Našli ste si mravce v byte, dome či záhrade? Tu sú užitočné tipy, ako sa ich zbaviť

Našli ste si mravce v byte, dome či záhrade? Tu sú užitočné tipy, ako sa ich zbaviť

Život s domácimi miláčikmi so sebou prináša množstvo benefitov. Dokážu nám razom zlepšiť náladu, eliminujú stres a majú celkovo priaznivý vplyv na duševné zdravie človeka. Môžu nás viesť k vyššej fyzickej aktivite, čo zas má priaznivý vplyv na fyzické zdravie. A keďže sú od nás v podstate závislí a musíme sa o nich starať, podporujú v nás aj zmysel pre zodpovednosť. 

Zvieratko v byte či dome však nemusí so sebou automaticky prinášať len radosť. Neraz sa nám totiž prepašujú do domácnosti aj zvieratá, ktoré tam nie sú úplne vítané. Áno, na mysli napríklad máme aj rôznorodý hmyz. Obvykle človeku zmizne úsmev z tváre vtedy, keď sa objavia trebárs mravce. Máte tento problém tiež? Prinášame tipy, ako s ním zatočiť!

Ako predísť mravcom v domácnosti?

Mravce sa do interiéru dokážu dostať cez dvere i okná, pričom im stačia i malé štrbiny alebo trhliny, tiež cez otvory v stenách a podlahách. Prichádzajú do domácností s cieľom nájsť potravu, tiež často hľadajú úkryt pred nepriaznivými vonkajšími podmienkami, napríklad horúčavami alebo dažďom.

Problém s mravcami v domácnosti môže potrápiť prakticky kohokoľvek. Avšak, domov s prístupom na záhradu a okolitými zelenými plochami, prípadne obydlí v blízkosti lesov, parkov či poľnohospodárskych oblastí, sa to môže týkať ešte viac. Potrebné je vždy myslieť na prevenciu, o to viac, ak sa problém s mravcami v domácnosti už vyskytol. 

V rámci prevencie je v prvom rade nevyhnutné správne skladovanie potravín a odkladanie jedla. Potraviny je vhodné skladovať v pevných a uzatvárateľných obaloch. Zvyšky pokrmov neponechávajte na stole alebo kuchynskej linke. Eliminujte výskyt voľne položeného jedla, a to vrátane potravy domácich miláčikov.

Nádoby na cukor či med nikdy nenechávajte v kuchyni voľne dostupné bez uzatvorenia. Povrchy v kuchyni či jedálni udržujte v čistote, odstraňujte drobné zvyšky jedla, respektíve omrvinky. Nepodceňte ani opravu trhlín či štrbín v stenách, pri oknách a na iných miestach, cez ktoré by sa dovnútra mohol dostať hmyz. 

Odporúčame: ​Čo zahŕňa základná starostlivosť pri pestovaní zemiakov?

Prírodné prostriedky proti mravcom v domácnosti

Ak objavíte problém s mravcami v domácnosti, je potrebné ho začať riešiť prakticky okamžite. Obvykle sú dostupné dve základné možnosti riešenia, a to pomocou rôznych prírodných pomocníkov, alebo sa potom dá siahnuť aj po chemických prostriedkoch.

V prvom rade je však potrebné odstrániť zdroj, ktorý prilákal hmyz. Ak to bol nejaký zabudnutý tanier zo zvyškami obedu alebo šupky z ovocia, zbavte sa ich a miesto dôkladne umyte. Následne je potrebné nájsť aj cestu, ktorou sa do domácnosti mravce dostali. Obvykle stačí sledovať ich pohyb. Uzavrite okná a dvere, skontrolujte prípadne štrbiny a otvory v stenách. 

Ak sa chcete chémii v domácnosti skôr vyhýbať, prinášame niekoľko tipov a rád, ako sa mravcov zbaviť prírodnými prostriedkami. Môžete to skúsiť takto:

  • ocot – jeho zápach mravce odpudí, môžete ho zmiešať s vodou 1:1 a aplikovať na miesta výskytu mravcov rozprašovačom alebo handričkou, 
  • škorica – má rovnako skvelý repelentný účinok na rôzne druhy hmyzu, mravčie cestičky zasypte mletou škoricou alebo v okolí ich výskytu poukladajte vatové guličky napustené škoricovým esenciálnym olejom,
  • citrusy – využiť ich v boji proti mravcom môžete rôznymi spôsobmi, opäť môžete použiť guličky z vaty napustené esenciálnym olejom z nejakého citrusu, alebo zmiešajte napríklad čerstvú citrónovú šťavu a vodu v pomere 1:1 a zmes nastriekajte na miesta výskytu mravcov, 
  • klinčeky – porozmiestňujte ich na miesta výskytu mravcov, môžete ich napichať do podlahových škár, štrbín v stenách, 
  • tea tree olej – silná aróma čajovníkového oleja je pre hmyz skvelým odpudzovačom, pár kvapiek môžete aplikovať na handričku a ňou pretrieť miesta výskytu mravcov, prípadne do týchto miest môžete rovnako porozmiestňovať guličky z vaty napustené tea tree olejom,
  • kávová usadenina – treba ju nasypať do miest výskytu mravcov, 
  • jedlá sóda s práškovým cukrom – zmiešajte tieto dve ingrediencie približne v rovnakom pomere a zmesou posypte mravčie cestičky, práškový cukor je len lákadlom, aby mravce zožrali aj jedlú sódu, ktorá by ich mala zabiť,
  • soľ – na miesta, z ktorých mravce prichádzajú, pravidelne aplikujte klasickú kuchynskú soľ. 

Okrem týchto prírodných pomocníkov sa odporúča zabojovať proti mravcom napríklad aj pomocou lepiacej pásky. Treba ju pripevniť lepiacou stranou nahor (možno použiť aj obojstrannú) k dverám, oknám alebo iným medzerám, cez ktoré sa mravce dostávajú do domu. Cez túto pascu sa nebudú vedieť mravce do domu dostať. 

Chemické prípravky proti mravcom

Ak sú takéto prírodné metódy na mravce prikrátke, je potrebné siahnuť po prípravkoch, ktoré sú priamo určené na elimináciu mravcov. K bežným pomocníkom patrí napríklad insekticídny prípravok vo forme kriedy, ktorý účinkuje proti mravcom a lezúcemu hmyzu. Kriedou sa označujú miesta výskytu mravcov. Tie po kontakte s kriedou hynú. Vyskúšať to môžete aj s bežnou kriedou, ktorá by ich mala odlákať.

Medzi dobrých pomocníkov v boji proti mravcom patria aj takzvané mravčie bufety (alebo domčeky pre mravcov). Mravce z tejto pasce začnú odnášať roztok do mraveniska, kde ním kŕmia robotnice, larvy aj kráľovnú, čo vedie v priebehu jedného až dvoch týždňov k vyhubeniu spoločenstva. Takéto mravčie bufety obsahujú rôzne návnady, napríklad spinosad (insekticíd prírodného pôvodu).

Ďalej je možné siahnuť po mnohých iných prípravkoch na hubenie hmyzu, ako je napríklad insekticíd v spreji špeciálne určený na hubenie mravcov, prípadne insekticídny granulát, ktorý možno používať ako posyp alebo postrek na miesta výskytu mravcov. Pri používaní takýchto prípravkov sa vždy držte návodu od výrobcu a myslite na bezpečnosť, zamedzte kontaktu s deťmi či domácimi miláčikmi!

Odporúčame: ​Ako vybrať kliešťa psovi? Myslite aj na prevenciu a ochráňte domáceho miláčika!

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade?

To, že sa mravce vyskytujú v záhrade, je úplne normálne. A sú v nej dokonca aj sčasti užitočné, pretože napríklad prekyprujú pôdu alebo aj požierajú vajíčka iných škodcov, dokonca popri tom, ako behajú z kvetu na kvet s cieľom nájsť potravu, nevedomky do určitej miery plnia aj úlohu opeľovačov. 

Mravce v záhrade sú teda aj prospešné, no výskyt ich nadmerného množstva, respektíve mraveniska, nie je úplne žiaduci. Problémom tiež je, že mravce si dobre spolunažívajú s voškami, ktoré v záhrade taktiež nie sú vítané. Tu sú tipy na elimináciu mravcov v exteriéri:

  • mravce zo záhrady môžete vypudiť napríklad vysadením mäty, taktiež možno použiť vyššie spomínané klinčeky a škoricu,
  • po záhrade tiež môžete rozmiestniť mištičky s roztokom z 1 šálky cukru, 1/2 šálky horúcej vody a 1 ČL boraxu (pozor, roztok nesmie prísť do kontaktu s domácimi zvieratami alebo deťmi), 
  • ak máte tú česť priamo s mraveniskom, odporúča sa doň naliať dostatok vriacej 100 °C vody,
  • ak máte problém s lezením mravcov po stromoch, možno použiť lepidlo v spreji na ochranu stromov alebo špeciálne lepové pásy na kmene stromov,
  • do záhrady tiež možno nasadiť mikroskopické hlístice (Steinernema feltiae), ktoré parazitujú nielen na mravcoch, ale aj na strapkách či larvách smútiviek, napadnutého jedinca usmrtia, sú bezpečné pre ľudí a iné zvieratá,
  • aj v záhrade môžete použiť spomínané mravčie bufety, pomocou ktorých sa dá vyhubiť celé spoločenstvo mravcov. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní