Nízkosacharidové zeleninové lasagne: S baklažánom ich budete milovať!

Nízkosacharidové zeleninové lasagne: S baklažánom ich budete milovať!

Lasagne pozná snáď každý. Tieto cestoviny v tvare širokých plátkov sa dajú vrstviť a zapekať s rôznymi omáčkami. Často sa kombinujú s paradajkovou omáčkou, mletým mäsom a bešamelovou omáčkou. Vedeli ste však o tom, že lasagne sa dajú pripraviť aj bez cestoviny? Cestovinové pláty totiž môžu pri pečení poľahky nahradiť niektoré druhy zeleniny, a to hlavne cukety alebo baklažány, ktoré je možné nakrájať na plátky. Takto je možné pripraviť nízkosacharidové lasagne, vhodné napríklad aj pri redukcii váhy. Na sacharidoch, samozrejme, nie je nič zlé, sú pre nás predsa zdrojom energie. No ak si chceme tento pokrm dopriať v tak trochu fit verzii, také baklažánové lasagne sú skvelou voľbou. 

Baklažány sú pritom nesmierne zdravé a v našej strave by mali mať pevné miesto. Majú len minimum kalórií, ukrývajú viaceré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerálne látky, priaznivo vplývajú na trávenie aj hladinu cholesterolu. Nemusíte sa pritom obávať, že by vás zeleninové lasagne nenasýtili. Prinášame vám totiž inšpiráciu na baklažánové lasagne s mletým morčacím mäsom, ktoré sú taktiež plné dôležitých bielkovín. Skúsite ich tiež?

baklažánové lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 3 stredne veľké baklažány
  • 500 g mletého morčacieho mäsa (alebo hovädzieho)
  • 1 cibuľu
  • 250 – 300 g mozzarelly
  • 300 g pasírovaných paradajok (passata)
  • soľ a korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé umyjeme baklažány a pozdĺžne ich nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm). Aby nebol baklažán horký, zľahka ho posolíme a necháme postáť aspoň 10 až 15 minút. Potom z neho utierkou odstránime prebytočnú vodu.
  • Následne baklažánové plátky pokvapkáme olivovým olejom a z oboch strán ich postupne trochu osmažíme na panvici. Opražené plátky odložíme zatiaľ nabok.
  • Na panvici si potom osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme aj mleté mäso. Ochutíme soľou a korením.
  • Keď mäso začne chytať farbu, podlejeme ho paradajkami. Podľa chuti pridáme ešte koreniny, prípadne obľúbené bylinky. Dobrou voľbou sú talianske byliny, napríklad bazalka či oregano.
  • Podľa potreby zmes ešte trochu podlejeme vodou a pod pokrievkou ju necháme dusiť asi 15 minút. Medzitým ešte mozzarellu pokrájame na menšie kúsky alebo nastrúhame. 
  • Následne na spodok stredne veľkej zapekacej misky rozmiestnime približne tretinu baklažánových plátkov. Na ne navrstvíme polovicu paradajkovo-mäsovej zmesi a časť mozzarelly.
  • Potom príde druhá vrstva baklažánov, následne paradajková zmes, mozzarella a posledná vrstva baklažánov, na ktoré opäť rozmiestnime zvyšok mozzarelly.
  • Baklažánové lasagne necháme zapiecť v rúre pri teplote 180 °C asi 25 až 30 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní