Levanduľa je nielen voňavá, ale aj liečivá – spoznajte jej účinky a spôsoby využitia

Levanduľa je nielen voňavá, ale aj liečivá – spoznajte jej účinky a spôsoby využitia

Kto by nepoznal levanduľu? Nemusíme byť ani veľkými znalcami flóry, aby sme rozpoznali túto bylinku s nádhernými fialkovými kvetmi a nezameniteľnou vôňou. Levandule pochádzajú z Európy, a to najmä z horských oblastí v okolí Stredomoria. Tieto kríky obvykle dorastajú do výšky jedného metra a sú charakteristické úzkymi striebristými listami a kvetmi v rôznych odtieňoch fialovej, nesúcimi sa na štíhlych stonkách. 

Ich vzhľad sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu. Niektoré druhy majú napríklad širšie listy aj väčšie kvety, niektoré kvety sú svetlofialové, iné majú intenzívnejšiu farbu. Najznámejším druhom z tohto rodu je Lavandula angustifolia, u nás levanduľa úzkolistá, nazývaná aj levanduľa lekárska

Tento, ale aj ďalšie druhy levandúľ sú dnes pestované naprieč celým svetom. A privítať ich môžete aj vo svojej záhradke. Ako pestovať levanduľu, aké sú jej účinky a ako ju využiť nielen pre zdravie? 

Pestovanie levandule

Levanduľu možno bez problémov pestovať aj v našich zemepisných šírkach, a to buď v záhrade v záhone alebo v kvetináčoch na balkóne, terase či v interiéri. Možností, ako si vypestovať levanduľu, je viacero:

  1. V prvom rade môžete skúsiť pestovanie zo semien, z ktorých si pripravíte malé priesady, ktoré následne umiestnite na záhon alebo do kvetináčov. Je však potrebná trpezlivosť pri klíčení.
  2. Rovnako si môžete zakúpiť už predpestované priesady a tie zasadiť na vybrané stanovište.
  3. Do tretice môžete skúsiť zakoreňovanie odrezkov. Pre podporu tvorby koreňov sa odporúča použiť rastový stimulátor. 

Pre levanduľu vyberte hlavne slnečné a suchšie stanovište. Pôda by mala byť dobre priepustná a ideálne vápenitá, môže byť s prímesou piesku. Levanduľa úzkolistá nie je náročná na pravidelnú zálievku ani hnojenie.

Potrebné je však myslieť na pravidelný rez pred zimou, a to na kríčkoch pestovaných vonku. Po odkvitnutí stonky zrezávame na dĺžku asi 5 až 8 cm od pôdy. Strih môžeme levanduli dopriať aj počas rastu, aby sme zabezpečili jej pekný tvar.

Zazimovanie levandule

Pri pestovaní levandule je potrebné myslieť ešte na prezimovanie. V zemi pestované dvojročné kríčky nie je potrebné v južných častiach Slovenska pred zimou zvlášť chrániť, pri pestovaní vo vyšších polohách je vhodné korene levandule obsypať čečinou, jutovinou alebo slamou. 

Ak pestujeme levanduľu v exteriéri v kvetináči, odporúča sa obaliť ju jutovinou a umiestniť na zastrešené stanovište. Môžeme polievať, pokiaľ vonku nemrzne. 

Odporúčame: ​Opuchnuté nohy – môže za nimi stáť závažné ochorenie? Ako problém riešiť?

Zber a sušenie levandule

Levanduľu možno pestovať nielen ako okrasnú rastlinu, ale aj na zber jej kvetov. Tie sa objavujú prevažne v letnom období. Kvety sa odporúča zberať pred úplným rozkvitnutím. Odrezávame ich spolu so stonkami Možno ich zviazať do malých kytičiek a tie zavesiť na tienisté miesto s dobrou cirkuláciou vzduchu. 

Dôkladné vysušenie potrvá asi 1 až 2 týždne. Následne je možné kvety zo stoniek obrať a uložiť v papierových vreckách alebo vzduchotesných nádobách na suchom mieste.

Aké má levanduľa liečivé účinky?

Kvety levandule majú množstvo blahodarných účinkov. Obsahujú éterické oleje, flavonoidy a ďalšie látky s antioxidačnými účinkami, triesloviny, vitamín C i minerálne látky. Levanduľa má miesto v ľudovom liečiteľstve, no využitie našla aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle, aromaterapii, dokonca ju môžeme zaradiť medzi jedlé kvety, teda sa využíva aj v gastronómii. 

Levanduľa je v prvom rade známa svojimi upokojujúcimi, uvoľňujúcimi a relaxačnými účinkami. Má blahodarný vplyv na psychiku, pomáha eliminovať stres, napätie a nervozitu. Pozitívny vplyv má aj na kvalitu spánku, využíva sa pri problémoch so zaspávaním. V kozmetike sa využíva najmä pre svoje blahodarné účinky na pokožku.

Levanduli sú pripisované aj tieto účinky:

  • pôsobí protizápalovo, 

  • uvoľňuje napätie svalov,
  • mierne tlmí bolesť (napr. hlavy), zmierňuje kŕče,
  • zmierňuje podráždenie kože, 
  • podporuje trávenie,
  • podporuje hojenie kožných rán a popálenín,
  • zlepšuje stav kože pri kožných ochoreniach (ekzémoch, dermatitídach, akné),
  • priaznivo ovplyvňuje krvný tlak,
  • uvoľňuje upchatý nos,
  • bojuje proti lupinám,
  • pomáha oslabeným a padajúcim vlasom,
  • zlepšuje kvalitu vlasov.

Môže mať levanduľa nežiaduce účinky?

Mnohé bylinky majú pri nadmernom použití nežiaduce účinky, prípadne nie sú vhodné pre každého (kontraindikáciou k použitiu môže byť konkrétny zdravotný stav). Čo sa levandule lekárskej týka, je považovaná za všeobecne bezpečnú a dobre tolerovanú rastlinu.

Existuje však možnosť výskytu alergických reakcií, prípadne sa u jedincov s citlivou kožou môže pri aplikácii levandule v koncentrovanej forme objaviť podráždenie. Levanduľa nie je vhodná pre malé deti a rovnako by sa jej v akejkoľvek forme pri vonkajšom aj vnútornom použití mali vyhýbať tehotné ženy.

Levanduľa tiež môže mať nežiaduce interakcie s liekmi. Neodporúča sa ju užívať v prípade užívania liekov na spanie alebo liekov s upokojujúcimi účinkami, pretože levanduľa môže zvyšovať alebo ešte predlžovať ich účinok. 

Odporúčame: ​Ženská inkontinencia trápi staré aj mladé. Čo o nej musíte vedieť?

Možnosti využitia levandule:

1. Levanduľový čaj

Pripravíme ho veľmi jednoducho. Stačí 1 ČL sušených levanduľových kvetov zaliať 250 ml vriacej vody a nechať lúhovať asi desať minút. Pri akútnych ťažkostiach, napríklad pri úzkosti alebo nadmernom strese, môžeme podávať dvakrát denne. Rovnako môžeme levanduľový čaj podávať pri migrénach, vysokom tlaku a vo večerných hodinách aj na potlačenie nespavosti. 

2. Levanduľový sirup s čučoriedkami

Ingrediencie: 

  • 2 litre vody

  • 40 stoniek levandule
  • 50 listov mäty
  • 2 citróny
  • 1 limetka
  • 800 g trstinového cukru
  • 1 ČL kyseliny citrónovej 
  • 1 hrsť čučoriedok

Postup: Vodu prevaríme a necháme ochladnúť. Kvety levandule a listy mäty odtrháme zo stoniek a pridáme do prevarenej vody. Rovnako do nej vytlačíme šťavu z citrónov a limetky. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín. Výluh scedíme, z rastlín poriadne povytláčame šťavu. Asi 100 ml výluhu odoberieme do mixéra a pomixujeme spolu s čučoriedkami. 

Scedíme do ostatného výluhu a pridáme cukor s kyselinou citrónovou. Zahrejeme na 75 °C, oheň znížime a povaríme asi 3 minútky. Sirup naplníme do dobre umytých fliaš a uzavrieme. Skladujeme v chladnej špajze alebo chladničke. Môžeme použiť na prípravu osviežujúcej limonády aj na ochutenie čaju. 

3. Levanduľové sušienky

Ingrediencie: 

  • 85 g masla

  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 65 g medu
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 2 ČL levandule
  • citrónová kôra z 1 citrónu
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Postup: Maslo necháme zmäknúť a následne ho primiešame k špaldovej múke, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva. Pridáme aj jogurt s medom, medzi prstami pomrvené listy levandule a citrónovú kôru. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní