormóny netvoria, ale len uskladňujú.

Zhromažďuje sa tu antidiuretický hormón, ktorý podporuje spätné vstrebávanie vody zo zberných kanálikov nefrónov a oxytocín, ktorý spôsobuje sťahy hladkého svalstva maternice pri pôrode a ktorý je často radený medzi hormóny šťastia. Oba sa tvoria v inej časti mozgu, a to hypotalame. 

Rolu žľazy s vnútorným vylučovaním zastáva aj epifýza, ktorej sa tiež hovorí šuškovité teliesko. Tu je produkovaný melatonín, ktorý okrem iného pracuje ako regulátor spánkového rytmu a podporuje zdravý spánok. Vplýva aj na funkciu spomínanej hypofýzy či pohlavných žliaz.

Odporúčame: Ako si zvýšiť imunitu? Vyskúšaj recept na zázvorový sirup

štítna žľaza

Zdroj: Shutterstock®

2. Hormóny štítnej žľazy

Ďalšie hormóny pre nás produkuje štítna žľaza. Činnosť štítnej žľazy je pre ľudský organizmus dôležitá. Okrem iného produkuje hormóny, reč je o hormónoch tyroxíntrijódtyronín, ktoré vplývajú na aktivitu mnohých iných systémov v tele. Sú to hormóny riadiace metabolizmus a sú dôležité pre rast organizmu. Zabudnúť však nemôžeme ani na kalcitonín, ktorý vplýva na hladinu vápnika v krvi.

3. Hormóny prištítnych teliesok

Na zadnej strane štítnej žľazy sa nachádzajú takzvané prištítne telieska, ktoré rovnako radíme medzi žľazy s vnútorným vylučovaním. Vytvárajú parathormón, ktorý pôsobí presne opačne, ako kalcitonín. Kým kalcitonín množstvo vápnika v krvi znižuje, parathormón jeho hladinu zvyšuje. Uvoľňuje ho z kostí a podporuje jeho vstrebávanie v tenkom čreve.

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

pankreas

Zdroj: Shutterstock®

4. Hormóny podžalúdkovej žľazy

Pankreas, tiež známy ako podžalúdková žľaza, je významnou súčasťou tráviaceho traktu človeka a má nenahraditeľnú funkciu pri procese trávenia. Ide o žľazu s vnútorným aj vonkajším vylučovaním. Tvorí pankreatickú šťavu a vylučuje ju do tenkého čreva.

Avšak takzvané Langerhansove ostrovčeky pankreasu napĺňajú zase funkciu žľazy s vnútorným vylučovaním. Tieto bunky tvoria glukagón a inzulín, ktoré pôsobia protichodne, pričom majú vplyv na hladinu cukru v krvi. Inzulín jej množstvo znižuje, glukagón úroveň glukózy v krvi zase zvyšuje. 

5. Hormóny drene nadobličiek

Nadobličky predstavujú párové žľazy s vnútorným vylučovaním, ktoré nájdeme, ako ich názov už napovedá, nad obličkami. Sú zložené z drene a kôry, pričom každá časť produkuje iné hormóny. V dreni sa tvoria adrenalín s noradrenalínom. Najmä adrenalín je známy stresový hormón, ktorý povzbudzuje a zvyšuje činnosť srdca. Je vylučovaný v stavoch zvýšenej záťaže organizmu.

6. Hormóny kôry nadobličiek

V kôre nadobličiek je produkovaný aldosterón, ktorý prispieva k regulácii hladiny sodíka v tele. Kortizol je steroidný hormón, ktorý zase zvyšuje odolnosť voči stresu a taktiež má význam z hľadiska metabolizmu.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?

pohlavné orgány

Zdroj: Shutterstock®

7. Hormóny pohlavných orgánov

Nakoniec sú súčasťou endokrinného systému človeka aj mužské a ženské pohlavné žľazy. V tele ženy produkujú hormóny vaječníky, ktoré vytvárajú predovšetkým estrogén a progesterón, čo sú typické hormóny ženského tela. Tie majú vplyv na mnohé procesy v ženskom tele.

Zohrávajú úlohu pri menštruačnom cykle a ovulácii, tehotenstve, podporujú rast prsníkovej žľazy i zmeny na maternici. V tele muža semenníky zase produkujú testosterón. Testosterón mužov je dôležitý pre vývin pohlavných orgánov aj sekundárnych pohlavných znakov. Tiež vplýva na tvorbu spermií.

Zaujímavosť: Dočasná endokrinná žľaza v tele ženy

Vedeli ste o tom, že v určitých fázach života ženy môže byť v jej tele prítomná, takpovediac, dočasná endokrinná žľaza, teda žľaza s vnútorným vylučovaním? Reč je o placente a áno, tou určitou životnou fázou je tehotenstvo.

Placenta v priebehu vnútromaternicového vývoja plodu produkuje hormón, ktorý zvyšuje produkciu estrogénov a progesterónu v ženských vaječníkoch. Produkcia sa začína v treťom mesiaci a vrchol tejto produkcie je okolo 16. týždňa tehotenstva. 

Článok aktualizovaný 6.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní