Žerucha siata: Vitamínová bomba pestovaná doma po celý rok (+ recept)

Žerucha siata: Vitamínová bomba pestovaná doma po celý rok (+ recept)

Je zaujímavé, akou veľkou silou obdarila príroda túto malú rastlinu. Nenápadná  žerucha s tenučkými byľkami a drobnými lístkami sa považuje za superbylinu, ktorú si veľmi jednoducho môžete vypestovať sami po celý rok a nepotrebujete k tomu ani zeminu.

Prospešná pre zdravie

Je cenená pre vysoký obsah prírodného železa, vďaka čomu stimuluje tvorbu krvi. Z minerálov sa v nej nachádzajú sodík, draslík, fosfor, ale aj nasýtené mastné kyseliny a vláknina. Je bohatá na vitamíny, hlavne C a A. Pôsobí pozitívne na trávenie a pomáha v boji so zápalmi močových ciest. Pre svoje účinky je doporučená ako súčasť očistných kúr. Zaradenie žeruchy do jedálnička rozhodne pomôže vášmu zdraviu.

Pozri aj: Ako naklíčiť mungo fazule? Pochutnaj si na zdravých klíčkoch aj ty!

vypestujte si žeruchu

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie výhody žeruchy:

  • podporuje rast vlasov,
  • zlepšuje imunitu,
  • podporuje tvorbu materského mlieka,
  • posilňuje fungovanie pečene,
  • pomáha zlepšovať pamäť.

Úroda za pár dní

Práve v tomto predjarnom čase radi využijete zelené rastlinky plné vitamínov. Veľmi jednoducho ju dopestujete aj na kuchynskom okne. Potrebujete plochú misku, buničitú vatu alebo  niekoľko vrstiev papierovej kuchynskej utierky a semiačka žeruchy. Vatu alebo papier dostatočne namočte do vody, prebytok vody vylejte, nasypte rovnomerne semiačka žeruchy. Do dvoch dní vyklíčia a po šiestich dňoch môžete zbierať úrodu, teda potrebné množstvo odstrihnúť nožnicami. Papierovú podložku musíte udržiavať vlhkú. Jeden alebo dvakrát za deň ju prepláchnite vodou a zvyšnú vodu vylejte.

žerucha na chlebe

Zdroj: Shutterstock®

Žerucha v kuchyni

Výraznú, ostrú, korenistú chuť žeruchy v jedlách nekombinujte s inými koreninami. Používa sa na spestrenie a dochutenie čerstvých šalátov, omeliet a iných jedál z vajec. Hodí sa aj k mäsu a syrom. Skúste ju použiť aj ako dekoráciu jedla na tanieri  alebo si ňou jednoducho posypte natretý chlebík. Tepelne ju neupravujte.

recepty so žeruchou

Zdroj: Shutterstock®

Skvelá nátierka na párty

Touto nátierkou s delikátnou korenistou chuťou môžete potešiť svojich hostí.

Ingrediencie

  • 5 lyžíc posekanej žeruchy
  • 20 g orechov
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 80 g ovčieho syra

Postup prípravy

Do misky dáme nahrubo nasekané orechy, nadrobno pokrájaný cesnak, žeruchu, olej a rozmixujeme ponorným mixérom. V inej miske roztlačíme alebo rozmixujeme ovčí syr a pridáme zmes so žeruchou. Ak kúpime ovčí syr v slanom náleve, už ďalej nesolíme. Natierame na plátky čerstvej bagety alebo čierneho chleba. Slanosť ovčieho syra sa výborne hodí k bielym vínam.

Ďalšia inšpirácia: Zdravé cviklové recepty: Zaraď červený poklad do svojho jedálnička


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní