Je zaujímavé, akou veľkou silou obdarila príroda túto malú rastlinu. Nenápadná žerucha s tenučkými byľkami a drobnými lístkami sa považuje za superbylinu, ktorú si veľmi jednoducho môžete vypestovať sami po celý rok a nepotrebujete k tomu ani zeminu.
Prospešná pre zdravie
Je cenená pre vysoký obsah prírodného železa, vďaka čomu stimuluje tvorbu krvi. Z minerálov sa v nej nachádzajú sodík, draslík, fosfor, ale aj nasýtené mastné kyseliny a vláknina. Je bohatá na vitamíny, hlavne C a A. Pôsobí pozitívne na trávenie a pomáha v boji so zápalmi močových ciest. Pre svoje účinky je doporučená ako súčasť očistných kúr. Zaradenie žeruchy do jedálnička rozhodne pomôže vášmu zdraviu.
Pozri aj: Ako naklíčiť mungo fazule? Pochutnaj si na zdravých klíčkoch aj ty!
Ďalšie výhody žeruchy:
- podporuje rast vlasov,
- zlepšuje imunitu,
- podporuje tvorbu materského mlieka,
- posilňuje fungovanie pečene,
- pomáha zlepšovať pamäť.
Úroda za pár dní
Práve v tomto predjarnom čase radi využijete zelené rastlinky plné vitamínov. Veľmi jednoducho ju dopestujete aj na kuchynskom okne. Potrebujete plochú misku, buničitú vatu alebo niekoľko vrstiev papierovej kuchynskej utierky a semiačka žeruchy. Vatu alebo papier dostatočne namočte do vody, prebytok vody vylejte, nasypte rovnomerne semiačka žeruchy. Do dvoch dní vyklíčia a po šiestich dňoch môžete zbierať úrodu, teda potrebné množstvo odstrihnúť nožnicami. Papierovú podložku musíte udržiavať vlhkú. Jeden alebo dvakrát za deň ju prepláchnite vodou a zvyšnú vodu vylejte.
Bude ťa zaujímať
Žerucha v kuchyni
Výraznú, ostrú, korenistú chuť žeruchy v jedlách nekombinujte s inými koreninami. Používa sa na spestrenie a dochutenie čerstvých šalátov, omeliet a iných jedál z vajec. Hodí sa aj k mäsu a syrom. Skúste ju použiť aj ako dekoráciu jedla na tanieri alebo si ňou jednoducho posypte natretý chlebík. Tepelne ju neupravujte.
Bude ťa zaujímať
Skvelá nátierka na párty
Touto nátierkou s delikátnou korenistou chuťou môžete potešiť svojich hostí.
Ingrediencie
- 5 lyžíc posekanej žeruchy
- 20 g orechov
- strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 80 g ovčieho syra
Postup prípravy
Do misky dáme nahrubo nasekané orechy, nadrobno pokrájaný cesnak, žeruchu, olej a rozmixujeme ponorným mixérom. V inej miske roztlačíme alebo rozmixujeme ovčí syr a pridáme zmes so žeruchou. Ak kúpime ovčí syr v slanom náleve, už ďalej nesolíme. Natierame na plátky čerstvej bagety alebo čierneho chleba. Slanosť ovčieho syra sa výborne hodí k bielym vínam.
Ďalšia inšpirácia: Zdravé cviklové recepty: Zaraď červený poklad do svojho jedálnička