Ibištek jedlý: Počuli ste už o tejto rastline a jej účinkoch?

Ibištek jedlý: Počuli ste už o tejto rastline a jej účinkoch?
  • 22.05.2023
  • Michaela Kožáková

Príroda je nevyčerpateľným zdrojom živín, vitamínov a prospešných látok. Veľakrát sme o mnohých rastlinách nikdy nepočuli a nepoznáme ich. Jednou z nich je i ibištek jedlý. Túto jednoročnú bylinu možno niektorí z nás poznajú pod názvami ako bamija, okra alebo po anglicky ladies´ fingers (dámske prsty). 

Pôvod rastliny nie je úplne jasný, ale pravdepodobne pochádza z Indie, prípadne z Afriky. V starovekom Egypte bola pestovaná už 2000 rokov pred naším letopočtom, neskôr sa jej pestovanie rozšírilo do všetkých tropických a subtropických častí sveta. V Európe sa táto rastlina začala pestovať približne v 16. až 17. storočím. 

Druhy ibišteka – liečivé i dekoratívne

Existuje viac ako 200 druhov ibištekov. Niektoré z nich majú liečivé účinky, iné sú skôr dekoratívne. U nás medzi najobľúbenejší a najviac pestovaný patrí ibištek čínsky, ktorý skôr poznáme ako čínsku ružu (Hibiscus rosa–sinensis).

Ďalej je to ibištek trojdielny (Hibiscus trionum), ibištek veľkokvetý (Hibiscus moscheutos), známy aj ako bahenný či americký. 

Tieto druhy ibišteku sú skôr okrasnými rastlinami ako liečivými. Na Slovensku tiež môžeme nájsť ibištek sýrsky (Hibiscus syriacus), ktorý je jedlý a jeho kvety a mladé lístky sa môžu pridávať do čajov alebo šalátov. 

Pozri aj: Domáci sirup proti kašľu z výhonkov smreka: Jednoduchý a účinný!

Ibištek

Zdroj: shutterstock

Aké sú účinky ibišteka?

Ibištek obsahuje nespočetné množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Zlepšuje a chráni zrak, nervový systém a tiež uľahčuje trávenie. Kvety ibišteka sa používajú v boji proti lupinám a pre krásne a zdravé vlasy.

Ibištek a rakovina

Vnútorne ochladzuje, čo napomáha k lepšiemu zvládaniu návalov pri liečbe chemoterapiou či pri príznakoch menopauzy. Ibištek sa vyznačuje i obsahom druhu proteínu nazývaného lektín, ktorý môže inhibovať rast ľudských rakovinových buniek. Je tiež účinný proti kŕčom, pomáha pri bolestivej menštruácii a eliminuje nadmerné potenie.

Ibištek a nespavosť

Skvelá je jeho kombinácia s medovkou na odstránenie problémov so zaspávaním. Čaj z rastliny ibišteka bojuje proti vysokému krvnému tlaku a prirodzene znižuje riziko srdcových ochorení. 

Ibištek a kyselina listová

Ibištek je takisto významným zdrojom kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitou živinou pre tehotné ženy. V aktívnej forme prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva a podporuje zdravý vývoj nervovej sústavy dieťaťa v tele matky. Znižuje tiež riziko spontánneho potratu.

ibištekový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť ibištek?

Plody ibišteku môžeme grilovať, opekať, použiť do šalátu, naložiť či uvariť. Výbornou pochúťkou sú varené v paradajkovej omáčke. Pripraviť ich môžeme i s morskými plodmi alebo naplniť syrom a dať zapiecť.

Plody ibišteka nemusíte skonzumovať ihneď, ako dozrejú. Pozbierajte ich, poriadne umyte a pomocou ihly navlečte na niť. Takýmto spôsobom ich môžete usušiť, skladovať a mať ich kedykoľvek po ruke. 

Neprehliadni: Recept na falafel pečený v rúre: Sýty obed raz-dva na stole!

Aktualizovaný článok: 22.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní