Ako znížiť vysoký tlak? Toto sú TOP bylinné čaje na vysoký tlak!

Ako znížiť vysoký tlak? Toto sú TOP bylinné čaje na vysoký tlak!

Vysoký krvný tlak, odborne hypertenzia, predstavuje zdravotný problém, ktorý neradno podceňovať či ignorovať. Môže sa totiž podieľať na zvyšovaní rizika vzniku mnohých srdcovo-cievnych ochorení. Konkrétne príčiny vysokého tlaku nie sú známe, no k rozvoju problémov s krvným tlakom môžu prispieť mnohé známe faktory.

Rolu zohráva napríklad dedičnosť (genetická predispozícia), no vplyv má aj nadmerná hmotnosť, fajčenie, stres, nedostatok pohybu či nadmerné solenie. Vo zvýšenej miere trápi vysoký tlak starších jedincov, no vyskytuje sa aj u čoraz mladších osôb.

A ako s ním bojovať? Prirodzenou cestou je možné tlak normalizovať hlavne zdravou životosprávou, elimináciou stresu či cigariet, úpravou hmotnosti aj dostatkom fyzickej aktivity. Veľkými pomocníkmi sú však aj niektoré bylinky a my vám dnes prezradíme, ktoré to sú! Ktoré bylinky pomôžu znížiť krvný tlak?

Aké sú normálne hodnoty krvného tlaku?

Optimálne hodnoty krvného tlaku sú 120 na 80 – systolický tlak je nižší ako 120 mmHg a diastolický tlak je nižší ako 80 mmHg (120/80 mmHg). Ak systolický tlak stúpa nad 130 mmHg a diastolický tlak nad 90 mmHg, hovoríme o zvýšenom krvnom tlaku alebo hypertenzii. O ťažkej hypertenzii sa hovorí v prípade nameraných hodnôt 180/110 mmHg.

Ktoré bylinky znižujú krvný tlak?

• ​Hloh obyčajný

Medzi bylinky na vysoký krvný tlak patrí v prvom rade hloh obyčajný. V ľudovom liečiteľstve je jednou z najtradičnejších bylín na boj proti hypertenzii. Na cievny systém majú vo všeobecnosti priaznivý vplyv plody, kvety, listy aj púčiky rastliny. Hloh napomáha rozširovať cievy, zlepšuje krvný obeh a normalizuje srdcový rytmus.

Pomôže aj pri kolísavom krvnom tlaku. Okrem toho zmierňuje nervozitu a zlepšuje spánok. Vyskúšať môžete tinktúru z púčikov či odvar zo sušených častí rastliny.

Bude vás zaujímať: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

čistec lesný

Zdroj: Shutterstock®

• ​Čistec lesný

Pri problémoch s vysokým krvným tlakom sa oplatí vyskúšať aj čistec lesný z čeľade hluchavkovité, ktorý je rovnako dobrý na zníženie krvného tlaku. Charakteristický je listami srdcovitého tvaru s pílkovým okrajom a ružovými až fialkovými kvetmi, ktoré majú tvar kalichov. Využíva sa z neho kvitnúca vňať.

Tá upravuje krvný tlak, prečisťuje krv a upokojuje nervový systém. Čistec sa rovnako používa pri nepravidelnej alebo silnej menštruácii, taktiež prečisťuje rany, zastavuje krvácanie a podporuje hojenie pokožky.

• Imelo biele

Svojimi blahodarnými účinkami na krvný tlak je známe aj imelo biele. Na podporu krvného tlaku aj obehu je možné vyskúšať výluh zo sušených listov. No rovnako aj tinktúra z imela môže pomôcť držať krvný tlak pod kontrolou.

Táto poloparazitická rastlina okrem toho podporuje látkovú premenu aj činnosť pankreasu. Zlepšuje funkciu žliaz a v období prechodu eliminuje návaly či búšenie srdca. Môže tiež mierniť bolesti hlavy.

Odporúčame: Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

cesnak medvedí

Zdroj: Shutterstock®

• ​Cesnak medvedí

Ďalším na zozname je cesnak medvedí. Ten opäť nájdete na internete, lekárňach či špecializovaných predajniach vo forme sušenej drogy či tinktúry. Táto známa bylinka priaznivo vplýva na hladinu krvného tlaku a dokonca aj cholesterolu. Zabezpečí pokles krvného tlaku pri hypertenzii.

Taktiež podporuje stav cievnych stien i priechodnosť ciev a prúdenie krvi. Okrem toho napomáha cesnak medvedí odstraňovať z tela škodlivé látky, zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie a podporuje imunitný systém.

• ​Rebríček obyčajný

Rebríček obyčajný (Achillea millefolium) je tradičná liečivá bylinka známa svojimi protizápalovými a antiseptickými vlastnosťami, čo ju robí užitočnou pri liečbe rán a kožných problémov. Vďaka svojim relaxačným účinkom na hladké svalstvo môže pomáhať pri tráviacich ťažkostiach a kŕčoch.

Rebríček je tiež cenný pre svoje schopnosti podporovať zdravie cievneho systému. K jeho vlastnostiam patrí aj ovplyvnenie hodnôt krvného tlaku – môže mierne znižovať vysoký krvný tlak. Okrem toho sa používa na zmiernenie menštruačných kŕčov a ako podpora pri rôznych ženských zdravotných problémoch.

• ​Kozinec blanitý

S vysokým krvným tlakom si poradí aj kozinec blanitý, z ktorého sa na liečebné účely využíva koreň. Táto bylinka pôsobí v tele antibakteriálne, protizápalovo aj antioxidačne.

Okrem toho, že priaznivo vplýva na hladinu krvného tlaku a cievy, tiež podporuje prirodzenú obranyschopnosť a zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu i fyzickej a psychickej záťaži. Rovnako tlmí menopauzálne sprievodné príznaky.

Odporúčame: Prečo začať behať? Pozrite na 7 dobrých dôvodov, prečo začať hneď!

srdcovník obyčajný

Zdroj: Shutterstock®

• ​Srdcovník obyčajný

Zabojovať s vysokým tlakom môžete aj s pomocou srdcovníka, ktorý taktiež podporí zdravé hodnoty krvného tlaku. Ako už jeho názov napovedá, táto rastlinka je skvelá na starostlivosť o srdce a celkovo cievny systém. Srdcovník obyčajný pomáha upraviť tlak aj tep a eliminuje búšenie srdca.

Veľmi užitočný je však aj pri podráždenosti a pocitoch úzkosti. Upokojuje nervový systém a využíva sa aj pri nepravidelnom menštruačnom cykle či v období prechodu.

• ​Lipa malolistá

Spomedzi rastliniek pomôžu s vysokým tlakom aj kvety lipy malolistej. Táto bylinky je známa aj svojimi upokojujúcimi a relaxačnými účinkami, čo ju robí obľúbenou voľbou pri liečbe nespavosti a stresu.

Obsahuje flavonoidy a iné antioxidanty, ktoré môžu podporovať zdravie srdca a ciev. Jej protizápalové vlastnosti môžu pomáhať pri liečbe prechladnutia a zápalov dýchacích ciest. Čaj z lipových kvetov sa tradične používa na zmiernenie príznakov nachladnutia a chrípky vďaka jeho schopnosti podporovať potenie a detoxikáciu tela. Poslúžiť môže aj ako podpora liečby hypertenzie.

• ​Nechtík lekársky

Nakoniec nemôžeme zabudnúť ani na známy a u nás rozšírený nechtík lekársky., ktorý tradičná medicína rovnako odporúča na prirodzené znižovanie tlaku Táto bylinka má vskutku všestranné využitie. Napomáha upravovať tlak, posilňuje srdcovú činnosť a podporuje regeneráciu ciev. Priaznivo vplýva aj na tráviaci trakt.

Uľavuje podráždenému žlčníku i pečeni. Uvoľňuje kŕče a tíši nervový systém. Pri použití zvonka podporuje hojenie kožných rán a lieči zápaly v ústnej dutine.

Článok aktualizovaný 6.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní