Rozdiely medzi citrónom a limetkou – použiť pri varení či pečení citróny alebo limetky?

Rozdiely medzi citrónom a limetkou – použiť pri varení či pečení citróny alebo limetky?

Citrusová rodina zahŕňa množstvo chutných plodov. Ktoré citrusové ovocie máte najradšej vy? Je to sladké pomelo či mandarínka, alebo osviežujúci pomaranč či grep? Medzi citrusy, samozrejme, patria aj citróny a limetky, ktoré síce bežne nekonzumujeme v celosti ako iné plody, ale poslúžia nám v mnohých receptoch na dodanie želanej kyslosti a vlastne aj celkové dochutenie.

Tu prichádza otázka, či existuje nejaký zásadný rozdiel medzi limetkou a citrónom v súvislosti s ich používaním v kuchyni. Fyzické rozdiely sú zrejme na prvý pohľad – citróny sú žlté, obvykle sú väčšie a mávajú oválny tvar, limetky sú typicky zelené a častejšie sú menšie a skôr guľaté. Samozrejme, aj tu môžu byť určité odchýlky v závislosti od konkrétnej odrody a kultivaru.

Čo však chuť a vôňa? Áno, citróny aj limetky majú vo všeobecnosti kyslú chuť a osviežujúcu arómu. Avšak, predsa len sú tu nejaké rozdiely, ktoré treba spomenúť. Zistite, ako správne s limetkami a citrónmi nakladať v kuchyni!

Čo obsahujú citróny a limetky?

Citróny a limetky predstavujú plody rastlín z rodu Citrus. Citróny sú spravidla plodom citrónovníka pravého (latinsky Citrus limon). Limetky sú zase plodom citrónovníka limetkového (mexická limetka, latinsky Citrus aurantifolia), prípadne príbuzného druhu Citrus latifolia (perzská limetka).

Vzhľadom sa tieto citrusové plody líšia, no čo ich nutričné vlastnosti? Tie nie sú zase tak odlišné. V oboch prípadoch spomínané citrusové plody obsahujú v prvom rade vodu (okolo 90 %). Významnou zložkou je kyselina citrónová, preto ide o skvelé prírodné suroviny na okyslenie pokrmov.

Tieto dva citrusové plody majú aj vysoký obsah vitamínu C. Na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre imunitný systém, je však bohatší citrón, obsahuje ho dvakrát toľko ako limetka. Pre oba plody platí minimálny podiel kalórií.

V ovocí nájdeme aj niektoré B vitamíny či minerálne látky. Tiež v nich nájdeme rôzne antioxidanty chrániace bunky tela pred škodlivými voľnými radikálmi a oxidačným stresom, ktoré bunky poškodzujú a zvyšujú riziko mnohých civilizačných ochorení.

Odporúčame: ​Vegetariánstvo – aké formy poznáme a aké sú výhody a nevýhody tohto spôsobu stravovania?

Citrón vs. limetka – rozdiely v pH

Citróny aj limetky majú priaznivý vplyv na naše zdravie. No ako je to s ich rozdielnosťou? Limetky a citróny sa v prvom rade líšia svojou kyslosťou, pričom teraz nemáme na mysli chuť, ale skôr aciditu, resp. pH. Kyslosť citrónov je okolo 3, kyslosť limetiek je okolo 2,5. To znamená, že z tohto hľadiska sú limetky kyslejšie.

Avšak, konkrétne pH týchto citrusových plodov závisí od viacerých faktorov, vrátane pestovateľských podmienok či úrovne zrelosti. Na druhú stanu však platí, že pH nemusí byť jediné, ktoré ovplyvňuje vnímanú chuť pri konzumácii.

Citróny majú napríklad vyšší obsah kyseliny citrónovej, preto sa pri konzumácii niekedy zdajú byť kyslejšie. Na druhú stranu však obsahujú aj viac cukru.

Citrón vs. limetka – rozdiely v chuti

Aký je rozdiel medzi limetkou a citrónom v chuti? Vo všeobecnosti môžeme chuť limetiek aj citrónov označiť za kyslú, o tom nemožno pochybovať. Avšak, ak nebudeme prehliadať ani najmenšie detaily, môžeme spozorovať rozdiely. Za chuťovo výraznejšie sú vo všeobecnosti považované limetky.

Majú kyslú chuť, no zároveň aj horkastú až trpkú. Aj ich aróma je prenikavejšia. Limetkovej šťavy stačí v pokrme spravidla menšie množstvo ako tej citrónovej. Citróny sú považované taktiež za kyslé, ale s jemne sladšími tónmi. Avšak, vnímanie chutí môže byť veľmi individuálne a subjektívne.

Limetky a citróny v kuchyni – je v tom rozdiel?

Kulinárske využitie limetiek a citrónov môže byť trochu odlišné, závisí to od viacerých faktorov. Napríklad v niektorých kútoch sveta sa viac zvyknú využívať limetky, iné kuchyne zase používajú citróny. Napríklad stredoeurópske alebo stredomorské kuchyne používajú citrón častejšie než limetku.

Naopak s limetkami sa vo väčšej miere stretávame v rôznych orientálnych kuchyniach, napríklad indickej, ale aj v kuchyniach Strednej a Južnej Ameriky. Niektorí delia používanie limetiek a citrónov aj podľa toho, aký pokrm majú okysliť – v sladkých pokrmoch si nachádza miesto citrón, v slaných jedlách zase limetka.

Odporúčame: Každodenné návyky poškodzujúce zdravie – ktoré z týchto 12 vecí robíte denne aj vy?

Kedy využiť v kuchyni citrón?

Citróny skvelo ochutia rôzne pokrmy a vyčarujú tú správnu chuť. Ak zvolíte citrón pre prakticky akýkoľvek pokrm, rozhodne nespravíte nejakú zásadnú chybu. Avšak, v ktorých pokrmoch sú citróny predsa len vítanejšie?

Perfektne sa hodia k hydine aj rybám, ktoré sú smažené alebo pripravené na prírodno. Sú správnou voľbou, ak chcete okysliť smotanové omáčky, krémové polievky, rizoto či guláš. Taktiež sa citróny bežne používajú pri pečení do sladkých dezertov (napr. aj do krémov) alebo pri príprave nepečených sladkých dobrôt.

V ktorých pokrmoch sa naopak používa limetka?

Limetky sú typické pre ázijskú aj juhoamerickú kuchyňu, preto si nájdu miesto v indických, vietnamských, thajských aj mexických pokrmoch, a to napríklad vo vietnamských polievkach, tacos, guacamole a iných. Taktiež sa limetky často používajú do alkoholických drinkov (Mojito, Cuba libre).

Limetky sa hodia k morským plodom a špeciálne ku krevetám. Môžete ich použiť na marinovanie mäsa. Tiež sa dobre dopĺňajú s pikantnou chuťou chilli alebo so strukovinami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní