Aké sú rizikové faktory kŕčových žíl? Na toto si treba dávať pozor!

Aké sú rizikové faktory kŕčových žíl? Na toto si treba dávať pozor!

Kŕčové žily, odborne varixy, ani zďaleka nie sú zriedkavým zdravotným problémom, práve naopak. Radíme ich medzi civilizačné choroby, čiže choroby, ktoré sú v populácii značne rozšírené. Pravdou je, že s týmto zdravotným problémom sa v dnešnej dobe do určitej miery stretáva takmer každý druhý jedinec. Kŕčové žily pritom možno charakterizovať ako vyduté či vakovito rozšírené žily, ktoré vystupujú na povrch kože. Často sú viditeľné hlavne na nohách. Príčinou ich vzniku býva oslabenie stien žíl, narušená funkcia chlopní či iné problémy s cievnym systémom. Známe sú pritom viaceré rizikové faktory, ktoré sa môžu podieľať na vzniku kŕčových žíl. Ktoré to sú?

Genetická predispozícia

Nie nadarmo sa hovorí, že kŕčové žily sú, takpovediac, dedičné. Genetická predispozícia má skutočne výrazný vplyv na rozvoj tohto ochorenia. U jedinca je spravidla vyššie riziko vzniku tohto problému, ak sa v rodine, napríklad u rodičov, už vyskytuje. Kŕčové žily sa môžu objaviť z dôvodu vrodeného oslabenia cievnych stien, zdediť možno tiež nedovieravosť žilových chlopní či defekty v štruktúre žilovej steny a podobne.

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

varixy

Zdroj: Shutterstock®

Vek a pohlavie

Medzi neovplyvniteľné rizikové faktory varixov dolných končatín patrí okrem vyššie spomínanej genetickej predispozície aj vyšší vek a ženské pohlavie. Riziko rozvoja problému prirodzene rastie so zvyšujúcim sa vekom, celkovo však s vyšším vekom rastie riziko vzniku chronických žilových ochorení. Vyššie riziko je u jedincov s vekom nad 65 rokov (avšak dedične podmienené kŕčové žily sa často vyskytujú v oveľa mladšom veku). Hoci kŕčovými žilami trpia i muži, častejšie sa s týmto problémom stretávajú ženy, pričom najviac rizikovú skupinu tvoria ženy v prechode. V tomto smere sa predpokladá značný vplyv rôznych hormonálnych zmien.

Nadváha

Na rozvoj kŕčových žíl môže mať vplyv i mnoho ovplyvniteľných faktorov, ktoré súvisia hlavne so spôsobom života človeka. V prvom rade patrí medzi ovplyvniteľné rizikové faktory vyššia hmotnosť, respektíve nadváha a obezita. Väčšia telesná hmotnosť môže znamenať vyšší tlak na žily a zvýšenie nárokov na krvný obeh. I nárast hmotnosti v tehotenstve môže prispieť k rozvoju kŕčových žíl. Riziko kŕčových žíl v tehotenstve je však vyššie nielen kvôli vyššej hmotnosti, ale aj hormonálnym zmenám a zvyšujúcemu sa tlaku na žily panvy v dôsledku zväčšujúceho sa plodu a maternice, čo môže následne zvyšovať aj tlak na žily v nohách.

sedavé zamestnanie

Zdroj: Shutterstock®

Sedavý spôsob života alebo vyššia záťaž

Aj úroveň našej fyzickej aktivity môže podmieňovať vznik nepríjemných kŕčových žíl. Rizikový je vo všeobecnosti pre cievny systém nedostatok pohybu, respektíve sedavý spôsob života. Viac ohrození sú jedinci s nedostatkom pohybovej aktivity či sedavým zamestnaním. Nečinnosť môže viesť k hromadeniu krvi v končatinách. Avšak naopak i dlhodobé státie, napríklad v práci, je z tohto hľadiska rizikové. Dlhodobé státie aj sedenie predstavujú pre nohy veľkú záťaž. Riziková je i neprimeraná svalová záťaž, napríklad pri nesprávnom posilňovaní. 

Spôsob stravovania a fajčenie

K rozvoju kŕčových žíl ďalej môže prispievať napríklad i spôsob stravovania. Pestrá a vyvážená strava je zdrojom mnohých dôležitých látok, ktoré majú priaznivý vplyv na stav cievneho systému. Napríklad vitamín C podporuje pevnosť cievnych stien, pre silné cievy sú tiež dôležité bioflavonoidy. Taktiež je dôležitý prísun vlákniny. Strava chudobná na vlákninu môže viesť k zápche, čo následne vytvára vnútorný tlak na cievy v podbrušku a slabinách a sťažuje činnosť žíl. Negatívny vplyv na cievny systém vo všeobecnosti má aj fajčenie. Môže viesť k oslabovaniu cievnych stien.

Odporúčame: Jarný zber kôry z krušiny: Kedy sa ju oplatí vyskúšať?

nevhodná obuv

Zdroj: Shutterstock®

Nevhodné oblečenie

Taktiež oblečenie a obuv môžu do istej miery prispievať v kombinácii s ďalšími faktormi k rozvoju kŕčových žíl. Rizikové pre vznik varixov je prakticky akékoľvek príliš tesné oblečenie, napríklad úzke nepružné nohavice, pančuchy, podkolienky či ponožky s veľmi silným lemom, ktorý môže škrtiť, taktiež tesná spodná bielizeň. Tesné oblečenie značne tlačí na žily a bráni žilovému návratu. Okrem toho môžeme spomenúť aj topánky na vysokých podpätkoch, ktorých hlavne časté nosenie nie je úplne ideálne, a to nielen z hľadiska vyššieho rizika vzniku kŕčových žíl. 

Ďalšie faktory

Na záver môžeme spomenúť ešte zopár ďalších rizikových faktorov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na žily a cievny systém, a tým aj prispievať k rozvoju podobných problémov. Napríklad dlhodobý pobyt vo veľmi horúcom prostredí môže spôsobiť neprirodzené roztiahnutie cievneho systému a následne zvýšenú záťaž na jeho činnosť. Kŕčové žily ďalej môžu mať súvislosť s užívaním antikoncepcie, hormonálnou liečbou, hypertenziou, zápalom, prekonanou žilovou trombózou.

Odporúčame: Niekedy nie je ÁNO tou správnou cestou! Prečo hovoriť NIE?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 17.05.21 20:46

karma
100.00

Našťastie tento problém nemám zatiaľ

  • 0
Odpovedať

Jarmila Michnáčová 31.05.21 08:36

JM
karma
-1.00

Tento problém mám a je to aj esteticky obmedzujúce:(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní