Šalvia – ako na jej pestovanie a použitie v kuchyni aj na liečebné účely?

Šalvia – ako na jej pestovanie a použitie v kuchyni aj na liečebné účely?

Poznáte šalviu? Táto bylinka nie je ťažká na spoznanie. Je charakteristická svojimi krásnymi fialkovými kvetmi a striebristými hrubými listami kopijovitého alebo vajcovitého tvaru. Samozrejme, vzhľad šalvií sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu. Šalvia predstavuje poloker z čeľade hluchavkovité. Pochádza zo Stredomoria. 

Niektoré druhy šalvií sa hojne využívajú v ľudovom liečiteľstve aj gastronómii a mnoho ďalších druhov sa pestuje v záhradách či parkoch aj na okrasné účely. Zistite spolu s nami o šalvii niečo viac. Ako ju pestovať, aké sú jej účinky a ako ju možno využiť v kuchyni alebo pre svoje zdravie? 

Pestovanie šalvie

U nás možno pestovať rôzne druhy šalvie. Najznámejšia je pravdepodobne šalvia lekárska, Salvia officinalis, ktorá sa využíva aj v tradičnej medicíne. K ďalším druhom šalvie môžeme zaradiť napríklad Salvia nemorosa (šalvia hájna), Salvia verticillata (šalvia praslenatá) či Salvia farinacea (šalvia modrá). 

Existujú aj rôzne kultivary spomínaných druhov, ktoré sa napríklad líšia aj tvarom a farbou kvetov, ako aj farbou listov. V záhrade možno šalviu pestovať zo zakúpených semien, taktiež z predpestových priesad, ako aj zakorenených odrezkov. Rôzne druhy šalvií môžu mať trochu odlišné požiadavky na pestovanie, no vo všeobecnosti platí, že ide o teplomilné rastliny, ktoré sa vedia prispôsobiť aj chladnejším oblastiam. 

Niektoré druhy, napríklad aj Šalvia modrá, sú pestované ako letničky, iné, ako napríklad šalvia hájna, sú mrazuvzdorné. Mrazu odolná je aj šalvia lekárska. Šalvie potrebujú suchšie a na živiny bohaté pôdy, ktoré môžu byť čiastočne kamenisté alebo hlinito-piesočnaté. Nie sú náročné na zálievku. Vyhovuje im slnečné stanovište.  

Kedy zbierať šalviu?

Na liečebné a iné účely možno zberať šalviové lístky počas jari aj leta. Ideálne je zber podniknúť v máji až júli, a to pred úplným rozkvitnutím. Zberajú sa zdravé a nepoškodené lístky, najlepšie počas suchého a slnečného dňa. Kvety sa následne zberajú, keď sú v plnom rozkvete. 

Šalviu je vhodné sušiť pomaly na tienistom a prevzdušnenom mieste. Listy sú hrubé a môže trvať dlhšie, kým sa úplne vysušia. Použiť možno aj sušičku na ovocie alebo rúru, no odporúča sa sušiť pri maximálnej teplote 40 °C. Dôkladne vysušenú vňať šalvie uchovávame v suchu a tme v dobre uzatvárateľnej nádobe. 

Odporúčame: ​Levanduľa je nielen voňavá, ale aj liečivá – spoznajte jej účinky a spôsoby využitia

Aké má šalvia účinky?

Šalvia, najmä šalvia lekárska, je neoddeliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva. Využíva sa vňať, niekedy aj spolu s kvetmi, no najvyšší podiel účinných látok majú spravidla listy. Tie obsahujú napríklad flavonoidy, saponíny, triesloviny, betakarotén, minerálne látky, niektoré vitamíny B, vitamín C a viaceré látky s antioxidačnými účinkami, ako aj fytoestrogény (látky podobné ľudským hormónom). 

Šalvia má rôznorodé účinky. Pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a dezinfekčne, rovnako má priaznivý vplyv na imunitu. Je známa svojou schopnosťou zmierňovať nadmerné potenie, napríklad nôh alebo rúk. Tiež priaznivo vplýva na psychiku a môžeme ju zaradiť medzi bylinky nápomocné ženám. 

Tradičná medicína pripisuje šalvii aj tieto účinky:

  • priaznivo ovplyvňuje menštruačný cyklus ženy,

  • podporuje lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy,
  • zlepšuje sexuálnu energiu a zvyšuje potenciu,
  • tlmí príznaky súvisiace s prechodom, respektíve menopauzou,
  • tlmí zápaly v ústnej dutine,
  • podporuje zdravie ďasien,
  • zmierňuje nervozitu a psychické preťaženie,
  • podporuje koncentráciu,
  • zlepšuje krvný obeh,
  • pomáha mastným vlasom,
  • zmierňuje vypadávanie vlasov,
  • zlepšuje stav problematickej pleti. 

Môže mať šalvia nežiaduce účinky?

Šalvia je považovaná za všeobecne bezpečnú, no podobne ako pri iných bylinách, ani s ňou to nie je vhodné preháňať. Neodporúča sa jej dlhodobé užívanie bez prestávky, a to najmä kvôli vysokým dávkam silice zvanej tujón. Ten pri otrave môže spôsobovať podráždenie pokožky, podráždenie žalúdka a čriev, kŕče a v závažných prípadoch poškodenie pečene alebo obličiek. 

Pri nadužívaní šalvie sa môže dostaviť aj zvracanie, tiež to má nežiaduci vplyv na hormonálnu rovnováhu z dôvodu obsahu fytoestrogénov. Ani v malých množstvách sa šalvia neodporúča tehotným a dojčiacim ženám alebo pacientom s hormonálnymi poruchami. Pre väčšie deti je šalvia, napríklad formou čaju, obvykle vhodná v primeranom množstve. 

Odporúčame: ​Našli ste si mravce v byte, dome či záhrade? Tu sú užitočné tipy, ako sa ich zbaviť

Možnosti využitia šalvie:

1. Šalviový čaj

Na prípravu šalviového čaju postačí 1 ČL sušenej šalvie a 2,5 dl vriacej vody. Čaj tiež možno pripraviť z nasekaných čerstvých lístkov. Na jeden pohár postačia aj 2 až 3 väčšie listy. Necháme lúhovať asi 10 minút a scedíme. Čaj zo šalvie sa neodporúča vo veľkom množstve užívať dlhodobo, no pri ťažkostiach možno podávať pokojne 2 až 3 šálky denne. 

Šalviový čaj je vhodný na podporu liečby zápalových ochorení dýchacieho ústrojenstva, čiže pri prechladnutí, chrípke, angíne či zápale priedušiek. Je skvelým pomocníkom pri boľavom hrdle. Zabojuje aj s hnačkami a plynatosťou, taktiež podporí relax a upokojenie. Piť ho možno aj pri problémoch s nadmerným potením. 

2. Šalvia ako korenina a prísada do jedla

Ako sme spomenuli vyššie, šalvia nachádza využitie nielen ako okrasná rastlina či v rámci tradičnej medicíny, ale aj v gastronómii. Používa sa ako korenina a dokonca aj ako bežná prísada do jedla, respektíve potravina. Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich tipov:

  • hodí sa ako korenina k mäsu, napríklad pečenému bravčovému, je mierne horkastá, preto ju stačí používať v malom množstve,
  • nasekať ju v malom množstve môžete do rôznych plniek a omáčok k mäsu,
  • je vhodná do bylinkových masiek,
  • nasekané šalviové lístky pridajte do marinády na grilovanie,
  • vyrobte si zo šalvie pesto, podobne ako z bazalky alebo petržlenovej vňate, 
  • zdravšie čipsy – šalviové lístky obaľte v bielku a osmažte na malom množstve oleja, pred podávaním môžete osoliť,
  • cestoviny so šalviou – osmažte lístky šalvie do chrumkava, pridajte cesnak, paradajky a soľ, nakoniec zamiešame s cestovinami,
  • rizoto so šalviou – osmažené šalviové lístky možno pridať aj do rizota.

3. Šalviový olej

Ingrediencie:

  • čerstvá alebo sušená šalvia

  • kvalitný rastlinný olej, napríklad jojobový, mandľový, olivový

Postup: Do zaváraninového pohára si naložíme nasekané šalviové lístky a až do vrchu ich zalejeme rastlinným olejom. Musia byť úplne ponorené, inak môžu začať plesnivieť. Potom pohár uzavrieme a odložíme na 3 až 5 týždňov na tmavé miesto s izbovou teplotou. Potom olej scedíme cez plátno a uskladníme v tmavej nádobke s dobrým uzáverom. Skladujeme v tme a chlade. 

Šalviový olej je vhodný ako masážny olej pri bolestiach pohybového aparátu. Tiež ho možno použiť na potieranie zapálených a boľavých ďasien alebo na ošetrenie pokožky pri dermatitídach. Rovnako je vhodný na masáž vlasovej pokožky – na posilnenie vlasov a podporu ich rastu.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní