Chystáte sa na zber brezových lístkov? Pozrite sa na ich účinky!

Chystáte sa na zber brezových lístkov? Pozrite sa na ich účinky!

S príchodom jari sa začína nielen zber byliniek a ich listov, kvetov či koreňov, ale aj rôznych častí drevín. Z kríkov či stromov sa taktiež na liečebné účely zberajú napríklad listy, kvety, plody, ale aj kôra. Skvelým príkladom je breza previsnutá, latinsky Betula pendula. Brezu pravdepodobne každý poľahky spozná, a to najmä vďaka jej bielej olupujúcej sa borke a ovisnutým konárikom. Strom je tiež charakteristický štíhlym kmeňom. Breza dorastá do výšky okolo 20 až 25 metrov a je hojne rozšírená naprieč miernym pásmom Európy aj Ázie. Brezy milujú dostatok slnečných lúčov, preto ich možno hľadať najmä v svetlých lesoch.

A prečo spomíname práve brezu? V tradičnej ľudovej medicíne totiž našlo uplatnenie hneď niekoľko častí tohto známeho stromu. Skorá jar patrí zberu púčikov či kôry. Taktiež sa zbiera veľmi zdravá brezová voda, respektíve miazga z kmeňa brezy, do ktorého sa navŕta dierka. Až do začiatku leta spravidla prebieha aj zber mladých lístkov, ktoré boli už v minulosti odporúčané pri liečbe viacerých zdravotných problémov. Môžeme prezradiť, že breza je napríklad skvelým pomocníkom pri problémoch s močovými cestami. Viac sa však o účinkoch jej listov dozviete v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Domáci sirup proti kašľu z výhonkov smreka: Jednoduchý a účinný!

breza previsnutá

Zdroj: Shutterstock®

Aká sila sa v lístkoch ukrýva?

Brezové listy sú plné mnohých účinných látok. Droga je zdrojom flavonoidov, trieslovín, horčín, éterických olejov. Má diuretické, respektíve močopudné účinky, taktiež pôsobí dezinfekčne. Práve preto sa breza osvedčila pri problémoch s močovým ústrojenstvom. Listy sú využívané na podporu funkcie obličiek a močového mechúra a sú vítaným pomocníkom pri zápaloch močových ciest, močovom piesku či obličkových kameňoch. Brezové listy sú častou súčasťou urologických zmesí. Účinne prečisťujú močové cesty bez dráždenia obličiek. Podporujú vylučovanie odpadových látok z organizmu, taktiež činnosť potných žliaz.

Majú však mnoho ďalších účinkov. Výrazne sa osvedčili aj pri reumatických ťažkostiach. Breza je využívaná pri reume, dne a zápaloch kĺbov. Priaznivý vplyv má aj na tráviaci trakt. Nápomocná môže byť pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, napríklad pri nepríjemných kŕčoch. Breza však má priaznivý vplyv aj pri použití zvonka. Je využívaná pri zápaloch kože, ťažko sa hojacich ranách, hemoroidoch. Taktiež má blahodarný vplyv na vlasy. Podporuje ich zdravý rast. 

čaj z brezových lístkov

Zdroj: Shutterstock®

Ako brezové listy využiť?

Na zber sú najlepšie ešte mladučké lístky brezy, ktoré sú však už dobre vyvinuté. Práve tie majú najvyšší podiel účinných látok. Na zber volíme hlavne čisté prostredie. Nazbierané listy je následne vhodné vysušiť na dobre vetranom mieste, respektíve v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Listy brezy previsnutej možno zohnať v sušenom stave aj priamo v lekárňach, na internete či v predajniach so zdravou výživou. Zápar na vnútorné použitie, respektíve čaj, sa spravidla pripravuje z dvoch až troch malých lyžičiek drogy na pohár vriacej vody. Doba lúhovanie je asi 15 minút. Čaj z brezových listov je možné pri ťažkostiach užívať dva až tri razy denne medzi jedlami.

Silnejší odvar je možné využiť zase zvonka. Do kúpeľa je napríklad vhodné pridať jeden až dva litre odvaru. Takýto kúpeľ skvelo prekrvuje pokožku a napomáha zlepšiť jej stav. Je odporúčaný pri vyššie spomínaných kožných problémoch alebo aj celulitíde. Odvar z brezy, prípadne aj v kombinácii s podobne pôsobiacimi rastlinami, sa používa do sedacieho kúpeľa pri hemoroidoch. Taktiež je ho možné využiť na záverečné oplachovanie vlasov po ich umytí. Pravidelné oplachy môžu pomôcť pri strate vlasov či ich nadmernom mastení. 

Odporúčame: Jarný zber kôry z krušiny: Kedy sa ju oplatí vyskúšať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 18.05.21 19:56

karma
100.00

Je krásna a aj ma všestranné

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní