Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

Citrusové ovocie je vítané v každom zdravom jedálničku. Je plné vitamínu C, antioxidantov, obsahuje tiež vlákninu a z veľkej časti sú tieto plody tvorené vodou, takže pomáhajú naše telo hydratovať. Šupky z citrusov sú však často považované za odpad. Pritom sa dajú pokojne ďalej využiť, ako napríklad aj škrupiny z vajíčok či šupky zo zemiakov. Niečo, čo na prvý pohľad vyzerá ako odpad, sa môže dať neraz skvelo využiť. Využívaním vecí na maximum pritom môžeme aspoň sčasti prispieť k minimalizácii tvorby odpadu. A ako teda využiť konkrétne citrusové šupky, a to nielen z citróna, ale trebárs aj z limetky, pomaranča, grepov či mandarínky? V článku prinášame niekoľko šikovných nápadov. Využite šupky v kuchyni, na čistenie aj pre krásu!

Citrusové korenie

Šupky z citrusov možno v prvom rade využiť na dochucovanie. V tomto smere sa však odporúča používať najmä kôru z chemicky neošetrovaných plodov. Ak máte citrusové šupky nazvyš, neváhajte si z nich pripraviť napríklad voňavú koreniacu zmes. Kôru z vybraných citrusov nastrúhajte a v rovnakom pomere pridajte guľôčky nového a čierneho korenia. Nechajte vysušiť v rúre a následne zmes pomeľte na jemný prášok. K prášku tiež môžete namlieť morskú soľ. Všetko dôkladne premiešajte a uskladnite vo vhodnej nádobe. Takéto citrusové korenie dodá pokrmom jedinečnú chuť a arómu. 

Odporúčame: Vertikálna záhrada: Dekoratívne riešenie nielen pre malú záhradu

citrusový olej

Zdroj: Shutterstock®

Citrusový olej

Citrusové šupky, napríklad citrónové či pomarančové, prípadne limetkové, tiež môžete naložiť do oleja. Potrebovať budete približne 2 až 3 lyžice najemno nastrúhanej kôry a 250 ml kvalitného panenského olivového oleja. Postrúhané šupky nasypte do sklenenej nádoby a zalejte ich olejom. Nechajte macerovať aspoň dva týždne, z času na čas zmes pretrepte. Potom olej sceďte, aby ste sa zbavili pevných čiastočiek a prelejte do čistej nádobky. Následne je olej pripravený na použitie. Takto ochutený olej dodá každému pokrmu úžasný citrusový nádych, či už šalátom, alebo chutným dresingom. 

Citrusový cukor

Do tretice máme pre vás tip na využitie citrusových šupiek v kuchyni. Z rozličných šupiek z citrusových plodov si totižto môžete pripraviť nielen vyššie spomínanú koreniacu zmes, ale aj úžasný voňavý cukor. Chemicky neošetrené citrónové, pomarančové či grepové šupky nechajte vysušiť a následne ich pomeľte, napríklad v mažiari, na jemný prášok. Citrusový prášok môžete potom podľa chuti pridať ku kryštálovému cukru, klasickému alebo trstinovému. Alebo do nádobky s cukrom rovno pridajte jednu či dve šupky z citróna zbavené dužiny. Tým ho nielen prevoniate, ale cukor zostane navyše vždy sypký, hlavne ten trstinový. 

citrusový čistič

Zdroj: Shutterstock®

Ekologický čistič

Citrusové šupky sú ďalej skvelé na výrobu ekologického domáceho univerzálneho čističa. Postup je úplne jednoduchý. Šupkami naplňte sklenenú nádobu, napríklad klasický zaváraninový pohár a zalejte ich octom. Ocot je skvelý prírodný dezinfekčný prostriedok aj pohlcovač pachov. Zmes šupiek a octu poriadne uzatvorte a nechajte postáť niekoľko týždňov, minimálne dva. Následne ocot sceďte a nalejte do vhodnej nádoby, napríklad do praktickej fľaštičky s rozprašovačom. Takýto domáci čistiaci prípravok je skvelý na leštenie okien aj zrkadiel, taktiež na umývanie kúpeľne či čistenie plôch v kuchyni. 

Voňavá dekorácia

Rozličné citrusové šupky sú charakteristické úžasnou sviežou a prakticky nezameniteľnou arómou. Prečo ich teda nevyužiť na osvieženie a rozvoňanie ovzdušia? Citrusové šupky nasušte a spolu s ďalšími surovinami z nich pripravte voňavé potpourri. K sušeným citrusovým šupkách pridajte sušené kvety či lupene, sušené bylinky, voňavé koreniny, napríklad škoricu, badián či klinčeky, prípadne aj sušené ovocie a dary lesa, ako šišky alebo šípky. Všetko spolu zamiešajte a naaranžujte do nejakej peknej misky, vázičky či inej nádobky. Môžete skombinovať s vonnými sviečkami, pre intenzívnu vôňu sa tiež oplatí pridať nejaký esenciálny olej. Takýmto spôsobom si ľahko pripravíte peknú voňavú dekoráciu do obývačky či kuchyne. Ak ju umiestnite blízko vykurovacieho zariadenia, vôňa sa bude razom šíriť po celej miestnosti. 

telový peeling

Zdroj: Shutterstock®

Telový peeling

Na záver prinášame ešte tip na využitie citrusových šupiek, z ktorého bude mať najväčšiu radosť pokožka. Kôra z citrusov poslúži totižto aj pri príprave domáceho peelingu. V rovnakom pomere zmiešajte nastrúhanú kôru z citrusového plodu s kryštálovým cukrom a podľa potreby postupne pridávajte olivový olej. Keď vznikne jednotná pasta, domáci peeling je hotový. Ten následne stačí na navlhčenú pokožku tela aplikovať krúživými pohybmi. Jemne ho vmasírujte do pokožky a nakoniec ho poriadne opláchnite. Peeling zbaví kožu odumretých kožných buniek a zanechá ju hladkú a rozžiarenú. 

Odporúčame: Krôčik k životu bez odpadu: Naučte sa, ako kompostovať hoci aj doma


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní