Ako si šetriť oči pri práci s počítačom? Tu sú užitočné tipy!

Ako si šetriť oči pri práci s počítačom? Tu sú užitočné tipy!

Dlhé vysedávanie pred monitorom počítača nie je niečo, čo by malo na naše oči práve pozitívny vplyv. Práve naopak. V prvom rade takáto činnosť nadmerne unavuje oči a spôsobuje problémy so suchými a podráždenými očami. Únava očných svalov môže viesť až k bolestiam očí, pocitom tlaku a napätia v očiach, objaviť sa môžu aj problémy s pomalším zaostrovaním. V dnešnej dobe má však množstvo ľudí zamestnanie, ktoré si väčšinu pracovného času vyžaduje práve prácu na počítači. Sedeniu pred obrazovkou sa tak v podstate nedá vyhnúť. Určitými opatreniami sa však dá vyhnúť nežiaducim ťažkostiach s očami. Čo všetko nám môže pomôcť chrániť naše oči pri dlhej práci s počítačom?

Umiestnenie a vzdialenosť monitora

Ak celé hodiny sedíte za počítačom kvôli práci, dbajte v prvom rade na vhodnú vzdialenosť a umiestnenie monitora. Obrazovka by sa mala nachádzať minimálne 40 cm od tváre, ideálne by to však malo byť až 60 či 70 cm. Je vhodné, ak sa nachádza približne na vzdialenosť vašej predpaženej ruky, mali ste sa jej vedieť dotknúť dlaňami. Monitor by sa mal nachádzať presne pred vami, jeho horný okraj je potrebné mať vo výške očí alebo len mierne nad očami. Na plochu by ste tak mali pozerať s mierne sklonenou hlavou. Monitor by nemal byť umiestnený oproti oknu, inak by sa svetlo zvonka mohlo odrážať od obrazovky a rušivo pôsobiť na oči. Od obrazovky by sa tiež nemalo odrážať svetlo z lampy. Vhodné osvetlenie je však pri práci dôležité, malo by prichádzať zboku, zhora alebo zozadu. Práca v tme, kedy je monitor jediným zdrojom svetla, nie je veľmi vhodná.

Odporúčame: Poznáte účinky konopného oleja? Tu je 7 jeho vlastností!

ako si chrániť oči

Zdroj: Shutterstock®

Nastavenie monitora

Šetriť svoje oči pri dlhej práci na počítači môžete aj vhodnými nastaveniami na monitore. Je potrebné nastaviť si jas a prispôsobiť ho okoliu, kontrast medzi nimi by nemal byť veľmi vysoký. Ak pracujete vo svetlejšej miestnosti, môže byť jas mierne zvýšený, naopak v tmavom prostredí postačí aj nižší jas. Nie je vhodné, ak je obrazovka jasnejšia ako okolité prostredie. Silný jas predstavuje značnú záťaž pre naše oči a zrak. Dnes je možné zapnúť si na obrazovke aj rôzne ochranné filtre či režimy nočného osvetlenia pri práci vo večerných hodinách, ktoré rovnako prispievajú k ochrane pred modrým svetlom. Oči tiež zbytočne nezaťažujte malým písmom na obrazovke. Je vhodné, ak má okolo 2,6 až 3,6 mm a malo by byť tiež v primeranom kontraste s pozadím, čo je napríklad čierno-biela kombinácia.

práca s počítačom

Zdroj: Shutterstock®

Pravidelné prestávky

Svoje oči jednoznačne najlepšie uchránite, ak budete na počítači a pred monitorom pracovať s prestávkami. Postačí aj pravidelná päťminútová pauza štyri či päťkrát počas dňa, počas ktorej si napríklad vypijete kávu alebo odbehnete na toaletu. Vhodné je tiež dodržovať pravidlo 20:20:20. To znamená, že pri dlhodobej práci na počítači sa každých 20 minút zadívate na 20 sekúnd do vzdialenosti minimálne 20 stôp, čo je okolo 6 metrov. Najlepšie urobíte, ak sa pozriete napríklad do diaľky von oknom. Takéto striedanie vzdialeností očiam veľmi prospieva a prináša im rýchly odpočinok. Okrem toho je najlepšie svojím očiam dopriať aj maximálny odpočinok v podobe aspoň jedného voľného dňa, kedy ich vôbec nebudete zaťažovať dlhým pozeraním na obrazovku.

očné kvapky

Zdroj: Shutterstock®

Žmurkanie a kvapky

Pri dlhej práci pri počítači a pozeraní do monitoru si dávajte pozor na pravidelné žmurkanie. Hoci to nevnímame, monitor neustále bliká, čomu sa naše oči prispôsobujú tak, že zostávajú dlhšie otvorené bez žmurknutia. Pri pozeraní do obrazovky sa počet žmurknutí môže znížiť štvornásobne až šesťnásobne. To spôsobuje vysychanie očí a nepríjemné pálenie. Pravidelné žmurkanie naopak pomáha v očiach udržiavať vlhkosť. Pokojne sa každých 20 minút zamerajte na to, aby ste aspoň zopárkrát zavreli oči na trošku dlhšiu dobu. Ak vás z času na čas trápia problémy so suchými očami počas práce za počítačom, veľmi dobre môžu pomôcť umelé slzy vo forme kvapiek pre zvlhčenie očí.

Počítačové okuliare

Ak ste kvôli práci celé dni pri počítači od rána do večera, zvážiť môžete aj používanie špeciálnych okuliarov na počítač. Tie majú priaznivý vplyv na kontrast, ostrosť aj detaily obrazov na monitore, pomáhajú redukovať odlesky monitoru, blokujú modré svetlo a napomáhajú znižovať prípadnú únavu očí a iné očné ťažkosti. Osoby, ktoré nosia dioptrické okuliare, si môžu do rámov zvoliť sklá s takouto špeciálnou povrchovou úpravou. Taktiež sa dajú zakúpiť priamo okuliare na počítať, ktoré nie sú dioptrické, čiže sú vhodné pre osoby, ktoré bežne nenosia okuliare kvôli úprave zraku. Je ich možné nájsť na internete aj v predajniach očnej optiky.

Odporúčame: Trápia vás prebdené noci? Zistite, aké sú príčiny nespavosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lenka Jánošová 02.08.20 17:27

LJ
karma
-1.00

Pred par mesiacmi som si kupila pocitacove okuliare a naozaj pomahaju...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní