Vyhadzujete škrupiny z vajíčok? Chyba! Využite ich vo svojej záhrade

Vyhadzujete škrupiny z vajíčok? Chyba! Využite ich vo svojej záhrade
  • 02.02.2024
  • Michaela Kožáková

Vyhadzujete škrupinky vajec? Počkať, už to nerobte. Nie je žiadnym tajomstvom, že vajcia sú plné bielkovín, vitamínov a minerálov a považujú sa za jednu z najvýživnejších potravín na našej planéte. Jedávame ich na raňajky ako chutné volské oko, šikovné mamy ich používajú do koláčov, niekto ako proteínovú masku na hydratáciu a rast vlasov a športovci ako doplnok stravy.

Podľa štúdií priemerný človek skonzumuje za rok 150 až 200 vajec. Čo je vo všeobecnosti viac ako trilión kusov za rok! A teraz si predstavte tú hŕbu vaječných škrupín. Čo sa s nimi stane?

Čo obsahujú vaječné škrupinky?

Vaječné škrupiny obsahujú približne 96 % kryštálov uhličitanu vápenatého (CaCO3), množstvo proteínov a ďalších organických látok. 

Bežné komerčné spôsoby likvidácie vaječných škrupín zahŕňajú použitie ako hnojivo alebo ako zdroj vápnika v krmivách pre zvieratá, ale v domácnosti priemerného spotrebiteľa škrupiny skončia v odpadovom koši.  

Ak aj vy patríte do tejto skupiny, čítajte ďalej a objavte kreatívne spôsoby použitia vaječných škrupín, ktoré budú prínosom pre vašu záhradu!

Vaječné škrupiny ako organické hnojivo - ako ho najefektívnejšie použiť v záhrade?

Vajíčkové škrupiny sú skvelým spôsobom, ako využiť vaječné škrupiny zvyšky a pridať vápnik do pôdy vo vašej záhrade. Stačí ich jednoducho pridať do kompostu - vaječné škrupiny veľmi dokážu pomôcť v záhrade ako jedna z možností využitia pre organické hnojivo a bio hnojivo. Záhradkári doslova milujú vaječné škrupiny, a preto sú pre mnohých z nich v záhrade nepostrádateľné, nakoľko rastlinám prospieva ich výživný obsah.

Rastliny určite ocenia pridané minerály a vápnik, ktorý je považovaný za ich druhotnú živinu, a to najmä v prípade, ak pestujete paradajky alebo papriky, pretože tieto rastliny sú najviac postihnuté nedostatkom vápnika. 

A vy sa môžete tešiť zo zdravej a chutnej úrody. 

Pridanie vaječných škrupín do pôdy

Škrupiny z vajec môžete tiež priamo pridať do pôdy. Stačí ich rozdrviť na jemno a primiešať do zeminy vo svojej záhrade. Vaječné škrupiny ako hnojivo ocenia vaše rastliny. Ako sme už spomenuli vyššie, škrupiny vajíčok slúžia i ako prevencia nedostatku vápnika. Vápnik z vajíčok pomáha regulovať kyslosť pôdy a podporuje zdravý rast rastlín.

Rozdrvené skrupiny môžu byť zapracované do pôdy okolo rastlín, ktoré preferujú suchšie podmienky, pretože pomáhajú znižovať nadmernú vlhkosť a zároveň udržiavať potrebnú vlhkosť.

Škrupiny z vajec sa používajú i do ťažkých alebo ílovitých pôd pre zlepšenie ich štruktúry.

Pozri aj: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

Odstrašovač slimákov

Zdroj: Shutterstock®

Boj proti škodcom - Využite škrupiny na odstrašenie slimákov!

Aj vás dokáže poriadne nahnevať, keď šalát, o ktorý ste sa poctivo starali jedného dňa obhryzú slimáky?

  • Skúste okolo rastliny nasypať rozdrvené vaječné škrupiny.
  • Ostré hrany škrupín zabraňujú týmto slizkým škodcom, aby sa dostali k rastline a naobedovali sa vo vašej záhrade.

Takto môžete dosiahnuť, že slimáky to vzdajú a namieria si to do susedovej záhrady. 

Ochrana proti chorobám a výživa rastlín

Vápnik obsiahnutý v škrupinách vajec môže pomôcť predchádzať rôznym chorobám rastlín, najmä tým, ktoré sú spôsobené nedostatkom vápnika, ako je hniloba kvetov u paradajok. 

Rozdrvené škrupiny môžu byť použité ako výživa pre rastliny, ktoré potrebujú dodatočnú oporu v pôde, napríklad pre rastliny, ktoré rastú vo vertikálnej záhrade.

Využitie vaječných škrupín v kvetináčoch

Vlastnosti vaječných škrupín môžete využiť aj pri črepníkových rastlinách. Škrupiny vajíčok môžu byť použité na dno kvetináčov pred pridaním zeminy, čo zabraňuje zanášaniu otvorov. Toto prírodné hnojivo zároveň dodáva rastlinám vápnik, napomáha pri pestovaní rastlín a slúži aj ako drenážna vrstva.

Zaujme Ťa: Fialka voňavá: Drobný a nenápadný kvietok plný liečivej sily

Nakŕmte vtáky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ešte využiť škrupiny? Nakŕmte vtáčiky!

Pred a počas kladenia vajíčok potrebujú vtáky vyššiu dávku vápnika. Nevyhadzujte škrupiny vajíčok a ponúknite ich vtákom.

  • Stačí, ak vaječné škrupiny uložíte na plech a pri teplote 120 stupňov ich necháte upiecť približne desať minút.
  • Potom ich jemne rozdrvte na menšie kúsky, dajte na misku, ktorú pripevníte na strom alebo umiestnite niekde v záhrade.
  • Škrupiny môžete zmiešať so zrniečkami alebo iným vtáčím jedlom.

Vtáky sa vám za to odvďačia svojím spevom a zbavia vás nepríjemných komárov, mušiek a iných škodcov. No a vy si môžete v pokoji užívať horúce letné dni vo vašej záhrade. 

Tip pre vás: 7 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

Vaječné škrupiny

Zdroj: Shutterstock®

Využitie škrupín v záhrade v podobe mulču

Ako využiť škrupiny vajíčok v záhrade? Niektorí záhradkári radi používajú mleté škrupiny ako mulč. Hoci na pokrytie celej záhrady budete pravdepodobne potrebovať veľa vaječných škrupín, mulč môže pomôcť potlačiť burinu a udržať pôdnu vlhkosť.

Škrupiny z vajec ako perlitová alebo vermikulitová alternatíva

Nadrobno rozdrvené škrupiny z vajec môžu byť využité aj ako alternatíva k perlitu alebo vermikulitu v zmesiach pôdy pre zlepšenie drenáže.

Ochrana proti hlodavcom

Niekedy sa rozdrvené škrupiny používajú okolo rastlín ako odstrašujúci prostriedok proti hlodavcom. Tým pri hľadaní potravy škrupiny z vajec prekážajú.

Zálievka z vaječných škrupín - využitie v záhrade

Ďalším spôsobom, ako môžete použiť vaječné škrupiny, je pripraviť si z nich roztok alebo zálievku. Tento spôsob je ideálnych pre tých, ktorí nechcú mať vaječné škrupiny po celej záhrade alebo na obohatenie pôdy črepníkových rastlín.

Rozdrvené vaječné škrupiny jednoducho vložte do nádoby a zalejte horúcou vodou. Nechajte ich lúhovať a keď voda vychladne na izbovú teplotu, potom škrupiny vajíčok preceďte a použite túto vodu na zalievanie rastlín. Ako často aplikovať hnojivo v podobe zálievky? Stačí, keď rastliny ňou polejete raz do týždňa.

Odporúčame: Kedy a ako používať rakytníkový olej? Pomôže vám so zdravím i krásou!

Škrupina ako kvetináč na semienka

Zdroj: Shutterstock®

Kvetináče na semienka

Vzhľadom na to, že škrupiny sa v pôde pomerne rýchlo rozkladajú, môžu slúžiť aj ako štartovacie nádoby, kvetináče pre semienka.

  • Pred prípravou nedeľnej praženice vezmite niekoľko vajíčok a rozbite ich tak, že naťuknete vrchnú časť vajíčka.
  • Postupne vylúpte otvor do takej veľkosti, aby ste mohli do škrupiny nasypať zeminu.
  • Nakoniec v spodnej časti škrupiny urobte malý otvor.
  • Nasypte zeminu, vložte semienka a pokropte vodou.

Takto pripravené kvetináče z vajíčok vložte späť do kartónu. Keď semienka začnú klíčiť a vyrastú vám rastlinky, môžete ich priamo i so škrupinou umiestniť do väčšieho kvetináča alebo do vašej záhrady. Takéto škrupinové kvetináče sú i veľmi peknou dekoráciou, a to napríklad na Veľkú noc. Môžete si do nich nasadiť žeruchu alebo mačaciu trávu. 

Neprehliadni:  Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

Dekorácie z vajec

Zdroj: INSTAGRAM/themooremanner

Využitie vaječných škrupín

Zdroj: INSTAGRAM/hemgjord_diy

Estetická funkcia

Ak ste pravidelný konzument vajíčok alebo máte veľkú rodinu, ktorá si rada pochutná na vajíčkach, zbierajte škrupiny a vhoďte ich do nádoby.

  • Zalejte ich horúcou vodou a nechajte odstáť dvadsaťštyri hodín.
  • Potom touto zmesou polejte kvety v záhrade alebo vo vašej domácnosti a uvidíte, ako vás potešia svojimi kvetmi a rozžiaria vaše okolie.

Vaječné škrupiny môžete použiť aj ako dekorácie, napríklad ako pekné pomaľované kvetináčiky na drobné kvietky, ktorými vyzdobíte stôl počas letnej grilovačky alebo záhradnej párty.

Zo škrupiniek môžete vytvárať rôzne obrázky, prilepiť ich a vytvoriť si jedinečné vázy na kvety. 

Aktualizované na 02.02.2024
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní