Ako využiť ocot v záhrade? Minimálne jeden trik vás nadchne

Ako využiť ocot v záhrade? Minimálne jeden trik vás nadchne
  • 19.06.2021
  • Michaela Kožáková

Ocot má v našej kuchyni nezastupiteľnú funkciu. Používame ho pri varení, zaváraní, pečení. Okrem toho je ocot tiež skvelým pomocníkom v domácnosti pri praní, čistení kuchynského drezu, umývaní okien či odstraňovaní vodného kameňa. Vedeli ste o tom, že ho môžete celkom efektívne zúžitkovať i vo vašej záhrade? Čítajte ďalej a nechajte sa inšpirovať našimi tipmi. 

Ocot zvyšuje kyslosť pôdy

Vďaka octu, ktorý dodáva pôde kyslosť, rastlinám ako azalky, rododendrony či gardénie sa bude mimoriadne dariť. Zmiešajte šálku octu v litri vody a polejte ňou pôdu v okolí rastlín. Účinok je síce dočasný, ale dostaví sa ihneď. 

Pozri aj: Domáci sirup proti kašľu z výhonkov smreka: Jednoduchý a účinný!

Mravce

Zdroj: shutterstock

Roztok s octom proti burine

Bezpečnou a účinnou alternatívou na odstránenie nepríjemných burín a tráv je roztok s octom. Zmiešajte 3 litre octu (čím vyššia koncentrácia octu tým lepšie), šálku soli, lyžicu citrónovej šťavy a 2 lyžice prípravku na riad. Poriadne premiešajte a rozprašovačom aplikujete na buriny. Do dvoch, troch dní by sa mali dostaviť výsledky. Koncentrovaný ocot dokáže vyhubiť i trávy a machy prerastajúce cez medzery v plotoch alebo v zámkovej dlažbe. Stačí ho párkrát nastriekať na problematické miesta a je po burine.

Ocot zbavuje mravcov a odpudzuje nezvaných hostí

Ocot je veľmi efektívny v nekonečnom boji s mravcami. Pokiaľ máte vo svojej záhrade s nimi problém, pripravte si roztok octu a vody v pomere 1:1, polejte mravenisko prípadne miesta, kde sa mravce najviac vyskytujú. Silná vôňa octu ich odpudzuje.

Mnohé ďalšie zvieratá ako sú mačky, potkany, psy, králiky či jelene môžu poškodiť vašu záhradu. Tak ako mravce i oni neznášajú silnú arómu octu. Vezmite staré oblečenie, namočte ho do octu a rozvešajte okolo záhrady, na stromy, pripevnite na koly, prípadne z nich vytvorte strašiakov. Textil by ste mali pravidelne namočiť do octu každých 6-7 dní.

Zbavte stromy ovocných mušiek pomocou roztoku z octu. Budete potrebovať šálku vody, pol šálky jablčného octu, 1/4 šálky cukru a lyžicu melasy. Všetko spolu zmiešajte a nalejte do plechovky alebo inej malej nádoby. Zaveste ju na postihnuté miesto ovocného stromu a uvidíte, ako mušky pritiahnete. Podobný roztok funguje i na muchy.

ako vyčistiť záhradné náradie

Zdroj: Shutterstock®

Skvelý trik s octom proti plesni v kvetináčoch

V poslednej dobe sú hlinené alebo terakotové kvetináče veľmi obľúbené. Keď si ich kúpite, tak sú krásne čisté a žiaria farbou. Avšak po nejakom čase absorpciou vody, pôsobením vzduchu a minerálnych solí začnú vyzerať nepekne a zanedbane. Tridsať minútový kúpeľ črepníkov v roztoku octu s vodou v pomere 1:3 (1 diel octu na 3 diely vody) ich zbaví všetkých nevzhľadných usadenín. Prípadne ich môžete ešte prejsť oceľovou kefou, ak je pleseň silná. 

Ako sa zbaviť hrdze na záhradnom náradí pomocou octu?

Záhradné náradie neustále prichádza do styku s vodou a pôdou, čo spôsobuje nános hrdze. Práve ocot vám pomôže zbaviť sa jej. Stačí, ak svoje záhradné náradie namočíte do neriedeného octu a necháte ho tam niekoľko minút. Potom ho len opláchnite a náradie je čisté, bez hrdze.

Neprehliadni: Menovky na označenie rastlín: Buďte kreatívni a urobte si ich sami


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní